(pre) Oscar Academy Awards jak je neznáte

Neznáte a jen tak ani nepoznáte. U nás se udělování nestreamuje. Česká média nabídnou jen pár obrázků "zdarma". A co a jak to vypadá před, to se jen tak nedozvíme. Je to ale chaos, který stojí za to!

Je ráno a už z médií zřejmě víte, kdo dostal ceny Oscar Awards, jak se jim zkráceně říká. Česká média nám vesměs nabídnou jen pár video šotů z udílení, pohled do sálu a tečka. Takže pokud zrovna nesledujete celý ceremoniál někde na satelitním vysílání, nic neuvidíte a nedozvíte se, stejně jako já... Tedy, měl jsem tu kliku vidět krátce video přenos dvou agentur, co se děje před samotným ceremoniálem. A to bych vám rád přiblížil.

Protože i zde vládne moc copyrightu, nemohu vám ukázat žádné fotografie. Dokonce ani ty, které jsem si pořídil z TV obrazovky. Musíte se proto spolehnout na moji popisnou obrazotvornost a zapojit fantazii.

 

Jedná se o tzv. ČERVENÝ KOBEREC.

Jím přijde pochopitelně každý, kdo jde na ceremonii. 

A skutečnost?

Je to delší ulička zastřešená konstrukcí. Protože zrovna prší, kapky bubnují na igelit a později se vydá pár mládenců s tyčemi, aby sešplouchli nakopenou vodu pryč.

Z jedné strany uličky je technické pódium.

Je 1 metr vysoké, černě potažené hrubým kobercem, aby to na něm kameramanům a i technice neklouzalo. Na pódiu se tísní snad všechny televizní a zpravodajské agentury, co jich v USA je (samozřejmě jsou tam jen ty akreditované). 

Je cca 21,30 našeho času a všichni už jsou s technikou připravení. Příchod po červeném koberci začne za půl hodiny. Kamery a zase kamery, s připevněnými pomocnými světly všeho druhu. A stativy a kabely, mikrofony... vše už je naaranžováno pěkně dlouho před začátkem.

Kdo se ale aranžuje na poslední chvíli, jsou moderátorky, někdy i moderátoři. Copak, muži to mají nejjednodušší. Stačí černý oblek; ti význačnější si potrpí na smoking.

Zato dámy. Je tu přehlídka různých moderátorských slavnostních rób, šatů a šatovek. Žádné extra modely, v těch přijdou filmové hvězdy. Ale i tak se dají vysledovat určité znaky. Mladé moderátorky, cca do 50 let, občas odvážně ukáží ramena, někdy i výstřih. Převládají tmavé barvy, lehce se to občas blyští. Dámy od 45 a botoxu výše mají důsledně vrchní kabátek. Oč více skrývá, o to víc lesku nabízí samotná róba: velmi často proužkového brokátu. 

Obzvláště v tomto smyslu vyniká jedna dáma s proužkovaným fialovým dezénem, jako by si vypůjčila některý ze závěsů z našeho Televarieté. Umocňuje jej načesanými krátkými loknami fialově tmavých vlasů, jejichž špičky jsou ovšem obarveny bílými "ocásky". - V popisu to vypadá docela šíleně. Ale dotyčné dámě do docela sedí a tváří se a gestikuluje jako ředitelka TV stanice.

Její pohyb kolem kamer ostře kontrastuje s jakýmsi mužem, zjevně technikem. Je  v černém pracovním televizáckém džíno-hadru a se špičatou placatou čepicí. Na boku se mu hýbe na šňůře několik kotoučků barevné leukoplasti, kterou lepí pro moderátora jiné stanice, kde má stát, nebo na ostření objektivu kvůli lepšímu zapamatování vzdáleností. Dotyčný moderátor je typický smokingář, ale eleganci si dopřává účesem a la Limonádový Joe - po padesátce.

Dámy se na poslední chvíli make-upují. Jakási Latinoameričanka dostává od své vizážistky pěkně zabrat. Štětec, štětec, pudr, řasenka jedno oko, pak druhé... moc jsem to nesledoval. Do toho dotyčná pohazovala dlouhými vlasy, nahoře sjednocenými látkovou čelenkou. - O něco hůře čelenku pořídila jiná pomladší moderátorka. Čelenka byla z vylisovaných umělých perel. Navíc byla přichycená vlásenkami tak, že se to dalo spočítat. Zprava dvě, zleva tři. Předpokládám, že se ale ke kameře příliš zády netočila. Její jednoznačně mladá kolegyně měla naopak vlasy vyčesány do tmavě blonďaté helmy. - Korunu tomu všemu nasadila rovněž na fialovo obarvená, delikátně řečeno, zasloužená moderátorka. (V profesionálním slangu tzv. senior-moderator.) Vizážista ji pečlivě obskakoval, tupíroval a očesával její krátký sestřih. Sotva toho nechal, dáma hrábla rukou do účesu a - bylo to ono!

Ale nemyslete si, že by někteří pánové zanedbávali kadeřnickou módu. K vidění je několik zastřižených polodlouhých patek a la Belmondo v Muži z Honk Kongu. Starší moderátoři holdují umným vlnkám. Mladší trávníkům; občas najdeme módu a la barber shop. Vrchol tomu nasadí jakýsi mladý Japonec. Jeho účes připomíná obracené vrabčí hnízdo, které mu někdo přiklopil na hlavu a trčí mu z něj větvičky.

Červený koberec je v tuto chvíli jedno velké hemžení.

Zjistíte, že vchod od aut je zakryt velkými světlými závoji. Pak následuje asi 10-12 metrová zeď na focení. Zeď je krémově bílá, má na sobě plastické trojúhelníky s vyraženými vlysy postavy "Oscara". Na zemi na koberci jsou tři hvězdičky. S odstupem cca 2 metrů. Příchozí hvězdy se budou po nich posouvat tak, aby si je agentury i fotografové mohli z technického pódia pohodlně zabrat.

Po skončení zdi je malá galerie se stejnou stěnou dole. Na galerii jsou ale jacísi VIP čumilové. Poznáte to podle toho, že hromadně pózují pro selfie i fotky, halasně zvedají své karty a vůbec dělají menší bordel. Ty karty jsou velikosti pohlednice, v plastovém obalu a na šňůrce kolem krku. Tihle VIP hosté je mají červené. Novináři mají zelené.

Pak je televizní reklamní panel nápisem The Oscars Red Carpet Show. 

Po něm velký nápis z jednotlivých písmen krémové barvy:

O S C A R S

Každé písmeno měří dobře 3 metry. A červený koberec pokračuje zase končí závěsy, ale tam už kamery nedohlédnou.

A je zde průběžně několik soch Oscara v pozlacené lehce nadživotní velikosti.

Hemžení je to neskutečné. Pět minut před začátkem příjezdu hostů nastoupí organizátoři, vyklidí taktně prostory a už se jen čeká na první hosty.

The Oscars Red Carpet Show

Ti herci jsou u nás samozřejmě neznámí, až na pár mega star. A tak jen dámy mohou občas závidět některé róby a modely. Exotika ale vede. Hned v úvodu vyniká elegantní Afričanka. Na sobě má mohutný kus textilie, který se táhne za ní. Je to světle a tmavo žlutě potištěná textilie; na tom vše jakési exotický grafické ornamenty. Když však vpředu složené šaty rozevře, spatříme v ornamentu obličej draka. Účes nehledejte - je vyholená. A ramena jsou upjatě odhalena.

Další Afro Američanka má na sobě vzadu dlouhé tmavě modré šaty. Mají silné černé sametové lemování, vysoký průramek i nadsazená ramena. Ovšem - pod těmito šaty už nemá nic. A tak těžko říci, co víc fascinuje. Zda její botoxové rty nebo poodhalená ňadra. Že to jde i jednoduše, dokazuje jiná dáma tmavé pleti. Černé, přiléhavé splývající šaty. Na nich na ramenou přehozen trojúhelníkový pléd z bílé krajky. Střídmý účes... a pak už následuje kouzlo osobnosti.

Stejně tak střídmě, ovšem s rozvinutými rameny přijde bělošská manželka jednoho herce. Také ona má na sobě černé šaty, ale na rukávech a v záhybech se objevuje bílá, která šaty příjemně vyvažuje a prodlužuje. Prezentuje střídmou módu amerických, asijských a evropských dam. Ale nemyslete si, i tady je extravagance dost a dost. Nezávisle na rase, národnosti a občas i pohlaví. Hlavní věc je přeci show.

Červený koberec na chvíli osvěží čtveřice mužů téměř v kuchařském. Dva nesou stojan. Na něm jsou vyloženy ukázky dobrot, kterými budou hosté občerstveni. Nechybí suši, malá kuřátka, mini pizza, bagetky s krémem ale i pravým kaviárem. Jako dezert např. malinové hrudky na čokoládové sušence a nebo mini trubičky plněné čokoládovým krémem. Prezentované příbory jsou samozřejmě zakončeny pozlacenou postavou Oscara. Šéfuje tomu šedovlasý muž v černém: mistr šéfkuchař, který pak ochotně dává interview. Jeho syn, jak jej představí, pak nese velký průhledný box, ze kterého rozhazuje cosi v celofánu. Na konci rozhovoru moderátorku podaruje a ta ukáže co dostala: je to figurka Oscara ze zlato bílé čokolády.

Nechtějte to hemžení popisovat celé. To se prostě nedá. 

Ale i to málo, co jsem vám zde zachytil, stojí za to. Třeba na internetu najdete záběry z Červeného koberce, již s hvězdami. Ale rozhodně to nebude takové, jak jsem si dovolil tady napsat a popsat. Snad vám to bylo aspoň trochu k užitku a především k pobavení...

… ze "zákulisí" 92. ročníku udílení Oscar Academy Awards.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Faltýn | pondělí 10.2.2020 8:08 | karma článku: 12,43 | přečteno: 295x