Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trocha kuchyňské (al)chemie

Jsem si vědom, že zdepřítomné kuchařky (obojího pohlaví) mne strčí se svými recepty a radami do kapsy. Nicméně cítím, že dnešní tíživé počasí je třeba trochu odlehčit. Tak hurá na to!

O radách a tricích při vaření by se daly napsat celé romány.

  • do kávy je dobré přidat špetku soli
  • stejně tak jako do ovesné kaše, i když je na sladko
  • česnek lze "oloupat" jedním úderem na stroužek nožem na plocho
  • rozpečené polotvrdé pečivo je třeba co nejrychleji sníst, jinak ztvrdne ještě víc

a tak bych mohl pokračovat do nekonečna.

Co jsem však pro sebe objevil nového v poslední době?

1. Je horko a tudíž...

Tudíž nejen voda rychleji vře a z kohoutku teče méně studená (ještě, že nějakého vykuka nenapadlo chtít letní příplatek za "teplou" vodu - ale počkejte, až to vezmou solární baroni pořádně do rukou!)

RYCHLEJI se totiž dělají i topinky v topinkovači! Zjistil jsem to velmi rychle po několika připálených topinkách, kdy jsem posléze stáhnul ovladač reostatu.

Přidám rodinné moudro: lehce a středně připálené toasty (jakož i na půl rozkrojené rohlíky třeba) LZE poměrně snadno oškrabat od černého popela nožem. Doporučuji si na to ovšem najít co nejvhodnější místo, kde s tím naděláte co nejméně svinčíku - šeškrábané ohořeliny mají stejně přilnavou a rozpínavou vlastnost jako třeba mletá káva když vyplachujete hrnek. Taky je všude.

 

2. ...tudíž chladit opatrně...

Tady posloužím rovnou ilustračním obrázkem objektu z mé ledničky.

   Omouvám se, že je to foto zmenšené - když nastavíte zarovnání na nějakou stranu, pak musíte napsat mnohem víc písmenek, abyste zaplnili celou tu délku.

  Když už tedy něco chladíte, případně na rychlo chladíte v mrazáku, pak nezapomínejte na rozpínavost. Vyhnete se tím narušení obalů.

   Já vím, že specialitou Jana Wericha byla plzeň chlazená na mrazáku. Ale, nedivil bych se, kdyby i u takového génia došlo k nějaké té explozi v důsledku přemražení.

   Osobně mám v tomto směru zkušenost s jedním silvestrovským šampaňským. A nevzpomínám na to ani tak já, jako spíše kamarád a jeho rodina, u nichž jsem byl tehdy na návštěvě. Přinesši dvě lahve, dali jsme je na mrazák, aby rychleji vychladly. A jak to tak bývá konverzace plynula.

   Když došel čas a chuť na otevření lahví, ujal jsem se toho. A se slovy "Jé, ono to namrzlo!" jsem lahví poněkud zatřásl, aby ten špunt šel rychleji ven. Šel. I s půlkou obsahu lahve na koberec!

   Víc vám asi nemusím vykládat.

 

3. ...a také zjišťovat stav potravin.

Věc se má totiž tak, že horkerm se jídlo kazí. A někdy dřív, než ho stačíte otevřít. Jindy je třeba přistupovat k jídlu velmi obezřetně A S PŘEDSUDKY -  zdali zde již nezačaly nežádoucí chemické procesy. S nejůznějšími následky.

Je ku příkladu známo, že požíváním zkaženého vepřového dochází k degeneraci mozku až do jakéhosi šílenství (jistě, stejně jako já, znáte řadu lidí, u nichž byste řekli, že takové zkažené vepřové jedí snad denně). Proto houby náboženský zákaz! ale technický způsob, jak polovzdělaným masám nařídit, že v horku se vepřové jíst zkrátka nebude! Což je jednodušší způsob než sáhodlouze vysvětlovat nebezpečí a následné šílenství.

V kuchyňské alchymii je známo, že čerstvost vajíček se zkoumá ponořením do vody. A míra jejich splavnosti dle Archimedova zákona pak určuje míru jejich čerstvosti a naopak.

A můžete se pak směle pustit do vaření vajec. (Jistě znáte povídku Jaroslava Haška: "Vařím si vejce na měkko" - tak pozor na to!)

Přidám vyčtené moudro: Někdo objevil, že pokud uvaříte vajíčka na měkko a necháte je, např. do druhého dne - dalším vařením už neztvrdnou. A zůstanou stále "na měkko". Toho se prý hojně využívá v restauracích, kde je potřeba nasytit rychle desítky ba stovky hostů. Na místo jedné-dvou minut prostě stačí vejce rychle ohřát a vše je, jak si strávník přeje - na měkko, na hniličku i na tvrdo. (Toto moudro jsem vyčetl v románu A. Haileyho "Hotel." Četl jsem to ve slovenštině, ve Vysokých Tatrách na dovolené - tak omluvte případné nepřesnosti. Já totiž nelyžuji. Takže: lyžovali bratr se synovcem a já si četl.)

 

Závěrem přidám sloganem doplněnou fotografii mého kocoura Tomáše. Té rady se držte a neprohloupíte!

 

 

Všechna foto: autor

Autor: Martin Faltýn | neděle 20.6.2021 10:01 | karma článku: 17,93 | přečteno: 390x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Když jsou rodiče šikovní

Inu, ty doby, kdy se rodiče mohli plně věnovat dětem, jsou dávno pryč. Čest proto všem, kteří mohou a dokonce umějí svým dětem zpříjemnit čas.

7.9.2024 v 11:32 | Karma: 16,70 | Přečteno: 333x | Diskuse | Společnost

Martin Faltýn

Jak se potýkáte s novou technikou?

Každý máme na něco talent. Já nezazpívám, nezahraju, nenamaluju... Ale pokud se týká „elektro“ techniky - s větším či menším úsilím si poradím a nebo i pomohu jiným.

2.9.2024 v 10:40 | Karma: 10,09 | Přečteno: 346x | Diskuse | Ostatní

Martin Faltýn

Levné Bonjour hvězdné léto

Prázdniny míří do finiše. A s nimi letní televizní programy našich televizních stanic. Tak co, stihli jste to všechno?

23.8.2024 v 10:55 | Karma: 9,29 | Přečteno: 306x | Diskuse | Média

Martin Faltýn

Podvodníci a vaše telefonní číslo

Nejde pochopitelně jen o pouhé strašení. Někdy je to marketingové strašení. A firemní reklama s dobrými radami, že vám jde hlava kolem. Přitom na podvodníky loudící vaše číslo někdy stačí jednoduchý trik.

15.8.2024 v 8:08 | Karma: 21,29 | Přečteno: 749x | Diskuse | Ostatní

Martin Faltýn

Za pár dní a za měsíc už bude zase klid

Za pár dní nám končí LOH a za měsíc Paralympiáda. Nemám nic proti ani jedné z nich, ale ani pro. Sport mne prostě -

10.8.2024 v 8:08 | Karma: 12,91 | Přečteno: 358x | Ostatní
  • Nejčtenější

Extrémní deště, silný vítr, na jihu Čech až stoletá voda. Řeky začaly stoupat

12. září 2024  9:57,  aktualizováno  22:36

Sledujeme online Meteorologové v novém modelu potvrdili vysoké srážkové úhrny na českém území v nejbližších třech...

Zpřesněná výstraha: naprší až 250 mm, v Jeseníkách i víc. Upouštějí se přehrady

11. září 2024  11:26,  aktualizováno  13:32

Meteorologové upravili výstrahu před extrémními srážkami. Platí od čtvrtka minimálně do neděle....

Česko od čtvrtka zasáhnou extrémní srážky. Záplav se obávají také Němci

10. září 2024  12:11

Česko zasáhnou od čtvrtka do neděle mohutné srážky. Na velké části území může napršet přes 100...

Tisíce lidí v Opavě opouští domov. Velká voda ničí vše, v šesti krajích je kalamita

14. září 2024  7:45,  aktualizováno  23:11

Sledujeme online Velká část Česka čelí kvůli extrémním srážkám záplavám. Moravskoslezský a Olomoucký kraj vyhlásily...

Modely srážek i situace připomínají katastrofální povodně z let 1997 a 2002

11. září 2024  14:58,  aktualizováno  16:12

V Jeseníkách by mohlo napršet podobné množství vody, jaké spadlo v tomto pohoří a v Beskydech při...

Situace je vážná. Míst pro evakuované je dost, volby neodložíme, řekl Rakušan

14. září 2024  19:02,  aktualizováno  23:13

Evakuováno kvůli povodním bylo zatím 793 lidí a evakuace budou pokračovat i celou noc, řekl ministr...

Tisíce lidí v Opavě opouští domov. Velká voda ničí vše, v šesti krajích je kalamita

14. září 2024  7:45,  aktualizováno  23:11

Sledujeme online Velká část Česka čelí kvůli extrémním srážkám záplavám. Moravskoslezský a Olomoucký kraj vyhlásily...

Snad nechají Husineckou nádrž jen přetékat, bojí se lidé ve Vodňanech

14. září 2024  18:09,  aktualizováno  22:11

V nočních hodinách začne přetékat Husinecká nádrž. S obavami to sledují obyvatelé měst a obcí na...

Záplavy v Rumunsku mají oběti na životech, ve Švýcarsku výrazně klesly teploty

14. září 2024  8:34,  aktualizováno  21:34

Silné lijáky a záplavy způsobené tlakovou níží Boris postihly nejen Česko, ale i další země střední...

Neviditelná rovnátka vs. tradiční zámečky: Proč volit moderní přístup?
Neviditelná rovnátka vs. tradiční zámečky: Proč volit moderní přístup?

Teprve po třicítce jsem začala řešit zdraví svého chrupu a postupně jsem se dostala až do rukou odborníků ze Světa rovnátek. Jak vypadá život s...

  • Počet článků 1327
  • Celková karma 17,34
  • Průměrná čtenost 1148x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.