Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nissan Juke prodává sex s pannou

Nádherné auto a krásná mladá holka. Sen každého muže! Ideální kombinace pro reklamu! Aktuální zamyšlení nad tím, kdy sex v reklamě je ještě vtipný a kdy už je trapný.

Automobilka Nissan letos v říjnu uvede na český trh "bláznivý teréňáček" Juke. Klobouk dolů! Buď se vám líbí nebo ne, jak píšou recenzenti iDnesu.

Nejlevnější provedení má prý stát 369 tisíc korun. A asi je o auťák zájem, aspoň to tvrdí automobilka, která už teď zavádí předběžnou registraci pro nedočkavé zájemce. Na podporu webové stránky, kde si můžete očekávanou novinku předobjednat, spustila firma reklamní kampaň. To všechno je v pořádku – až na dementní koncept online reklamy:

"Je dobré vědět...," filozofuje Nissan, "že jsi byl první...," dodává. Inu, co proti tomu namítnout? Zbytek reklamy už je standardně automobilový: obrázek modelu s popiskou, o jaký se jedná, následuje výzva "buď první!" a poslední záběr nabízí rezervační formulář.

Všechno je to ok. Až na ty obrázky. Jistě, rychlé vozy a krásné ženy, to k sobě ve světě konzumu patří odjakživa. Je to laciný trik, ale proč ne. Vadí vám to? Mně ani ne.

Nebýt myšlenky, kterou vám obrázky v kombinaci s textem jasně podsouvají: Je dobré vědět, že jsi byl první, kdo (ať už tuhle nebo nějakou jinou) tuhle holku připravil o panenství – a teď ještě buď první, kdo si pořádně zarajtuje v našem úžasném auťáku. Megaadrenalin!

Že si zase příliš domýšlím? Ale jděte! Tohle je přece jasná věc. Brunetka Nissanu propaguje podzimní hit automobilky odkazem na její první sex. Ostatně, název souboru s reklamou říká jasně, oč tu běží: Nissan_Juke_Virgin_300x250_CZ_ok.swf. O nic vlastně nejde: je zjevně plnoletá, no tak co. Třeba si to s ní teprve rozdá, až si koupí nové auto.

Mně by to vážně až tolik nevadilo. Každá druhá reklama je hloupá, prvoplánová, ne-li přímo lživá. Nissan je ještě decentní oproti rasistickému Volvu, které si před třemi lety dělalo srandu z Romů. Jenže to je, co mi vadí. Pro někoho v reklamce je to ohromnej džouk a superkúl, střelit klientovi pitomou reklamu, která ani trochu nemá ponětí o etice. Ani by mi nevadilo, že firma třeba vyhodí peníze za reklamu, která možná ani nefunguje, spíš dělá značce ostudu...

... nebýt toho, že tohle balancování je úmyslem. Někteří to vydávají za virální reklamu, w-o-m a jiné anglicky pojmenované lahůdky. Ve skutečnosti je to jenom sprosťárna. A pak se divíme, že reklamě nikdo nevěří, či že jeden z velikánů reklamy údajně mamince raději tvrdil, že hraje na klavír v bordelu, než aby přiznal, že dělá v reklamě.

Přitom – pozor! Myslím, že sex i vtip, někdy až na hraně, do reklamy patří. Proč to ale někdo dělá primitivně, když se totéž dá dělat opravdu vtipně, lechtivě a zajímavě?

Z reklam, které v současnosti ještě běží v televizi, mi jako ideální ukázka připadá spot Komerční banky na její půjčku bez rizika.

"Jistě, že vrátíš," říká elegantní dáma mladíkovi, který si chce půjčit na motorku. Její pohled na jeho poklopec a jeho zkroušený pohled, když si v následujícím záběru dlužník zapíná košili za doprovodu jejího laskavého komentáře "to se může stát každému", to vše nikoho nenechává na pochybách, o čem je řeč, a přitom to není ani trochu nevkusné. Nebo jste jiného názoru? Dokonalý bonus je na konci spotu: jen co mladík selhal se starší dámou, už očima flirtuje s mladou služtičkou.

No není to dokonalé? Jak Francouze nemám rád, tahle reklama by v Komerčce asi neprošla, kdyby jí šéfovali Němci nebo Američani.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Fekar | čtvrtek 22.7.2010 9:39 | karma článku: 12,66 | přečteno: 3143x
  • Další články autora

Zdeněk Fekar

Grilovat šéfa Českých drah kvůli milence je pokrytecké

Řekl, že chce, aby železnice přestala být manželkou, se kterou být musíme, ale byla milenkou, která nám dělá radost. Je to opravdu skandální vyjádření? A opravdu nevěděl, co říká?

27.1.2024 v 17:11 | Karma: 25,16 | Přečteno: 1920x | Diskuse| Ekonomika

Zdeněk Fekar

Česká televize rozděluje společnost

Nic nového pod sluncem. Sedmnáctý listopad zase ukázal rozdíl mezi profesionální novinařinou a „veřejnoprávní“ propagandou vysílanou z Kavčích hor. Vláda má přitom velký problém, před kterým by neměla zavírat oči.

19.11.2022 v 23:54 | Karma: 34,09 | Přečteno: 1046x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Fekar

Komerční banka digitalizuje jenom na papíře

Digitalizace všeho je teď jasný trend. Dobrý trend. Sám už všechno, co jde, zařizuju online. Proto mě docela pobavila nedávná zkušenost, jak třetí největší banka u nás postupuje při zrušení účtu založeného online.

2.9.2022 v 17:24 | Karma: 15,41 | Přečteno: 935x | Diskuse| Ekonomika

Zdeněk Fekar

Bylo vypálení Lidic stejně správné jako zrušení víz pro Rusy?

Postsovětské země Evropské unie volají po zákazu vydávání víz Rusům. Všem Rusům. Všichni do jednoho patří k jedné zdi, tedy pardon, stejnou měrou odpovídají za válku proti Ukrajině. Princip kolektivní viny je zpátky!

14.8.2022 v 21:05 | Karma: 25,34 | Přečteno: 757x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Fekar

Petr Fiala jako premiér končí

Stačí sledovat jeho kroky a je to jasné. Premiér Petr Fiala už nechce být předsedou vlády. Jenom zatím nenašel odvahu veřejně to říct.

2.8.2022 v 16:55 | Karma: 38,16 | Přečteno: 2219x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Státy EU se shodly na podobě migračního balíčku. Češi se zdrželi

8. května 2024  10:59,  aktualizováno  11:18

Aktualizujeme Zástupci členských států Evropské unie ve středu v Bruselu potvrdili shodu na konečné podobě...

Konec války připomněly stíhačky. Neotevírejme dveře zlu, apeloval Pavel

8. května 2024  8:50,  aktualizováno  11:02

Lidé si ve středu na různých místech Česka připomínají výročí konce druhé světové války. Nejvyšší...

USA pozastavují dodávky zbraní do Izraele. Nechtějí dál zvyšovat počty obětí

8. května 2024  10:51

Administrativa amerického prezidenta Joe Bidena pozastavila dodávku tisíců zbraní do Izraele, a to...

Staletá tradice vzala za své. Britský pánský klub vpustí do svých řad ženy

8. května 2024  9:59

Jeden z nejstarších a nejslavnějších londýnských pánských klubů Garrick Club v úterý rozhodl, že do...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2332x
Profesí marketér, věčně student, hrdý Evropan... V současnosti se snažím držet kurz jako „kormidelník“ v marketingové flotile e.vox. Cokoli jsem dělal, to jsem byl rád: Pracoval jsem například za pultem jako prodavač, den co den počítal hodnotu portfolia investičních fondů či jako ekonomický novinář. Na iDnes jsem se přestěhoval z blogosféry Respektu. Miluju Londýn, Star Trek a earl grey. Najdete mě i na twitteru: @jackal007.