Diskuse
Povinné dýško je nesmysl
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
J60a63k21u94b 38K86n91e17c50h17t62o89v19s60k55ý
Bohužel zapomíná se na to že spropitné by mělo odrážet příjmy hosta. Když někdo pracuje za výdělky třeba kolem min. mzdy, tak je 10 procent opravdu hodně.
J37a52n 61R24á85ž
Buďme realisté: Když někdo pracuje za výdělky kolem min. mzdy tak obvykle nemá na to, aby chodil do hospody s obsluhou často a když tam jde, tak účet není tak velký, aby ho deset procent nějak položilo na lopatky.
Praxe: V podnicích, kam chodí lidé s nízkými příjmy, tvoří spropitné spíše zarovnání účtované částky do pět až deset korun, než dorovnání na stokoruny jako v podnicích vyšší kategorie nebo i na pětisetkoruny v podnicích nejvyšší cenové kategorie.
J36a90n 85Č41u46p
A musím dávat dýško při platbě v autobuse, v obchodě, policajtovi při pokutě, ....? Ne? Tak proč pinklovi?

R53i25c33h26a94r93d 10P97o15l33á43š61e62k
nepíše se pinkl, ale pingl. Jinak douhlas.
P13e29t17r 87K42e91i40s61l44e81r
Podniku, který by požadoval povinné dýško, bych se velkým obloukem vyhnul. Dýško dávám a rád těm, kteří si to zaslouží a s jejichž prací jsem spokojen.
M90a23r13t43i47n 44K44a68v77k78a
V USA personál samozřejmě dýško, tip, požaduje, ale když člověk není spokojen s obsluhou, tak dýško dávat nemusí a také jsem jej párkrát nedal.
Nicméně na druhou stranu dýško člověk dává, když je obsluha příjemná, ochotná, nevtíravá, což třeba v těch USA jsou servírky až vlezlé jen proto aby dostaly dýško.
Co se týče dýška, tak číšník, servírka vykonávají svojí práci, za kterou jsou placení. Dýško je vlastně jen bonus od zákazníka a ten bonus by neměl být samozřejmý.
Další problém je, že mnozí číšnici, servírky, ale i kuchaři jsou placeni tak, že mají minimální mzdu a zbytek dostávají bokem, tedy na černo. Takže peníze na výplaty jsou, ale majitelům se nechce platit nesmyslně vysoké odvody, Což chápu, protože sociální stát je nenažraný.
J70a68k90u54b 23K62n91e14c36h22t74o88v58s93k77ý
S tou minimální mzdou to neplatí zas tak moc všude. Je to hodně zveličované.

F47i58l93i11p 83V19r43a42c13o90v59s61k62ý
Dobrý den, jako zákazník máte samozřejmě pravdu... Na obranu toho oboru jen mohu říct, že nynější provozovatelé restauraci v drtivé většině nejsou titíž kdo pokřivili trh. To se stalo už kdysi dávno. Tak se nyní počítá s tím, že platy servisu uhradí spokojený zákazník. Ovšem, pokud chcete platit personál alespon trochu slušně a hlavně poctivě ( nic na černo apod.) jste hned o něco dražší než konkurence a právě zákazník je první kdo Vám to vyčte ( osobní zkušenost).
M70a63r64t81i14n 29K58a48v96k86a
Filipe, se ženou chodíme ve Valmezu do restaurace, kde za večeři ve dvou necháte kolem tisícikoruny. Což si myslím, že je slušná cena. Jmenovat restauraci nebudu, protože majitel je můj kamarád, ale kuchaři tam mají kolem 35 tisíc plat a nejnižší nástupní plat servírky je 26 tisíc korun. Na ValMez vynikající a přesto během oběda má tato restaurace měsíčku kolem 130 - 150 korun.
- Počet článků 105
- Celková karma 28,97
- Průměrná čtenost 2233x
Seznam rubrik
- Sláva nazdar výletu!
- Lidé a život
- Knajpy a šenky
- Svět byznysu
- Mediální rybník
- Politický cirkus
- Planeta knih
- Nastavené zrcadlo
- Dekatvíty