Trocha kuchyňské (al)chemie
O radách a tricích při vaření by se daly napsat celé romány.
- do kávy je dobré přidat špetku soli
- stejně tak jako do ovesné kaše, i když je na sladko
- česnek lze "oloupat" jedním úderem na stroužek nožem na plocho
- rozpečené polotvrdé pečivo je třeba co nejrychleji sníst, jinak ztvrdne ještě víc
a tak bych mohl pokračovat do nekonečna.
Co jsem však pro sebe objevil nového v poslední době?
1. Je horko a tudíž...
Tudíž nejen voda rychleji vře a z kohoutku teče méně studená (ještě, že nějakého vykuka nenapadlo chtít letní příplatek za "teplou" vodu - ale počkejte, až to vezmou solární baroni pořádně do rukou!)
RYCHLEJI se totiž dělají i topinky v topinkovači! Zjistil jsem to velmi rychle po několika připálených topinkách, kdy jsem posléze stáhnul ovladač reostatu.
Přidám rodinné moudro: lehce a středně připálené toasty (jakož i na půl rozkrojené rohlíky třeba) LZE poměrně snadno oškrabat od černého popela nožem. Doporučuji si na to ovšem najít co nejvhodnější místo, kde s tím naděláte co nejméně svinčíku - šeškrábané ohořeliny mají stejně přilnavou a rozpínavou vlastnost jako třeba mletá káva když vyplachujete hrnek. Taky je všude.
2. ...tudíž chladit opatrně...
Tady posloužím rovnou ilustračním obrázkem objektu z mé ledničky.
Omouvám se, že je to foto zmenšené - když nastavíte zarovnání na nějakou stranu, pak musíte napsat mnohem víc písmenek, abyste zaplnili celou tu délku.
Když už tedy něco chladíte, případně na rychlo chladíte v mrazáku, pak nezapomínejte na rozpínavost. Vyhnete se tím narušení obalů.
Já vím, že specialitou Jana Wericha byla plzeň chlazená na mrazáku. Ale, nedivil bych se, kdyby i u takového génia došlo k nějaké té explozi v důsledku přemražení.
Osobně mám v tomto směru zkušenost s jedním silvestrovským šampaňským. A nevzpomínám na to ani tak já, jako spíše kamarád a jeho rodina, u nichž jsem byl tehdy na návštěvě. Přinesši dvě lahve, dali jsme je na mrazák, aby rychleji vychladly. A jak to tak bývá konverzace plynula.
Když došel čas a chuť na otevření lahví, ujal jsem se toho. A se slovy "Jé, ono to namrzlo!" jsem lahví poněkud zatřásl, aby ten špunt šel rychleji ven. Šel. I s půlkou obsahu lahve na koberec!
Víc vám asi nemusím vykládat.
3. ...a také zjišťovat stav potravin.
Věc se má totiž tak, že horkerm se jídlo kazí. A někdy dřív, než ho stačíte otevřít. Jindy je třeba přistupovat k jídlu velmi obezřetně A S PŘEDSUDKY - zdali zde již nezačaly nežádoucí chemické procesy. S nejůznějšími následky.
Je ku příkladu známo, že požíváním zkaženého vepřového dochází k degeneraci mozku až do jakéhosi šílenství (jistě, stejně jako já, znáte řadu lidí, u nichž byste řekli, že takové zkažené vepřové jedí snad denně). Proto houby náboženský zákaz! ale technický způsob, jak polovzdělaným masám nařídit, že v horku se vepřové jíst zkrátka nebude! Což je jednodušší způsob než sáhodlouze vysvětlovat nebezpečí a následné šílenství.
V kuchyňské alchymii je známo, že čerstvost vajíček se zkoumá ponořením do vody. A míra jejich splavnosti dle Archimedova zákona pak určuje míru jejich čerstvosti a naopak.
A můžete se pak směle pustit do vaření vajec. (Jistě znáte povídku Jaroslava Haška: "Vařím si vejce na měkko" - tak pozor na to!)
Přidám vyčtené moudro: Někdo objevil, že pokud uvaříte vajíčka na měkko a necháte je, např. do druhého dne - dalším vařením už neztvrdnou. A zůstanou stále "na měkko". Toho se prý hojně využívá v restauracích, kde je potřeba nasytit rychle desítky ba stovky hostů. Na místo jedné-dvou minut prostě stačí vejce rychle ohřát a vše je, jak si strávník přeje - na měkko, na hniličku i na tvrdo. (Toto moudro jsem vyčetl v románu A. Haileyho "Hotel." Četl jsem to ve slovenštině, ve Vysokých Tatrách na dovolené - tak omluvte případné nepřesnosti. Já totiž nelyžuji. Takže: lyžovali bratr se synovcem a já si četl.)
Závěrem přidám sloganem doplněnou fotografii mého kocoura Tomáše. Té rady se držte a neprohloupíte!
Všechna foto: autor
Martin Faltýn
Podpořte nás

Tak nevím. Kolikrát už jste se s takovou výzvou setkali? A jak často? - Bylo by to téma na dotazník, o který ovšem nikdo nestojí. Všichni stojí jen o tu „podporu“.
Martin Faltýn
Den spěchu Beze spěchu

Dnes je tady ten den kdy se na chvilku zastaví i Staroměstský orloj, aby se připojil ke Dni beze spěchu. Pomineme-li známý výrok Jana ‚Ámose Komenského o kvaltování, musím dodat, že závěr tohoto Blogu je poněkud drastický.
Martin Faltýn
Příroda, ta mocná čarodějka

Tedy, přírodu máme rádi všichni. Otázka je, zda je tomu opačně. Ale dnes všechno kvete a my se radujeme.
Martin Faltýn
Mezinárodní den zdraví

Jak zákon praví. Tedy, zákon spíše káže, ale to by se to nerýmovalo. Slaví se sice až zítra, v pondělí - ale to už jistě budete všichni zaneprázdněni pracovním procesem a nebudete mít na čtení blogů čas.
Martin Faltýn
Na apríla trocha zábavy

Kdo by se rád nebavil. A tak mi dovolte nabídnout vám opět hrstku YouTube odkazů na videa, kterými se bavím já... a není to „apríl“.
Další články autora |
Novým papežem se stal americký kardinál Prevost, přijal jméno Lev XIV.
Sledujeme online Novým papežem se stal americký kardinál Robert Francis Prevost, oznámil z baziliky sv. Petra...
Zemřel Jiří Bartoška, charizmatický herec a prezident karlovarského festivalu
Ve věku 78 let zemřel Jiří Bartoška. Byl dlouholetým prezidentem Mezinárodního filmového festivalu...
Nekontrolovaně k Zemi padající sovětská sonda se zřítila do Indického oceánu
Sovětská sonda Kosmos 482 ze 70. let minulého století se rozpadla v sobotu ráno kolem osmé hodiny...
Rusy rozzuřil hořící Kreml na ponožkách českého zmocněnce. Darebák, zní z Moskvy
Řádnou vlnu emocí v Rusku vzbudil český vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný....
Soud poslal do vězení starostu Řeporyjí Novotného, porušil podmínku
Soud poslal na tři měsíce do vězení starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS). Na návrh...
Na D35 u Pardubic hořela nákladní souprava, dálnice byla neprůjezdná
Požár nákladní soupravy uzavřel ve středu odpoledne na Pardubicku dálnici D35 na 148. kilometru ve...
Střílení do značky se zvrtlo, opilí kamarádi si z chodce udělali živý terč
Nejdříve s kamarádem popil, pak vzal vzduchovku a šli společně střílet do dopravní značky. Jenže u...
Vláda zamířila do Kutné Hory, Fiala předtím zkontroloval výstavbu okruhu Prahy
Vláda se vydala na své první letošní výjezdní zasedání, které se koná v Kutné Hoře. Ve Vlašském...
Pozor, labutě! varuje řidiče značka. Zákon ji nezná, kde se vzala, je záhadou
Neobvyklá a hlavně oficiálně neexistující dopravní značka se objevila u silnice z Františkových...

Prodej apartmánu Sal Kapverdy
Santa Maria, Cádiz, Kapverdy
2 640 000 Kč
- Počet článků 1359
- Celková karma 12,64
- Průměrná čtenost 1132x
Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.
P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.
Seznam rubrik
- Když doma vaří muž
- Tokyo
- Kočičiny
- Osobní
- Zařazené
- Stojí za to
- Zoon Politikon
- Nezařazené
- Cestovatelské nálady
- Drobné postřehy,ne celý článek