Půjde Zeman do konfliktu s Babišem nebo odvolá Prymulu?

Nejsem specialista na právní otázky, abych věděl, co bude v případě, že to prezident Zeman neudělá. Ani nevím, jaké jiné možnosti odvolání Prymuly ještě jsou. A je to vůbec nutné? /Trocha novinářštiny./

Český národ je jako vždy rozdělen. Ale hlavně v tom všichni mají jasno!

Pro novináře je to výživné bulvární sousto a to na takové úrovni, že Blesk je proti tomu čajíček. Těch spekulací, úvah, rozvah, analýz a komentářů... Na chvíli to dokonce vytlačilo z prvních stran i covid-19.

Z hlediska politického principu se kauza pochopitelne vyvíjí.

  1. Nejprve dojde k samotné události, faktu: byli vyfoceni před restaurací.
  2. Na to se nabalí informace: vycházeli z restaurace, byli v restauraci a bez roušek!
  3. Z těchto dvou událostí se vyrobí zpráva - zčásti manipulativně spekulativního charakteru, s přídechem udání správného tónu: jde o odsouzení hodnou a hanebnou skutečnost!
  4. Následují politické a veřejné reakce. Pochopitelně odsuzující a volající po rezignacích, odvolání.

 

Takto nějak vypadá, co vše se dá vyrobit z prosté fotografie a z prosté úvahy, kde ti dva pánové byli (s kým a co tam dělali... atd. atp..

Toto je první nástřel události, vyrobení zprávy a její interpretace a hodnocení.

Následuje vývoj ve smyslu zametání události ze strany aktérů pod koberec a mlžení, neboli významový posun interpetací faktů (ony ale vlastně žádné nejsou - což mohou aktéři samozřejmě hravě využít.)

Koneckonců, nebýt onoho nešťastného prvního vyjádření, mohli by pánové tvrdit, že se tam shodou náhod sešli, protože si pořebovali odskočit a jinde nebylo kam.

Následuje druhá novinářská fáze - udržování v centru pozornosti.

Zpráva se tedy rozvíjí, hledají se všechny možné možnosti, i nemožné - s jediným cílem: udržet pozornost, vytřískat z ní co nejvíce novinářských i politických bodů. (Koneckonců, inzerce a reklama se zadává novinám a jiným médiím především a jedině na základě čtenářského zájmu, že.)

V zájmu toho se opravdu analyzuje vše možné i nemožné; div že ještě někoho nenapadlo alarmovat někoho z "módní policie", aby zhodnotil zda byli oba pánové vhodně oblečeni, když už tedy neměli roušku (myslím na ústech, nikoli bederní).

Do další fáze - vyšumění případně naopak k senzacechtivým závěrům - je ještě trochu daleko.

Ani média netuší co bude dál.

Na příklad?

Na příklad, co se stane v případě, že Romana Prymulu prezident Zeman neodvolá... kdo jej případně může poté odvolat... případně, kdo bude jeho nástupce.

Ale o tom až příští týden :)

Jen by me zajímalo, kde Češi teď probírají politiku "u píva", když jsou jim restaurace zakázány!

Autor: Martin Faltýn | sobota 24.10.2020 16:28 | karma článku: 11,19 | přečteno: 403x