Povinné dýško je nesmysl
Zrovna tento týden jsem byl v jednom z mých oblíbených podniků. Když jsem platil, zaokrouhlil jsem útratu o čtvrtinu. S provozním za barem si vždycky skvěle popovídáme, vzorně se o nás on i jeho tým starají, takže i když jsou tady ceny vyšší a s kamarádem tady dokážeme dost utratit, spropitného mi není nikdy líto.
Přesto mě naštvala iniciativa, se kterou tento týden vyrukoval majitel pražského Vinografu Jan Horešovský: Začneme povinně účtovat hostům desetiprocentní dýško! A vyzval k tomu i ostatní restauratéry. „Češi by si měli uvědomit, z čeho číšník žije,“ hořekuje v rozhovoru na DVTV.
Myšlenka dobrá, provedení zoufalé. Restauratéři a vinárníci by si měli uvědomit, z čeho žijeme my ostatní ? z práce. Za dobrou práci si žijeme lépe, za špatnou práci vyděláváme méně. Pokud nás zaměstnavatel nebo klient rovnou nevyhodí.
Sám za sebe, když jsem spokojený, dýško dávám. Pořád ještě ale na můj vkus příliš často v restauraci narazím na protivného číšníka nebo nekvalitní jídlo. Když se ozvu, v lepším případě se dočkám omluvného zamručení, ne-li rovnou postoje a la a co bys jako čekal? Špatný personál je přitom vizitka provozovatele, který se zjevně nestará o to, kdo se na place pohybuje a co tam vlastně předvádí.
Takže jsem rád, že o výšce spropitného si rozhoduju sám. Umím být velkorysý, deset procent považuju za standard za dobrou službu, když ale jsem nespokojený, neváhám nechat si vyplatit i poslední korunu. A protože zpětnou vazbu považuju za důležitou, velmi často se snažím obsluhujícímu personálu i vysvětlit, proč jsem jeho výkon ohodnotil tak mizerně.
Nejsme v USA. V řadě zemí se dýško neplatí
Podnikatelé v gastru se často ohánějí neomalenou praxí amerických číšníků vymáhajících spropitné. Zaplaťpánbu jsme v Evropě, a nejen v té střední zůstává dýško odměnou za dobře odvedenou práci.
Třeba v Polsku v běžné restauraci spropitným v podstatě překvapíte. Což neznamená, že ho personál neuvítá ? ale příjmy lidem zajišťuje už to, že do podniku přijdete a něco u nich sníte a vypijete. Pravdou je, že asi častěji než u nás jsou to zároveň rodinné podniky.
V Německu a Rakousku funguje desetiprocentní standard, ale u menší útraty v obyčejnější hospodě jsem si všiml, že obsluhující na dýšcích nijak nelpí. Jedno euro zaokrouhlující celkovou útratu je docela dost. A ve Velké Británii se v běžných pubech dýška neplatí.
Kamarád, který procestoval Japonsko, mi zrovna nedávno říkal, že tam je spropitné vlastně až urážka.
Zpátky na stromy! Utrácejme a dávejme spropitné jako odměnu
Upřímně: mám hospůdky a bary rád, mám taky pár „svých“ míst. Dobře chápu, v jaké jsou teď situaci. Jen někteří z nich makají a dál respektují, že králem, kolem kterého se v jejich podnicích všechno točí, je host. Jiní, možná v dobré víře, vymýšlejí nesmyslná nařízení. Pro příště by bylo dobré trochu lépe promyslet, co říkám.
Tam, kde se cítím dobře, dávám spropitné rád. Dělejte to taky. Ale nebojte se nezaplatit ani o korunu víc, pokud služby nestály ani za zlámanou grešli. Ostatně ? ne nadarmo se služby nejen v angličtině vyjadřují slovy servis: a servis je to, za co platíte navíc.
Zdeněk Fekar
Grilovat šéfa Českých drah kvůli milence je pokrytecké
Řekl, že chce, aby železnice přestala být manželkou, se kterou být musíme, ale byla milenkou, která nám dělá radost. Je to opravdu skandální vyjádření? A opravdu nevěděl, co říká?
Zdeněk Fekar
Česká televize rozděluje společnost
Nic nového pod sluncem. Sedmnáctý listopad zase ukázal rozdíl mezi profesionální novinařinou a „veřejnoprávní“ propagandou vysílanou z Kavčích hor. Vláda má přitom velký problém, před kterým by neměla zavírat oči.
Zdeněk Fekar
Komerční banka digitalizuje jenom na papíře
Digitalizace všeho je teď jasný trend. Dobrý trend. Sám už všechno, co jde, zařizuju online. Proto mě docela pobavila nedávná zkušenost, jak třetí největší banka u nás postupuje při zrušení účtu založeného online.
Zdeněk Fekar
Bylo vypálení Lidic stejně správné jako zrušení víz pro Rusy?
Postsovětské země Evropské unie volají po zákazu vydávání víz Rusům. Všem Rusům. Všichni do jednoho patří k jedné zdi, tedy pardon, stejnou měrou odpovídají za válku proti Ukrajině. Princip kolektivní viny je zpátky!
Zdeněk Fekar
Petr Fiala jako premiér končí
Stačí sledovat jeho kroky a je to jasné. Premiér Petr Fiala už nechce být předsedou vlády. Jenom zatím nenašel odvahu veřejně to říct.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica
Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...
Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel
Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...
Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král
Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...
Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen
Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...
- Počet článků 89
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2332x
Seznam rubrik
- Lidé a život
- Knajpy a šenky
- Svět byznysu
- Mediální rybník
- Politický cirkus
- Planeta knih
- Nastavené zrcadlo
- Dekatvíty