Nezkazte mu legraci

Až zase půjdete na Den otevřených dveří do Parlamentu, průvodce vás před jedním goblenem škodolibě potrápí otázkou "Která z památek už neexistuje?"

Nemám rád takovou tu přezíravou škodolibost na účet druhých. Nejsem škarohlíd, jak by se vám mohlo po této tezi zdát. Ale zastávám názor, že dělat programově z někoho blbce, není zas takové umění. A když z toho má ještě ke všemu někdo radost, mno... "Musíme být tolerance sama," říkával Jan Werich.

A tak se mi na návštěvě jedné jiné budovy donesla následující historka. Když je Den otevřených dveří v Parlamentu, průvodce vás před jedním goblenem škodolibě potrápí otázkou "Která z památek už neexistuje?" A nechá vás hledat a kochá se tím, jací jste blbci.

Reakce přítomných si dovedu představit:

"Hradčana... jsou tu? - No jasně. JSOU."

"A co Karlův most?! - Jo taky tu je."

"A mámo, co Národní divadlo, Staromák, no jo a co Vítkov? - Jo, táto, všechno tu je."

"Tak safra, která památka tu na globlínu je a v reálu už není?!"

Měl jsem možnost si ten goblen prohlédnout z blízka. Lépe řečeno - právě v té druhé budově - jsem mohl spatřit jeho identické dvojče; což je mimochodem další zajímavost. A tak když mi známý vykládal onu "parlamentární historku", nechal mne rovněž pátrat - ale spíš s laskavým úsměvem, aby mi nechal na vlastní kůži prožít ten pocit trapnosti a potupy - protože v tomhle s ním máme podobný názor na takové způsoby manipulace s lidmi.

I vyndal jsem mobil a pořídil sérii fotografií onoho gobelínu - bohužel umístěného tak nevhodně, že nebyl od něj dostatečný odstup. O světelných podmínkách nemluvě. Zde tedy máte výsledek. Abych ale nezkazil legraci tak úplně, laskavě neprozradím, o jakou chybějící památku jde. Ovšem samotné fotografie vám to jednoznačně napoví.

Jenom vás závěrem poprosím: až půjdete příště na exkurzi do Parlamentu, nezkazte legraci a udělejte tomu průvodci radost, že JAKO nebudete vědět. A mějte spíš legraci z toho, jakou on z toho má legraci, protože takhle se aspoň trochu zasmějeme všichni. A o to někdy jde víc než o to dělat z druhých hlupáky. Tak příjemnou legraci.

 

 

MobilFoto: Martin Faltýn

Foto v perexu http://www.sweb.cz/1.BFerdove/obrazky/dopln/fotograf.gif

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Faltýn | středa 4.2.2009 8:08 | karma článku: 14,78 | přečteno: 1392x