Statistika nuda je

má však přesné údaje; neklesejme na mysli, ona nám to vyčíslí... Aneb: komu nadržuje Český statistický úřad?

Tak nějak o té statistice to bylo v jedné písničce jedné moderní pohádky. Při shlédnutí části právě probíhající tiskové konference - tedy toho co nám z ní Česká televize ČT24   d o v o l i l a    shlédnout - mám pocit, že se v pohádkách shlédnul i Český statistický úřad.

Tedy nikoli v číslech a datech, neboť ta jsou neoddiskutovatelná. Ale ono, vážení, velmi záleží na jejich výběru, interpretaci a podání. A dle mého názoru se tak tisková konference změnila v jakousi pohádkovou šou (česky "show") s jediným cílem: bagatelizovat tristní vývoj průmyslu v České republice.

Pominu češtin. Vystupujícím (a tím nemíním jen vedoucího statistiků p. Vláška) dělá evidentně spisovná čeština problémy, jakmile vybočí z prezentace psaného slova. Okamžité sklouznutí do češtiny obecné při volném projevu je jen důkazem společensko-kuturní úrovně panující na Českém statistickém úřadě, nazývajícím sebe sama zkráceně ČSÚ. Nicméně, vobecná čeština je standardem i např. moderátorů našich veřejnoprávních médií, a je zkrátka a dobře nutným zlem žovialismu nekompromisně odkazujícímu na soudružsko-stranické doby minulé. Ať tak či onak: podobný styl na tiskové konference tohoto typu zkrátka nepatří. Tomu se říká kultura projevu.

Hlavní část tiskové konference byla věnována tomu, jak prezentovat neúprosná a také poněkud katastrofální statistická čísla. To byla přehlídka ekvilibristiky výběru i interpretace daných dat.
A co hůře, prezentující s hrdostí nadsadili krk "za vládu" a pouštěli se o osobních racionálně-emotivních projevů. "Nejsme na tom zas tak špatně, jsme až pátí..." - "Já osobně veřím, že už to dále nebude takový prudký pokles..." a celé řady podobných servilních přihrávek současné vládní politice.
Ani tento způsob vyjadřování na podobné tiskové konference nepatří. Pánové z ČSÚ zde byli proto, aby prezentovali statistická data a nikoli nutili vládu či občany strkat hlavu do písku. 

Jen neochotně byl dán přítomným novinářům prostor na dotazy.

Padl dotaz na vývoj mezd. Namísto připravené odpovědi následoval široký rozklad vracející se až někdy do roku 2007 a zbytek byla kvalifikovaná "reklamština" ČSÚ. Byl vidět, že otázka je příliš kvalifikovaná a zákeřná a že se odpovídajícím do krámu evidentně příliš nehodí. Jedným srozumitelným resumé ČSÚ bylo, že byli propouštěni lidé hlavně s nižšími příjmy. Ale to přeci nebyla odpověď na dotaz, nebo ano?

Také konferenci moderující organizátor nadnesl dotaz na další otázku stylem namísto standardního "Další dotaz, prosím?" formulací: "Přeje si někdo ještě na něco zeptat?", formulací možná lehce naznačující, že by bylo lépe se dále neptat. (Čili, jinými slovy v podtextu řečeno: raději se už na nic nepřejte.)

Česká televize raději honem honem upustila od přenosu dalších dotazů novinářů. Nedivím se jí. Co kdyby se někdo z novinářů zeptal ještě na něco nevhodného?

 

Tak nevím, trochu mi Josef Vlášek z ČSÚ, při vší úctě, připomíná Horsta Fuchse z Teleshopingu. 

P.S.: Tentokrát se budu těšit na vaše názory v diskusi zde. Jaký je váš dojem a názor na dnešní tiskovou konferenci ČSÚ?

Foto z TV obrazovky: M. Faltýn

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Faltýn | středa 11.2.2009 10:10 | karma článku: 18,56 | přečteno: 1128x