Volte Pupáka /předvolební fejeton/

Tohle povedené a samozřejmě kdysi zakázané představení pánů Šimka a Grosmanna mi připomíná, že se nám opět rozjíždí (před)volební boj. Řeší se samozřejmě koho volit a kdo voleného zvolí.

Aktuálně strany sázejí především na koalice. Teda ty strany, jejichž předvolební průzkumy nenaznačuji, že by je jednotlivě poslanecká křesla přivítala s otevřenou náručí. Hlavně se pochopitelně bojí individuální stranické prohry. V koalici je to především lepší, že kdyby něco, předsedové nemusejí ani rezignovat a zbytečně přicházet o svá pracně vysezená křesla.

 

Startovní výstřel pro mne má koalice Piráti a Starostové. Už předevčírem u nás, v podchodu metra, dva mládenci v černých tričkách, s neuvěřitelně velkou bílou plackou na hrudi, rozdávali předvolební noviny. Někdo měl ovšem mladým agitátorům vysvětlit, že po skončení akce by měli obejít prostory a uklidit po sobě.

 

 

 Z oněch novin jsem si odnesl především tři věci.

 

 Za prvé heslo: "Vraťme zemi budoucnost."S obdobným heslem přišla koalice Spolu, která právě zahajuje předvolební kampaň: "Dáme Česko dohromady."

 

 Vypadá to, že inspirace Donaldem Trumpem je tady velká. Zbytek vašich dohadů v tomto směru ponechávám bez komentáře. Nejsem ani politolog ani věštec.

 

 Obě koalice mají společnou i druhou věc "z novin": MY budeme vládnout.

 

 Piráti a Starostové tvrdí, že příští zastávka: vláda. Koalice Spolu vyvěšuje hesla, dovolte mi tu parafrázi, abych nejmenoval, "Pupák premiérem" nebo dokonce světově anglicky "Pupák for premier".
(Malá oprava: původně jsem napsal na místo slova "premier" slovo "prezident". Zkrátka Pupákovi přeju.)

 

 A třetí bod z novin? Nevím jak má ošetřeno financování koalice Spolu, ale Piráti a starostové v novinách slibuji za příspěvek 200 a více korun, že pak vylosují výherce, který si se svým doprovodem může při snídani popovídat s Ivanem a Vítem.

 

 Perličkou agitačních novin je pak křížovka, o komiksu nemluvě. Komiks vás pobaví, vyluštěním křížovky pak může pětice vyhrát "stylové ceny".

 

 Co dnešní první vystoupení členů koalice Spolu? Česká televize to pochopitelně přenášela živě. Excelovali před námi vážení poslanci a kandidáti: pan profesor předseda zdůrazňující jak je rád, že se začíná zrovna v Brně. Pak mikrofon pro sebe urvala paní předsedkyně, jejíž nadšení se směle vyrovnalo baronce z Haškova románu o Švejkovi. A tak bych mohl pokračovat o dalších střídajích se řečnících. Důstojnost řečnického pultíku žoviálně narušil náš zatím stále ještě mladý kandidát se svým afro účesem. Suverénně si stoupl s mikrofonem zcela neformálně před pultík. Až to chvíli vypadalo, jestli se nedá do zpěvu nebo nerozjede nějakou diskotéku.

 

 Z obou koalic však jednoznačně vyplývá jediné: "Zničit krtka". (Citát z jednoho dílu seriálu Z. Millera,  O krtečkovi.)

 

 Příměr je to více než výstižný. Krtek občas vyjukne ze své nory, nadělá škodu svými hromádkami, jak si tak kolem sebe, pod sebe a hlavně pro sebe hrabe. Prostě se s ním dostanete do střetu zájmů.

 

 Jakmile se dostane na vaší zahrádku, je tu pánem on. A vyhnat jej je nesmírně těžké. Někdy ani koalice zahradníků na to nestačí.

 

 Jistě vám nemusím víc napovídat, o ostatních škůdcích nemluvě.

 

 Dosaďte si za ně, koho chcete.

 

 První dvě předvolební vlaštovky slibuji letos zajímavou kampaň. Jsem zvědav, čeho se dočkáme od těch ostatních.

 

 A hlavně, kdo bude Pupákem?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Faltýn | středa 19.5.2021 17:55 | karma článku: 16,17 | přečteno: 308x