Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sociální síť vypráví příběh Velkého třesku 2.0

Banální film o ničem! Převratný snímek se zaručenou nominací na Oscara! Dlouho si nic tak neodporovalo a zároveň ladilo k sobě, jako nejnovější film Davida Finchera. Sociální síť Marka Zuckerberga by si svoji zlatou sošku vlastně docela klidně zasloužila.

Pro Pavlínu začnu hned hodnocením: na čsfd.cz jsem filmu Sociální síť nakonec dal čtyři hvězdy z pěti, i když jsem původně váhal, že čtyři je příliš, ale tři by byly zase nespravedlivě málo. Jenže on ten film přeci jen není jenom průměrně dobrý příběh, na který se dá koukat.

Nadprůměrné hodnocení si zaslouží film o facebooku nejenom proto, že není jen o facebooku, jak píše Tereza Spáčilová na iDnesu, i když i to samozřejmě není málo. Kritici filmu vyčítají, že je to vlastně jenom obyčejné vyprávění nepříliš akčních událostí, navíc vyprávění pro potřeby filmu značně zjednodušené oproti skutečnosti.

Už jsem to tady říkal několikrát, nerad se opakuji. Jenže filmy, které jsou opravdu dobré a odolají i zubu času, poznáte jednoduše: podle toho, že jsou "obyčejné". (Namátkou mě napadá jeden z mých nejoblíbenějších: Kramerová versus Kramer.)

Nezasvěcené nebudu zdržovat vyprávěním děje. Jednak to skalní fanoušci nesnášejí, jednak se děj vejde do jedné věty: film vypráví příběh o tom, jak vznikla v současnosti nejužívanější sociální síť facebook.

Detaily najdete na internetu, nebudu nosit dříví do lesa, snad jen pro vyváženost filmové verze, podle níž je Zuckerberg padouch, zatímco jeho dřívější parťák Eduardo Saverin oběť, mrkněte na osm největších lží filmu, jak je odhalil Reflex. Soudný divák asi tuší, že pravda je někde mezi, zároveň ale ví, že filmový příběh se musí vyprávět zajímavě a nikoli coby soudní výslech natočený na domácí video. Jakkoli právě tohle schema je jednou z metod, kterou režisér použil.

Přiznám, že na Zuckerberga často nadávám. Coby velký nadšenec facebooku nechápu změny, kterými nás otec-zakladatel bombarduje trestuhodně často, ačkoli ty předchozí verze se nám zdály lepší a hezčí. Inu, to je evoluce...

A nástup sociálních sítí bezpochyby znamená velký posun fungování společnosti, stejně jako nás samotný internet posunul do jiné dimenze, nástupem facebooku jsme zase o další level dál. Co na tom, že stejně jako Zuckerberg netušíme, kam až nás sítě přivedou.

A propos, aniž byste to někde googlovali: tušíte, jak starý je facebook? (Prozradím vám to na konci.) Moc ne - a přesto už je to v jeho vývoji vesmírně nesmírně dlouho.  Při té příležitosti nemůžu nevzpomenout na svůj první text o facebooku, který je starý půldruhého roku. Nic jsem o něm tehdy pořádně nevěděl, ale nadšeně jsem mu propadl. Zdánlivě pár měsíců, ale za tu dobu se v síti událo neskutečně hodně!

Když už jsem Sociální síť srovnával s, pro mě nesmrtelným, filmem Kramerová versus Kramer: tak dobrý film to není, přeci jen je to víc krátkodobý módní hit, než film, který budete muset vidět ještě příště. To ale neznamená, že vidět ho poprvé nestojí za to!

I když na Zuckerberga tak často nadávám, a to ani ne tak kvůli neustálému vývoji, který chápu, jako pro jeho značně asociální názory (viděno ovšem skrz pokřivený překlad médií), smekám před ním: podstatné není, že se někdy vžívá do role totalitního diktátora, ale to, že přispěl k prohlubování vztahů mezi lidmi. Ať se nám to líbí nebo ne, tohle se mu povedlo.

2004. To je odpověď na moji otázku, jak jsem ji našel na wikipedii. A pokud byste snad měli pocit, že si mě chcete přidat, najdete mě jednoduše: www.facebook.com/zdenek.fekar ;-)

Autor: Zdeněk Fekar | středa 10.11.2010 11:10 | karma článku: 6,90 | přečteno: 1922x
  • Další články autora

Zdeněk Fekar

Grilovat šéfa Českých drah kvůli milence je pokrytecké

Řekl, že chce, aby železnice přestala být manželkou, se kterou být musíme, ale byla milenkou, která nám dělá radost. Je to opravdu skandální vyjádření? A opravdu nevěděl, co říká?

27.1.2024 v 17:11 | Karma: 25,16 | Přečteno: 1920x | Diskuse| Ekonomika

Zdeněk Fekar

Česká televize rozděluje společnost

Nic nového pod sluncem. Sedmnáctý listopad zase ukázal rozdíl mezi profesionální novinařinou a „veřejnoprávní“ propagandou vysílanou z Kavčích hor. Vláda má přitom velký problém, před kterým by neměla zavírat oči.

19.11.2022 v 23:54 | Karma: 34,09 | Přečteno: 1046x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Fekar

Komerční banka digitalizuje jenom na papíře

Digitalizace všeho je teď jasný trend. Dobrý trend. Sám už všechno, co jde, zařizuju online. Proto mě docela pobavila nedávná zkušenost, jak třetí největší banka u nás postupuje při zrušení účtu založeného online.

2.9.2022 v 17:24 | Karma: 15,41 | Přečteno: 935x | Diskuse| Ekonomika

Zdeněk Fekar

Bylo vypálení Lidic stejně správné jako zrušení víz pro Rusy?

Postsovětské země Evropské unie volají po zákazu vydávání víz Rusům. Všem Rusům. Všichni do jednoho patří k jedné zdi, tedy pardon, stejnou měrou odpovídají za válku proti Ukrajině. Princip kolektivní viny je zpátky!

14.8.2022 v 21:05 | Karma: 25,34 | Přečteno: 757x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Fekar

Petr Fiala jako premiér končí

Stačí sledovat jeho kroky a je to jasné. Premiér Petr Fiala už nechce být předsedou vlády. Jenom zatím nenašel odvahu veřejně to říct.

2.8.2022 v 16:55 | Karma: 38,16 | Přečteno: 2219x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2332x
Profesí marketér, věčně student, hrdý Evropan... V současnosti se snažím držet kurz jako „kormidelník“ v marketingové flotile e.vox. Cokoli jsem dělal, to jsem byl rád: Pracoval jsem například za pultem jako prodavač, den co den počítal hodnotu portfolia investičních fondů či jako ekonomický novinář. Na iDnes jsem se přestěhoval z blogosféry Respektu. Miluju Londýn, Star Trek a earl grey. Najdete mě i na twitteru: @jackal007.