Michel Galabru - 100 let

Že nevíte, kdo to je? Ale víte! Stačí si vzpomenout na filmovou sérii četníků s Louis de Funesem. Michel Galabru tady neopakovatelným způsobem vytvořil velitele četnické stanice, strážmistra Gerome Gerbera.

Pro detailní informace bych vás rád odkázal na různé zdroje.

Život a uměleckou kariéru Michela Galabru Wikipedie popisuje poněkud stručně. Stejně tak jinde. Ale Filmová databáze jej vystihuje víc než detailně.

Přitom chybělo málo a zůstal by docela neznámý a nebo se proslavil jinými filmy. Ale jak známo, rozhodující jsou vždy určité momenty. Nejen v našem životě, ale i v naší kariéře.

Původní scénář byl prý takový "tuctový". Podobných komedií byla prý na přelomu 50. a 60 let celá řada. Upřímně, u nás neznáme snad jedinou. Když si Michel Galabru přečetl scénář, byl rozhodnut roli odmítnout. Krom toho to znamenalo, přijít o milované letní prázdniny.

Ale, za vším hledej ženu. Tedy Galabruovu manželku, která prý prohlásila, že ty peníze by se jim hodily a krom toho i ta chata už potřebuje opravu.

A tak Michel Galabru kývnul na roli, která sehrála klíčovou roli v jeho životě, kariéře i v popularitě.

Ano, na dlouhých 18 let se stal "druhou hlavní rolí" četnické série Louis de Funese, strážmistrem Gerome Gerberem.

A vedle toho se stal i de Funesovým životním přítelem a mnohdy i oporou.

Kostky byly vrženy a Galabruova kariéra nabrala setrvalých obrátek. A dostával samozřejmě jen komediální, byť nikoli hlavní role.

U nás jsme jej poprvé zaznamenali ve starším, legendárním snímku Knoflíková válka. Z filmů, kdy byl už komediální hvězdou, známe třeba Stepující stonožku nebo Velký bazar. Těch filmů ale byly desítky. Ať už se mihnul v Angelice, ve třech filmech podle hry Klec bláznů, a třeba v Asterixovi a Obelixovi.
V roce 1976 pak ztvárnil dvě další klíčové hlavní role - ovšem vážné: Vrátný od Maxima a Soudce a vrah, které znamenaly opětovný zlom v jeho kariéře.

Michel Galabru věděl, že je populární v Československu. V roce 2003 navštívil Filmový vestival ve Zlíně. A jen akutní nemoc mu zabránila, aby již v r. 1987 přijel na MFF Karlovy Vary, za roli ve filmu Nenávidím herce.

Velkou popularitu u nás získal i díky dabingu obdobně podmanivým hlasem Soběslava Sejka.

Od narození Michela Galabru uplynulo 27. září rovných 100 let.

Autor: Martin Faltýn | pátek 28.10.2022 16:31 | karma článku: 18,79 | přečteno: 396x