Žila jedna dívka Karolína, ta neměla nic než...

Znáte nějakou Karolínu? Ty mají totiž dneska svátek. A jedním z výkladů jejího jména je, že je odvozeno od Carolus - dle římského císaře Karla Velikého. A Karolína tedy může znamenat Královna. A co neměla ta "moje" Karolína než? 

Totiž, jméno Karolína je částečně spojeno s mým čtenářským dospíváním.

V uvolněných 60.létech, kdy jsem naštěstí vyrůstal a proto zůstal při rozumu, vycházela řada knížek, které měly na mne pozitivní vliv.

Pominu sérii knih KOD, i když třeba takový Švýcarský Robinzon nebo Plavčíci kapitána Bontekoe patří dodnes k pokladům mé stěhováním notně probrané knihovny. Stejně tak Flosovi Lovci orchidejí. V posledně dvou jmenovaných mne vždy lákaly pasáže o Malajsii... kde by mne kdy napadlo, že se tam o 40 později skutečně podívám a dokonce budu, nyní již 22 let, žít s Malajcem. Asi to byla nějaká přípravka do života. - Mezi vlivné tituly musím samozřejmě zařadit všechny Foglarovky. Zastavím-li se pak u jednotlivých titulů, tak to byly bezesporu rošťárny Jirky (Williama) stvořeného Richmal Cromptonovou.

Švédskou literaturu u nás neobjevili jako první milovníci krimi detektivek Jo Nesbo. Maximálně ještě tak ojedinělý titul dvojice Sjöwallová-Wahlöö, slavnou detektivku "Police pomo pije".

Zato naplno jsme ji objevily my děti. A to v podobě spisovatelky Astrid Lindgrenové.

Mé generaci rozhodně nemusím představovat Pipi punčochatou a tedy slavný seriál Pipi Dlouhá punčocha. Známá je také její kniha Děti z Bullerbynu. Obě knihy i seriál mne spolehlivě míjely, protože jsem rozhodně nebyl cílová dětská skupina.

Co mne minout nemohlo, byly detektivní případy kluka Kalle a jeho party. (To jsem ještě netušil, že inspirací bylo autorčino období stenografování pro profesora kriminalistiky.) Jsou to celkem tři knížky a znám a vlastním pouze dvě (což hodlám v brzké době napravit a sérii doplnit).

Podle "Detektiv Kalle má podezření" byla natočena televizní mini série "Podezřelé prázdniny". Představitele hlavní dětské role odvál čas, ale pro zajímavost dodám, že tady se v jedné z negativních rolí objevil Luděk Munzar. Hrál sympatického strýčka, který se náhle změní v nenávistného, když mu děti překazí jeho zločin. Zahrál to skvěle.

 

Pro mne byla knížka "Detektiv Kalle má podezření" vždy jakousi fixní ideou - obsesí - kvůli písničce, kterou si prozpěvuje hrdinka dětské party Kalle, Anders a Eva-Lotta. (Tehdy v poměru 1:2, tedy jedna dívka a 2 chlapci, protože nikdo neblbnul s genderovou vyvážeností. Ostatně ona sama vydala za dva kluky, tak se to spolehlivě vyrovnalo. Možná i proto měla dvojité jméno.)

Jsem totálně nemuzikální člověk. Ano, sluch mám, ale nezazpívám... a "hrábnutí" do strun naposledy před 20 lety bych také nepovažoval za nějakou muzikálnost.

Nicméně jsem člověk zvídavý. A tak když jsem si v knížce přečetl, že si hrdinka zpívá, snažil jsem jsem jaksi sám pro sebe stvořit melodii - mimořádně špatnou, zato v mé hlavě stálou a vytrvalou až do dnešních let.

Co je na té písničce z dnešního momentu důležité, že se v ní zpívá o dívce jménem Karolína. A vy se tak konečně dozvíte, co že to neměla nic než...

 

A tak kdykoli má svátek Karolína, vzpomenu si na tuto písničku.

A dodám: znáte nějakou Karolínu?

Já ano. Už řadu let. A je to "správná holka", stejně jako Eva-Lotta, která o ní zpívá. Co vám na Karolínu prozradím? Vyhrála boj sama nad sebou a dokázala pilnou vůlí a vztekáním se (jak ona sama přiznává) zformovat svoji postavu pod vedením trenérky. Je velkou milovnicí květin. Ráda se pohybuje v prestižním uměleckém světě výtvarna, módy a spisovatelství. Sama ovšem vykonává mimořádnou zdravotnickou profesi, za kterou by si zasloužila nejen ty nádherné pugéty, ale i obraz, fotografii nebo možná i knihu s jejím osobním příběhem.

A také, kdykoli se nějak naše cesty promísí třeba na sociálních sítích, v hlavě mi zazní ona moje melodie o tom, že žila jednou jedna dívka Karolína...

Ovšem, tahle moje známá Karolína pořád je a žije na plno!

Vše k svátku nejlepší.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Faltýn | pátek 14.7.2023 10:04 | karma článku: 13,82 | přečteno: 410x