Trocha kuchyňské (al)chemie

Jsem si vědom, že zdepřítomné kuchařky (obojího pohlaví) mne strčí se svými recepty a radami do kapsy. Nicméně cítím, že dnešní tíživé počasí je třeba trochu odlehčit. Tak hurá na to!

O radách a tricích při vaření by se daly napsat celé romány.

  • do kávy je dobré přidat špetku soli
  • stejně tak jako do ovesné kaše, i když je na sladko
  • česnek lze "oloupat" jedním úderem na stroužek nožem na plocho
  • rozpečené polotvrdé pečivo je třeba co nejrychleji sníst, jinak ztvrdne ještě víc

a tak bych mohl pokračovat do nekonečna.

Co jsem však pro sebe objevil nového v poslední době?

1. Je horko a tudíž...

Tudíž nejen voda rychleji vře a z kohoutku teče méně studená (ještě, že nějakého vykuka nenapadlo chtít letní příplatek za "teplou" vodu - ale počkejte, až to vezmou solární baroni pořádně do rukou!)

RYCHLEJI se totiž dělají i topinky v topinkovači! Zjistil jsem to velmi rychle po několika připálených topinkách, kdy jsem posléze stáhnul ovladač reostatu.

Přidám rodinné moudro: lehce a středně připálené toasty (jakož i na půl rozkrojené rohlíky třeba) LZE poměrně snadno oškrabat od černého popela nožem. Doporučuji si na to ovšem najít co nejvhodnější místo, kde s tím naděláte co nejméně svinčíku - šeškrábané ohořeliny mají stejně přilnavou a rozpínavou vlastnost jako třeba mletá káva když vyplachujete hrnek. Taky je všude.

 

2. ...tudíž chladit opatrně...

Tady posloužím rovnou ilustračním obrázkem objektu z mé ledničky.

   Omouvám se, že je to foto zmenšené - když nastavíte zarovnání na nějakou stranu, pak musíte napsat mnohem víc písmenek, abyste zaplnili celou tu délku.

  Když už tedy něco chladíte, případně na rychlo chladíte v mrazáku, pak nezapomínejte na rozpínavost. Vyhnete se tím narušení obalů.

   Já vím, že specialitou Jana Wericha byla plzeň chlazená na mrazáku. Ale, nedivil bych se, kdyby i u takového génia došlo k nějaké té explozi v důsledku přemražení.

   Osobně mám v tomto směru zkušenost s jedním silvestrovským šampaňským. A nevzpomínám na to ani tak já, jako spíše kamarád a jeho rodina, u nichž jsem byl tehdy na návštěvě. Přinesši dvě lahve, dali jsme je na mrazák, aby rychleji vychladly. A jak to tak bývá konverzace plynula.

   Když došel čas a chuť na otevření lahví, ujal jsem se toho. A se slovy "Jé, ono to namrzlo!" jsem lahví poněkud zatřásl, aby ten špunt šel rychleji ven. Šel. I s půlkou obsahu lahve na koberec!

   Víc vám asi nemusím vykládat.

 

3. ...a také zjišťovat stav potravin.

Věc se má totiž tak, že horkerm se jídlo kazí. A někdy dřív, než ho stačíte otevřít. Jindy je třeba přistupovat k jídlu velmi obezřetně A S PŘEDSUDKY -  zdali zde již nezačaly nežádoucí chemické procesy. S nejůznějšími následky.

Je ku příkladu známo, že požíváním zkaženého vepřového dochází k degeneraci mozku až do jakéhosi šílenství (jistě, stejně jako já, znáte řadu lidí, u nichž byste řekli, že takové zkažené vepřové jedí snad denně). Proto houby náboženský zákaz! ale technický způsob, jak polovzdělaným masám nařídit, že v horku se vepřové jíst zkrátka nebude! Což je jednodušší způsob než sáhodlouze vysvětlovat nebezpečí a následné šílenství.

V kuchyňské alchymii je známo, že čerstvost vajíček se zkoumá ponořením do vody. A míra jejich splavnosti dle Archimedova zákona pak určuje míru jejich čerstvosti a naopak.

A můžete se pak směle pustit do vaření vajec. (Jistě znáte povídku Jaroslava Haška: "Vařím si vejce na měkko" - tak pozor na to!)

Přidám vyčtené moudro: Někdo objevil, že pokud uvaříte vajíčka na měkko a necháte je, např. do druhého dne - dalším vařením už neztvrdnou. A zůstanou stále "na měkko". Toho se prý hojně využívá v restauracích, kde je potřeba nasytit rychle desítky ba stovky hostů. Na místo jedné-dvou minut prostě stačí vejce rychle ohřát a vše je, jak si strávník přeje - na měkko, na hniličku i na tvrdo. (Toto moudro jsem vyčetl v románu A. Haileyho "Hotel." Četl jsem to ve slovenštině, ve Vysokých Tatrách na dovolené - tak omluvte případné nepřesnosti. Já totiž nelyžuji. Takže: lyžovali bratr se synovcem a já si četl.)

 

Závěrem přidám sloganem doplněnou fotografii mého kocoura Tomáše. Té rady se držte a neprohloupíte!

 

 

Všechna foto: autor

Autor: Martin Faltýn | neděle 20.6.2021 10:01 | karma článku: 17,93 | přečteno: 390x

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Další články autora

Martin Faltýn

Podpořte nás

Tak nevím. Kolikrát už jste se s takovou výzvou setkali? A jak často? - Bylo by to téma na dotazník, o který ovšem nikdo nestojí. Všichni stojí jen o tu „podporu“.

5.5.2025 v 8:08 | Karma: 12,49 | Přečteno: 442x | Diskuse | Ostatní

Martin Faltýn

Den spěchu Beze spěchu

Dnes je tady ten den kdy se na chvilku zastaví i Staroměstský orloj, aby se připojil ke Dni beze spěchu. Pomineme-li známý výrok Jana ‚Ámose Komenského o kvaltování, musím dodat, že závěr tohoto Blogu je poněkud drastický.

23.4.2025 v 9:38 | Karma: 7,88 | Přečteno: 159x | Ostatní

Martin Faltýn

Příroda, ta mocná čarodějka

Tedy, přírodu máme rádi všichni. Otázka je, zda je tomu opačně. Ale dnes všechno kvete a my se radujeme.

19.4.2025 v 12:00 | Karma: 13,91 | Přečteno: 187x | Diskuse | Ostatní

Martin Faltýn

Mezinárodní den zdraví

Jak zákon praví. Tedy, zákon spíše káže, ale to by se to nerýmovalo. Slaví se sice až zítra, v pondělí - ale to už jistě budete všichni zaneprázdněni pracovním procesem a nebudete mít na čtení blogů čas.

6.4.2025 v 9:37 | Karma: 9,70 | Přečteno: 131x | Diskuse | Ostatní

Martin Faltýn

Na apríla trocha zábavy

Kdo by se rád nebavil. A tak mi dovolte nabídnout vám opět hrstku YouTube odkazů na videa, kterými se bavím já... a není to „apríl“.

1.4.2025 v 8:08 | Karma: 11,98 | Přečteno: 345x | Diskuse | Ostatní

Nejčtenější

Novým papežem se stal americký kardinál Prevost, přijal jméno Lev XIV.

8. května 2025  18:45,  aktualizováno  19:54

Sledujeme online Novým papežem se stal americký kardinál Robert Francis Prevost, oznámil z baziliky sv. Petra...

Zemřel Jiří Bartoška, charizmatický herec a prezident karlovarského festivalu

8. května 2025  13:53

Ve věku 78 let zemřel Jiří Bartoška. Byl dlouholetým prezidentem Mezinárodního filmového festivalu...

Nekontrolovaně k Zemi padající sovětská sonda se zřítila do Indického oceánu

9. května 2025  18:35,  aktualizováno  10.5 13:09

Sovětská sonda Kosmos 482 ze 70. let minulého století se rozpadla v sobotu ráno kolem osmé hodiny...

Rusy rozzuřil hořící Kreml na ponožkách českého zmocněnce. Darebák, zní z Moskvy

9. května 2025  12:08

Řádnou vlnu emocí v Rusku vzbudil český vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný....

Soud poslal do vězení starostu Řeporyjí Novotného, porušil podmínku

7. května 2025  14:42,  aktualizováno  21:42

Soud poslal na tři měsíce do vězení starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS). Na návrh...

Na D35 u Pardubic hořela nákladní souprava, dálnice byla neprůjezdná

14. května 2025  13:36,  aktualizováno  14:43

Požár nákladní soupravy uzavřel ve středu odpoledne na Pardubicku dálnici D35 na 148. kilometru ve...

Střílení do značky se zvrtlo, opilí kamarádi si z chodce udělali živý terč

14. května 2025  14:31

Nejdříve s kamarádem popil, pak vzal vzduchovku a šli společně střílet do dopravní značky. Jenže u...

Vláda zamířila do Kutné Hory, Fiala předtím zkontroloval výstavbu okruhu Prahy

14. května 2025  5:10,  aktualizováno  14:30

Vláda se vydala na své první letošní výjezdní zasedání, které se koná v Kutné Hoře. Ve Vlašském...

Pozor, labutě! varuje řidiče značka. Zákon ji nezná, kde se vzala, je záhadou

14. května 2025  14:06

Neobvyklá a hlavně oficiálně neexistující dopravní značka se objevila u silnice z Františkových...

  • Počet článků 1359
  • Celková karma 12,64
  • Průměrná čtenost 1132x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.