Nejhezčí dárek

Tuhle asi znáte. Patří k řadě písniček, kdy se spojí hudebníci, aby nazpívali charitativní písničku. A někdy je to rozpačité. 75 japonských pop zpěváků teď kvůli koronaviru udělalo totéž. Jak se jim zadařilo?

Neštěstím těchto charitativních, dárcovských písniček je, že je to prostě hudební kočkopes - a tady doslova platí mnoho psů = zajícova smrt.

Hudba relativně unylá, univerzální, aby to zazpíval kdeko, text se stylu jak "všichni chceme strašně pomoct" - což v praxi znamená, že se to musí všem líbit. Nakoupíme, poslechneme, přispějeme sms-skou. Prostě se to sluší a patří. A pak to zapadne do šedi dějin, jako další zbytečný hudební "projekt".

Je to v podstatě písnička, kterou nikdo nepotřebuje, zpívat si ji nebude a velmi rychle mediálně vyšumí. I kdyby byla míněna jako ten "nejhezčí dárek".

 

/Licence YouTube - hudba: Jiří Zmožek, text: Zdeněk Rytíř/

 

Při hledání těchto kočkopsů jsem našel třeba Blanické přání. Jiným takovým úspěšným propadákem je song k 60tinám Zdeňka Bartáka.

I v zahraničí se snaží, co to jde.

Tady je asi ta nejznámější: We Are The World.

Licence: YouTube, autoři Lionel Richie, Michael Jackson, Columbia Records

Upřímně, z mého pohledu v tomto druhu asi nejzdařilejší dílko. Utvrzuje mne to navíc i v tom, že pokud se jakéhokoli projektu zúčastnil legendární producent a hudebník Quincy Jones (zde za dirigentským pultem), nemohlo se jednat o propadák.

 

A legraci si z tohoto typu písní samozřejmě neopomněli udělat v televizním seriálu Simpsonovi.

 

Letos, 12. srpna 2020, vyšla v Japonsku charitativní píseň "Smile". Nenechal jsem si ji ujít, mimo jiné proto, že je v ní představeno všech 75 aktivních zpěváků hudební stáje Johnny´s Jimusho. Snad nejvýznamnějšího hudebního producenta pop hudby v Japonsku. Písnička je součást charitativního projektu Smile Up!, jehož cílem je prevence rozšíření koronaviru. (Součástí tohoto projektu je i říkanková, instruktážní píseň "Wash your hands" prezentovaná populární skupinou Arashi. Zdálo by se že je určena dětem, ale je v podstatě pro všechny - japonská mentalita je v tomto směru pro nás poněkud neuchopitelná.) A celkově má projekt Smile Up! zlepšit atmosféru ve společnosti.

 

Zde je video z oficiálního představení písně Smile, Twenty-Twenty.

A dva týdny od vydání doputovalo CD/DVD "Smile" i ke mně. Tedy ve středu 26/8.

 

Z autorsko právních důvodů vám více neukážu. Hudebně můžete slyšet ve videu z představení písně. I když v ní spíše vsadili na lyrickou pop notu, výsledek se v lepším případě vzdáleně přibližuje "We Are The World", v klasickém japonském pop stylu ovšem.

Uvnitř je jak CD, s písní Smile, ale i Wash Your Hands. Druhým dískem je DVD - s videoklipem (natočeném, jak jinak, ve studiu), dále je zde video z natáčení klipu a konečně - pro Japonce nezbytná -  karaoke verze.

Dalším artefaktem je pak mohutný booklet. Tady jsou označeny jednotlivé skupiny hudební stáje a vyfocen jeden každý člen. Koho to zajímá, trochu více uvidíte ve videu japonské youtuberky.

 

Co dodat?

V Japonsku ani projekt, ani samotná píseň jen tak nezapadnou. Díky aktuální situaci rozhodně ne. A myslím, že by nebylo na škodu, kdyby se někdo podobným projektem inspiroval i u nás.

 

 

Autor: Martin Faltýn | pátek 28.8.2020 8:28 | karma článku: 7,46 | přečteno: 325x