Zamilujte si svůj úspěšný život

Pokud vám to něco připomíná, tak je to - jak doufám - vymyšlený název tzv. motivační literatury, motivačního kurzu a vůbec všeho, co nás má motivovat. K čemu? No samozřejmě k úspěchu!

Přiznám se, také jsem pár takových knih přečetl.

Dozvěděl jsem se spoustu případů, spoustu dojmů, spoustu návodů - hlavně o zoufalých lidech, kterým právě autorovo učení změnilo radikálně život. A za nějakých 150... 250... 350 Kč vám autor nabízí:

ZÁZRAK

Věřte, nevěřte - jak se u nás začalo říkat, neboli věř a víra Tvá Tě uzdraví. Stačí si k tomu přečíst onu úžasnou autorovu knihu.

A jde o knihu

  • o životě
  • o lásce
  • o mládí
  • o stáří
  • o podnikání
  • o byznysu
  • o úspěšnosti
  • o studiu
  • o slávě....

a tak bych mohl pokračovat do nekonečna o všech lidských tužbách... a komu to nestačí, musí se pohlédnout po nějakých knihách o magii... ti pasivnější si pak najdou nějaké mediátory, školitele, astrology, kartářky, ano nakonec i kněží a jim podobné guru.

Díky Bohu za každého, komu něco takového pomůže.

Vesměs: nepomůže, pokud...

Můžete navštívit desítky léčitelů, mentorů osobnosti, osobních koučů a já nevím koho všeho - když to vše budete jenom přijímat, jen hledat a číst či mudrovat: většinou nepochopíte nic.

Zažil jsem to coby doprovod na akcích, kde přítel dělal ukázkové malajské masáže.

Na těch akcích zhusta potkáváte stejné lidi. Vidíte, jak se plouží kolem stolků s nabízenými zázraky... a hledají. Co? Osobně jsem jim začal říkat "hledači štěstí" nebo "hledači smyslu života". A protože nenašli, neuměli najít...  daný prostředek se jim "neosvědčil", přijdou příště zas. A zase hledají a ... nenalézají.

Nikdo jim totiž neprozradil to zásadní. Že hledat musejí nikoli ze vně, nějaké zázračné čaje, přípravky, kameny, meditace... Musejí ze všeho nejvíce změnit sami sebe. Musejí se poznat a chtít se změnit. A to mohou jen oni sami. K tomu jim žádné pilulky nepomohou.

Ani pak k úspěchu v podnikání, "prvnímu milionu" či jak vám to naslibují v "odborné" literatuře. A že takových knížek jsou stovky, ne-li v historii lidstva tisíce.

Moje kolekce humoristických knížek má pro mne mnohem větší cenu.

Dám vám jeden minimalistický příklad za všechny.

Před pár dny jsem potkal takovou mladou "úspěšnou" hledatelku. Ambicioznost z ní čišela. Usilovně se snažila přiblížit vzhledem i outfitem k těm úspěšným. Seděla v tramvaji, sluchátka na uších a zuřivě studovala knihu typu "Uspěte v životě". Ještě ke všemu v angličtině. Neustále knihu pročítala, občas zalovila v luxusní kabele a vyndala žlutý nalepovací papírek. Důsledně jej po chvilce nalepila na místo, které považovala pro svůj život za zásadní.

Tramvaj byla poměrně plná. Projížděli jsme centrem Prahy v tu nejžádanější dopolední hodinu. Klouby přestaly na chvíli bolet, ranní káva byla vypita a penzisté se vydali na MHD výlet: za novým poznáváním života nebo přes Prahu, na sídliště za vnoučaty.

Dívka občas pohodila do zlatohněda obarvenými bohatými vlasy, které usměrňovaly dva spletené copánky po stranách. A nalepila další papírek. Dění a hlavně lidi kolem sebe důsledně, ne že ignorovala, ale dělala, že je nevidí. Ona si přeci ujasňuje život!

Vystupoval jsem z tramvaje a hlavou mi bleskla myšlenka, o kterou jsem se s dotyčnou ve dveřích podělil. Její reakci jsem přes dvoje sklo ani neviděl. Nicméně doufám, že jí moje "rada" byla v životě k užitku - možná dokonce víc, než celá opapírkovaná kniha:

"Dokud budete sedět, vy mladá, ještě k tomu na místě pro invalidy, zatímco senioři kolem vás budou stát, tak vám žádná kniha o životě stejně nepomůže."

Autor: Martin Faltýn | neděle 22.10.2023 8:08 | karma článku: 12,64 | přečteno: 213x