Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Teplice: Fontána - kontroverzní a nevyhnutelná

Fontána, jeden ze dvou obchodních domů stavěných přímo uprostřed Teplic, se zanedlouho dočká otevření. 

Vyhnu se souzení developera Jaroslava Třešnáka, díky němuž obchodní centrum na Náměstí Svobody vzniká - to, co stojí na náměstí není pan Jaroslav Třešňák, ale budova a nemohu popřít, že budova zajímavá.

Trnem v oku části veřejnosti je už od začátku výstavby zboření dvou klasicistních domů. Domy s poetickými názvy U Císařského pozdravu a Arcivévodkyně Valerie nahradil kolos se strohým názvem "Fontána". Domy městu již nic nevrátí, případ poněkud zvláštního způsobu vyřížení povolení ke strhnutí obou domů, stejně tak jako i samotného zboření domů, však může (a jistě i bude) sloužit jako precedent neústupnosti, s jakou se ambiciózní developeři snaží prosadit výstavbu svého vysněného díla.

Nad Krupskou ulicí

Ze zkušeností s historií našeho města vím, že ve většině případů jsou cennější fotografie ze stavby objektu, než z jeho další existence. Domluvil jsem si prohlídku, popadl svou Prakticu a za doprovodu stavbyvedoucího jsem se vydal do nitra nově vznikajícího "domu konzumu". 

Jedna z prvních věcí, kterých si kromě množství prachu a hluku všimnete je původ stavebních dělníků, kteří jsou, stejně tak jako dělnící z protější stavby obchodního domu Galerie, ze zemí bývalého Sovětského svazu. Prý jsou pracovití a na stavbě vládne dobrá atmosféra. Šéfují jim Češi, kteří při řešení probému přispívají selským rozumem, protože ten mladí dělníci odmítají používat a jdou na vše silou či za použití zbytečné techniky. Vztahy mezi nimi jsou ale dobré. 

Fontána není rozlehlým obchodním domem za městem, ale navazuje na obchodní centra umístěná v centru, jakým byla od roku 1932 Jepa v Krupské ulici či od 80. let Prior na Náměstí Svobody. Budovu tvoří tři podzemní podlaží (dvě s parkováním a jedno se supermarketem) a pět nadzemních podlaží (tři určená pro obchody a dvě pro kanceláře a restauraci). Dohromady tvoří 18 000 metrů čtvrečních místo pro 56 obchodů. I když práce finišují, stále je těžké odhadovat přesný vzhled vzhled interiérů. Jedno je však jasné a to, že ve Fontáně bude dostatek světla, který mne samotného mile překvapil. Napomáhá tomu prosklená střecha a také kruhová díra, pozůstatek po jeřábu, který zůstane zachován a bude sloužit jako světelný tunel skrz budovu.

Vystavět obchodní centrum podobných rozměrů ve městě, kde jsou finanční možnosti jeho obyvatel velmi omezené, je risk. Fontána je financována převážně z dlouhodobého úvěru a případný neúspěch by měl na další podnikání developerské firmy JTH zásadní vliv. Simultánní výstavba druhého konkurenčního obchodní centra přímo naproti je rovněž nepříznivým faktorem. Přesto se však rozhodli Jaroslav Třešnák se svojí firmou JTH, i firmy, které budou provozovat ve Fontáně své obchody, podstoupit tento risk.

První společností která zahájila stěhování do nových prostor je řetězec SPAR, který již do obchodní domu dopravil nákupní regály. Právě pro řetězec SPAR postavila před několika lety firma JTH budovu v Nákladní ulici a nyní stejný developer postavil i novou budovu na Náměstí Svobody

Exteriérem je Fontána nepříliš pěknou dívkou, která však rychle dospěla v krásnou ženu. Zpočátku jsem měl obavy o zapadnutí do Náměstí Svobody jako celku. Budova se zdála být nevzhledná a strohá. Poté však začali dělníci obkládat celou stavbu cihlami a přidali skleněný průhled po celé délce stavby, který dal rázem stavbě jiný rozměr. Nesmím také opomenout fakt, že vedle vedle vznkající stavby obchodního domu Galerie je Fontána projektem důmyslněji zpracovaným s ohledem na okolí a alespoň porušuje developery přijímaný zvyk, že nejvyšší zisk přináši nenápaditá kvádrovitá budova napěchovaná obchody.

Všichni pracují, co jim síly stačí, z jasného důvodu. Fontána chce profitovat z otevření před Vánocemi a  několikaměsíčního náskoku před sousední Galerií. U obou center ale výstavba znamená to stejné - shon, prach, rámus, cizojazyčný křik dělníků a neutuchající pohyb. Je to jedno velké mraveniště.

Souběžná výstavba Fontány a Galerie 

Po téměř dvouhodinové prohlídce se dostávám na střechu. V podvečer podzimního dne, s výhledem na celé město, Krušné hory a zapadající slunce je střecha Fontány místo určené pro ty neintenzivnější prožitky. Partička dělníků po směně pokuřuje a klábosí, já zmateně pobíhám a fotím. Ukazují na mne, mávají a napodobují afro, mají z mé návštěvy zážitek. Já jsem zase nadšen z nich. Možná si to neuvědomují, neboť přijeli stavět obchodní dům do cizího města k němuž nemají blízký vztah, zásadně mu však mění tvář. 

Překonat přirozenou kritiku je těžké. Na budovy již stojící máme jiné měřítko kritiky než na ty, které jsou právě stavěny. Ať je každý sám soudcem.

Nehraji na líbí se / nelíbí se, jsem zkrátka šťastný, že příštím generacím budeme mít co odkázat a nezbyde po nás jen ustrnulé město v němž se z přílišné obavy před kritikou veřejnosti nestaví a neinovuje. 

Dominik Feri

Fotografováno na Prakticu MTL5, film Fomapan 100, objektiv Pentacon 29mm

Autor: Dominik Feri | sobota 2.11.2013 9:00 | karma článku: 20,67 | přečteno: 4509x
  • Další články autora

Dominik Feri

Úvod k teplickým čtvrtím

Pátrat po starých názvech místních částí našeho města? Je to zbytečné a zpátečnické (alespoň to se tedy říká), nicméně je to víc než zajímavé!

1.3.2015 v 19:49 | Karma: 24,89 | Přečteno: 4425x | Diskuse| Ústí nad Labem

Dominik Feri

Manifest současného bytí

„Tak silná je víra v život, v to v životě nejnestálejší – míním reálný život – až se nakonec tato víra ztratí.“

26.4.2014 v 16:25 | Karma: 8,61 | Přečteno: 1112x | Diskuse| Společnost

Dominik Feri

Teplice: Krušnohorské divadlo slaví 90 let

V dubnu letošního roku uběhne 90 let od slavnostního otevření Velkého sálu Krušnohorského divadla v Teplicích v roce 1924. Při této příležitosti vyšla v tehdejších hlavních teplických novinách Teplitz-Schönauer Anzeiger mimořádná příloha, která slouží jako zdroj informací pro tento článek.

11.1.2014 v 16:23 | Karma: 15,30 | Přečteno: 1579x | Diskuse| Kultura

Dominik Feri

Teplice: Co se mi líbí jsem nezažil - Zelený kostel

Zelený kostel v Trnovanech. Je pryč a není po něm ani stopy. Mohlo by mi to být jedno.

9.1.2014 v 20:19 | Karma: 21,40 | Přečteno: 1649x | Diskuse| Poezie a próza

Dominik Feri

Čeho se v Teplicích bojím

Jsou tyto verše osobní? Ne. Je to stylizace, jak blázen. Proč? Já se v Teplicích leckdy bojím. Ono prsit se tím, že se ve svém městě, na určitých místech v určitý čas, bojíte nelze.

2.1.2014 v 12:28 | Karma: 14,11 | Přečteno: 2716x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36,  aktualizováno  12:57

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 12:55

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Hory jsou poprvé bez souvislého sněhu, hlásí meteorologové. Zůstaly jen zbytky

3. května 2024  12:51

Čtvrtek byl podle Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ) prvním letošním dnem, kdy nikde na...

Ukrajina může použít naše zbraně v Rusku, říká Británie. Eskalace, reaguje Kreml

3. května 2024  10:26,  aktualizováno  12:41

Ukrajina může použít britské zbraně k úderům na ruském území. Během návštěvy Kyjeva to oznámil...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2360x
Dominik Feri, 18letý radní s aktivním zájmem o dění ve svém okolí i mimo něj, jazzový hudebník a teenager, autor stránky Teplitz-Schönau

Seznam rubrik