Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JE

Phephy

18. 2. 2009 11:06
Neřešitelný problém

Jsem na druhé straně barikády, jako šéf svozu odpadů se se starosty potkávám a tento problém diskutujeme. Podle mého názoru všechno začíná od morálky občana a jeho výchovy. Pokud bereme jako normální odpady pálit, pohazovat po lese a nemáme rozumný ekonomický stimul, který by nás nutil minimalizovat množství odpadů a třídit, tak se situace v odpadech zlepšit nemůže.

Jako nejúčinnější se nám zdá systém, kdy obec umožní každé domácnosti za paušální poplatek pravidelnou likvidaci odpadů z omezeného množství nádob. Naprosto bez problémů funguje systém, kdy tříčlenné domácnosti s topením na tuhá paliva stačí jedna nádoba 110 l. při svozu 1x za 14 dní. Aby se do popelnice vešli, tak jsou nuceni separovat, a to nejen plasty a papír, ale také bioodpady. Samozřejmostí ovšem je "sousedská" kontrola toho, zda jim to z komína podivně nesmrdí. Toto je ale systém, který může fungovat na malých vesnicích, tam kde si ještě lidi vidí do talíře. Větší obce a města jsou úplně jiná kapitola.

0 0
možnosti
CM

demon5

18. 2. 2009 2:06
ABC

Chcete reseni? Podivejte se do Svycarska. Ale nevim, jestli by to u nas fungovalo. Plastove lahve a baterie se vhazuji do kontejneru v prodejnach potravin. Sklo a plechovky do vyhrazenych kontejneru na ulici. Svoz kovoveho odpadu je jednou za tri mesice, papiru a kartonu jednou mesicne a bioodpadu jednou tydne v predem urcene dny. Zbytek se jako domovni odpad uklada do zvlastnich igelitovych pytlu, ktere se koupi v potravinach. V jejich cene je jiz poplatek za odvoz a zpracovani. Daji se koupit pytle o ruznem objemu, podle toho se i lisi jejich cena. Svoz domovniho odpadu se deje dvakrat tydne. Odpadky, papir a karton se davaji pred dum nejdrive vecer pred odvozem, jinak hrozi pokuta.

0 0
možnosti
GKB-

Glock každopádně bez -e

18. 2. 2009 8:19
Re: ABC

a nejlepší na tom je, že to funguje.

0 0
možnosti
  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2042x
Starosta malé obce na severním Rokycansku. Všechno o něm, o obci a lidech, kteří v ní žijí se dozvíte na www.nemcovice.cz