Rouškový fejeton: "Opatření se uvolňují..." - A ví to ten virus?!

Abychom nebyli příliš naivní. Virus svoji povahu, charakter a působení nezměnil. Jen díky opatřením se prý snížilo riziko nákazy. A proto je možné "povolit". Skutečně?

Už teď mi vadí, když jistou cestou, okolo hřbitova, kterou chodím 5x týdně do práce, potkávám pravidelně jednu rodinku mladých manželů s kočárkem, s otevřenou, nezakrytou pusinkou 6-8 měsíčního dítěte, vedle toho se kolem mne protáhne mobilující matka se dvěma zamaskovanými puberťáky a huhající do šátku "sejdeme se na tom žlutém hřišti", pak procházím skupinkou orouškovaných osob připravených k nástupu do dálkového autobusu, zatímco před tím na mne z křižovatky směrem ke květinářství vyrazila dvojice postarších žen, dychtivých ozdobit hrob pár květinami - zatím naštěstí ne hrob vlastní.

S výjimkou těch cestujících, dle mého názoru zbytek nemá venku, v daném místě, co dělat. Nejdou ani na nákupy (nebožtíci jim nic neprodají, ani svou duši), protože široko daleko není žadný obchod, ani třeba na autobus... jdou prostě jen na "výletek", jak praví jeden klasik.

Jistě byste mi rádi zuřivě namítli, že doma se to nedá vydržet, a co že ti chudáci zavření, prostě se musí projít, potáhnout, vyvětrat...

KDO Z VÁS TO HODLÁ VYKLÁDAT TOMU VIRU?

Víte, lepší je ještě trochu vydržet. Aspoň ještě týden, pokud máte v sobě špetku pudu sebezáchovy a svědomí. Protože stačí v nevhodný okamžik sundat roušku a dopadnete jako já na ilustračním foto, ke kterému jsem opětovně zneužil jednu reklamu (jako již opakovaně jiné).

Ilustrační foto

 

Takže, že se uvolňují opatření, si mnozí oddychnou. Viru to ale nikdo nesdělil. Nikdo mu neřekl, že se má stáhnout. Že by měl taky polevit.

Z mého pohledu by proto ti střízlivěji uvažující by měli naopak přitvrdit, respektive nepolevit. Roušky, případně na veřejných místech rukavice, desinfikovat... ta pravidla už máte snad všichni vtlučená do hlavy.

Jinak tady budeme mít druhou nebo dokonce třetí vlnu, ani se nenadějeme.

Uvolnění také relativně vítám; dokonce mám pochopení pro protesty obchodních center, že jsou až v poslední vlně.

Jen to neznamená, že bychom měli povolit v hygienických opatřeních.

Takže: opatrujte se!

 

Malý, neveselý dodatek.

  • V Itáii aktuálně zemřelo 22,747 - to je jako by u nás vymřeli všichni obyvatelé města Klatovy nebo Strakonice
  • V Británii zemřelo 14,576 - to je jako Česká Třebová nebo Dvůr Králové nad Labem
  • V Německuje to 4,105 - což je přibližně Planá nad Lužnicí
  • Španělsko je 19,478 mrtvých - vymažte si z mapy Mělník nebo Beroun
  • Francie má ztrátu 18,681 - což je něco víc než Žatec a méně než Louny
  • USA má 35,394 - neboli to je rovno Třinci nebo Třebíči

Koneckonců si to můžete porovnávat ve Wikipedii v Seznamu měst sami.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Faltýn | pátek 17.4.2020 18:24 | karma článku: 15,26 | přečteno: 455x