Oprava - Malý dárek českým řemeslníkům vánočních ozdob

Musím upřesnit. Do seznamu UNESCO byly zapsány výhradně perličkové vánoční ozdoby z Poniklé. Nicméně, vzato pohledem laika - zápis by si zasloužily i ty české vánoční ozdoby ostatní.

V předchozím blogu Malý dárek českým řemeslníkům vánočních ozdob jsem se s velkou radostí rozepsal o českém úspěchu o zapsání do seznamu UNESCO.

Musím to ale upřesnit. Do seznamu UNESCO byly zapsány výhradně tak zvané perličkové vánoční ozdoby z Poniklé - viz reportáž ČT.

Možná si je pamatujete také. Nejčastěji ve formě sněhových vloček z perliček. Nejrůznějších barev i provedení. Postupně ale pod šikovnýma rukama řemeslníků vznikají i figurální motivy... vše opět ze skleněných korálků.

Výroba korálků jako takových měla v Čechách vždy velkou tradici a po mnoho let byla výhodným vývozním artiklem. Až se z toho později stala trochu dehonestace, že divochy stačí odbýt korálky. Inu, kdo viděl v jaké úžasné věci lze tu "hrst korálků" proměnit, nebude souhlasit. V daném případě totiž nejde o záležitost finanční nýbrž kulturní a duchovní. Leč, vykládejte to.

 

Stejně tak ony perličkové vánoční ozdoby z Poniklé.

Vždycky byly takovým křehkým oživením vánočních stromků a umně je složit dohromady, i to vyžaduje kousek nejen řemeslného mistrovství.

Proto tuto věc rád uvádím na pravou míru a dotčeným se omlouvám. Chyba nebyla vysloveně na mé straně.

Tento můj "omyl" vznikl díky špatně formulovanému scrollu na ČT24 "Výroba ručně zdobených vánočních ozdob byla zapsána na seznam UNESCO." Že o tom byla na ČT24 reportáž, jsem se rovněž dozvěděl až dnes později.

 

Nicméně, vzato pohledem laika - zápis by si zasloužily i ty české vánoční ozdoby ostatní. Ale třeba někdy příště.

 

Autor: Martin Faltýn | pátek 18.12.2020 18:49 | karma článku: 10,88 | přečteno: 223x