Už je čas zase na kočičky

Nikoli ty vrby jívy, i když počasí vyvádí opravdu divné věci. Nejde ani o jiné přenesené významy toho slova. Jde mi skutečně o živočichy jako takové a v daném případě o mé dva kocouří pacholky.

Když mi doma vnucovali DVA kocoury s komentářem: "Nebudou se ve dvou nudit"... to jsem netušil, že tak doslova pravdivé to není. Vy, co máte s kočičími smečkami své letité zkušenosti, mi jistě dáte za pravdu, že podstata je někde jinde.

Nudit se totiž mohou kočky samy, ve dvou a klidně i větší smečce, pokud...

...pokud jim nezabezpečíte přísun dostatku nových podnětů.

Těmi podněty samozřejmě nemyslím dělníky, kteří laskavě AŽ v půl osmé ráno začali shazovat staré tašky ze střechy protějšího domu. Ono občasné, pravidllené, žuch žuch do přistaveného odpadního kontejneru, kocoury pořádně vyděsilo.

 

Přiznám se, že takto vyděšené jsem je opravdu ještě neviděl ani vloni na Silvestra. A tak během dvou dnů, než čištění střechy dokončili, jsme milé kocoury občas i jednoho po druhém chovali a chlácholili.

Tak o takové podněty fakt nestojím.

Na druhou stranu, jak už jsem předestřel, i dvě kočky se mohou nudit. A nevím čím to je, asi mám kliku na nějaké zvláštní povahy. Automaticky od malička ignorovali kukaň-pelíšek. Jeden spí na krabici nebo v krabici (to podle toho, kterou si vybere), pokud je příliš hlučno, tak klidně i v umyvadle v koupelně.

 

Druhý si oblíbil nekompromisně moje křeslo u psacího stolu. To se fakt potom těžko píšou blogy.

 

Nicméně, nové a nové podněty jsou pořád potřeba. A taky socializace samozřejmě. Jste součástí kočičí smečky, tak se musíte her účastnit. To sice neznamená, že byste se měli s nimi ve tři ráno honit po pokoji nebo hrabat v obzvláště intenzivně šustící plastové tašce (probudí i mrtvého).... ovšem je třeba mít po ruce připraveno neustále něco na provázku, něco na házení... jo a taky na hledání. Protože žádná kulička nevydrží "na světle" déle jak jednu minutu. Je honěna, lovena a s velkým zájmem kamsi zašoupnuta, odkud ji už kočičí pacička nevyšťourá a vy taky ne, pokud nemáte dostatečně dlouhou, štíhlou tyčku a podobně.

No a nedávno se mi podařilo obstarat čtyřnohým miláčkům aspoň jedno vylepšení zájmů a podnětů.

 

Ovšem, jak jsem si přečetl u prodejce v diskusi stejných nadšenců jako já, lepší je použít jinou kuličku. Naštěstí jsem ji již měl. Tedy mám dvě, ale ta jedna je beznadějně někam zašoupnuta. Ale ta druhá zatím bezmezně plní svůj zábavní úkol, asi jako české televizní seriály.

 

Za jak dlouho je "hračka" v akci za 200 korun přestane bavit, netuším. Ale občas s ní pochopitelně naloží zcela po svém..

 

 

--------------------------------------------

Všechna foto: autor Martin Faltýn

Video: obraz a zvuk Martin Faltýn, hudba Free Licence Studio YouTube - "Brain Trust" by Wayne Jones.

Autor: Martin Faltýn | pátek 21.9.2018 18:37 | karma článku: 17,15 | přečteno: 295x