To zas bude v diskusích

Parafrázuji tím začátek citátu ze známého, byť málo hraného filmu. Je příliš chytrý, příliš nostalgický a málo zábavný. Ostatně, jako celá naše politika a prezidentší kandidáti.

Těžko říct, zda někdo předpokládal, že Andrej Babiš neoznámí svoji kandidaturu na prezidenta. Stejně tak, jako že stěží lze předpokládat, že by předsednictvo (opraveno z původního, chybně: "sněm") ANO neschválilo jeho kandidaturu. "PíaR" a marketing by mu mohl leckdo závidět.

Tím pádem kandidátu Petru Pavlovi ztížil pozici a ten bude muset ještě pořádně zabrat. Lze se domnívat, že i dosavadní mediální kampaň, proti němu vedená, má své pozadí... a můžete si možná myslet, kdo za ní "nenápadně" stojí.

Ostatní kandidáti tím byli definitivně odsunuti na vedlejší kolej.

V podstatě by se mohlo první kolo zrušit a přejít rovnou ke kolu druhému. A ušetřilo by se pro deficit Fialovy vlády.

Současná, "nečekaná" situace má pár závažných aspektů.

  • Především, dosavadní kampaň na oznámení kandidátů už začala trochu nudit. Páně Pavlovy skandály se rychle obehrály a vyčerpaly - snad během jediného týdne - jakkoli se to média snažila prodlužovat. Víc jak nastavovaná kaše z toho nebylo. Skoro by jeden řekl, že už si média začínala trochu zoufat.
  • Za druhé, samotná kampaň hrozila nudou. Vy víte z hlavy, kolik reprezentantů vlastně oznámilo, že bude kandidovat? Vyjmenujete jich teď hned z hlavy aspoň pět? PR týmy napsaly story projevů. hesel, programů... jejich dosah je tak maximálně okresního formátu. Ani u těch největších špiček, pokud to opravdu nesledujete - a to bych vám nerad křivdil - je jejich závratný prezidentský program neznámý.
  • Za třetí, aktuální světová mezinárodní situace, dělá z českých prezidentských kandidátských kampaní něco jako článeček na jeden odstavec o "zlomené noze" (což se inspiruji Jaroslavem Haškem). Válka na Ukrajině, energie, ropa... inflace... přinejmenším tato témata spolehlivě aktuálně válcují nastávající prezidentské kampaně.
  • Za čtvrté, a zdaleka ne poslední v řadě nebo dokonce rozhodně nikoli posledním ve výčtu aspektů, jsme my Češi samotní. Mám na mysli, my Češi u piva a v diskusích. Někdy mi to přijde jako jedno a totéž. Všechno víme líp, všemu rozumíme nejlíp. A "kdo nejde s námi, jde proti nám". Jak se teď (už hezkých pár let) hodí na tento aspekt staré komunistické heslo.
  • Vyřeší to něco? Odpověď znáte!

 

Za sebe k tomu mohu dodat pouze jediné:

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Faltýn | pondělí 31.10.2022 7:23 | karma článku: 15,65 | přečteno: 554x