Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Povodňovou daň ať si platí v záplavové oblasti

Nic než nejryzejší populismus je nápad Nečasovy vlády rozpočtové nezodpovědnosti vybírat stokorunu měsíčně proti povodním. Chcete-li pomoct, poskytněte ji konkrétním lidem, nebo pošlete peníze na povodňová konta. I když média ještě zaplavují obrázky zkázy, přiznejme si, že novopečený kabinet hraje falešnou písničku.

Ještě před srpnovými povodněmi dostali ministři úkol: ušetřit jen kolem deseti miliard korun. Podle vládního prohlášení se na tom shodli, véčkaři ale tvrdí něco jiného. Takový majlant se ušetřit nedá! Přitom ve vládních výdajích nejde o nijak velkou částku, mimochodem povodňová daň by měla vynést sotva její polovinu.

Petr Nečas ještě před pár dny vykřikoval, že kdo nedokáže ušetřit, nemá ve vládě co dělat. Stoprocentní souhlas. Stejně tak ale platí – kdo se nedokáže vypořádat s povodněmi, ten nemá v křesle premiéra co dělat.

Vlády rády utrácejí naše peníze a když nevědí, z čeho zaplatit svoji rozmařilost, natáhnou ruku. Zatímco každý z nás musí najít nový zdroj příjmů, úředníci jednoduše přijmou nový zákon a je to!

Proč máme platit miliardy České televizi za program, který dostáváme od Novy, Primy nebo Barrandova úplně zadarmo? Státní podniky nejsou dobrými hospodáři: například ve zmiňované státní televizi loni skoro o půl miliardy nesplnili plán příjmů, přesto si její šéf nechal vyplatit odměnu ve výši sedmi set tisíc korun. To by soukromý podnikatel asi neudělal. Dokud jsme si žili v luxusu, budiž, když teď ale peníze došly, není co řešit. Pane premiére, kdy vaše vláda vyhlásí privatizaci Kavčích hor?

Podobných příkladů, kde by se dalo vydělat, je celá řada. Proč máme státní poštu, když stejný servis, levněji a spolehlivěji zajišťují soukromé společnosti? Proč se o Českých drahách dvacet let mluví jako o politické trafice a utápějí se v nich miliardy? Kolik zkasíroval bokem pan ministr Langer za předražené stamilionové datové schránky, které nikdo nepotřebuje?

Nečas s Kalouskem se rádi chvástají, že by rádi byli rozpočtově odpovědnou vládou. Zatím to neprokázali, ale mají šanci, jak je vidět, ve státních financích je spousta rezerv, které mohou využít.

A povodňová daň?

Jsem pro, klidně ji zaveďme. Jen ať ji neplatí všichni, když většiny občanů se záplavy netýkají. Tak jako existuje povinné ručení u aut, ať si v ohrožených oblastech má každý možnost sjednat speciální pojistku. Jistě, šok, utrpení a námahu žádná pojišťovna nenahradí – to ale ani povodňová daň. Stejně tak by ale stát měl dohlédnout na to, aby se nestavělo tam, kde už voda jednou všechno zlikvidovala.

O peníze jde vždycky až na prvním místě. Ruku na srdce: teď všichni stokorunovou daň posuzujeme s emocemi, pod vlivem zpráv z oblastí postižených katastrofou. Až emoce s vodou opadnou, neměl by nikdo nevidět, že nová daň je nesmysl.

Nečasovi ministři by si měli uvědomovat, že stát tady není kvůli tomu, aby od občanů vybíral další a další daně, kdykoli se objeví nějaký nový problém. Vláda je právě od toho, aby si s problémy poradila.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Fekar | středa 11.8.2010 22:22 | karma článku: 30,67 | přečteno: 2589x
  • Další články autora

Zdeněk Fekar

Grilovat šéfa Českých drah kvůli milence je pokrytecké

Řekl, že chce, aby železnice přestala být manželkou, se kterou být musíme, ale byla milenkou, která nám dělá radost. Je to opravdu skandální vyjádření? A opravdu nevěděl, co říká?

27.1.2024 v 17:11 | Karma: 25,16 | Přečteno: 1920x | Diskuse| Ekonomika

Zdeněk Fekar

Česká televize rozděluje společnost

Nic nového pod sluncem. Sedmnáctý listopad zase ukázal rozdíl mezi profesionální novinařinou a „veřejnoprávní“ propagandou vysílanou z Kavčích hor. Vláda má přitom velký problém, před kterým by neměla zavírat oči.

19.11.2022 v 23:54 | Karma: 34,09 | Přečteno: 1046x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Fekar

Komerční banka digitalizuje jenom na papíře

Digitalizace všeho je teď jasný trend. Dobrý trend. Sám už všechno, co jde, zařizuju online. Proto mě docela pobavila nedávná zkušenost, jak třetí největší banka u nás postupuje při zrušení účtu založeného online.

2.9.2022 v 17:24 | Karma: 15,41 | Přečteno: 935x | Diskuse| Ekonomika

Zdeněk Fekar

Bylo vypálení Lidic stejně správné jako zrušení víz pro Rusy?

Postsovětské země Evropské unie volají po zákazu vydávání víz Rusům. Všem Rusům. Všichni do jednoho patří k jedné zdi, tedy pardon, stejnou měrou odpovídají za válku proti Ukrajině. Princip kolektivní viny je zpátky!

14.8.2022 v 21:05 | Karma: 25,34 | Přečteno: 757x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Fekar

Petr Fiala jako premiér končí

Stačí sledovat jeho kroky a je to jasné. Premiér Petr Fiala už nechce být předsedou vlády. Jenom zatím nenašel odvahu veřejně to říct.

2.8.2022 v 16:55 | Karma: 38,16 | Přečteno: 2219x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2332x
Profesí marketér, věčně student, hrdý Evropan... V současnosti se snažím držet kurz jako „kormidelník“ v marketingové flotile e.vox. Cokoli jsem dělal, to jsem byl rád: Pracoval jsem například za pultem jako prodavač, den co den počítal hodnotu portfolia investičních fondů či jako ekonomický novinář. Na iDnes jsem se přestěhoval z blogosféry Respektu. Miluju Londýn, Star Trek a earl grey. Najdete mě i na twitteru: @jackal007.