Konec Kalouska? Ale kdepak! Bude opět příštím ministrem financí?

Pro mnohé symbol Nečasovy vlády nebyl samotný Petr Nečas, ale Miroslav Kalousek. S pádem této vlády se všichni radovali, že i jemu je konec. Domnívám se, že marně. Bude nakonec jablkem sváru? Či ještě víc?

Dovolím si říci, že politická kariéra Miroslava Kalouska zdaleka ještě nekončí. S přibývajícími lety svého "úřadování" v české politice si u mne získává čím dál více úctu, a na rovinu - i čím dál méně sympatií; což se ještě vzájemně nevylučuje. Stačí si přečíst životopis Miroslava Kalouska ve Wikipedii (jistěže jde o životopis pečlivě moderovaný jeho příznivci). Jedno tam ale chybí: jakými obratnými kroky se vždycky dokázal udržet nejen v politice, ale prakticky se vyšvihnout a udržet i na její špici. Ať tak nebo tak, ukazuje se, že Miroslav Kalousek je prostě skvělý stratég. Nazývejme si to jak chceme - každopádně není slonem v porcelánu (a toto úsloví je ke slonům velmi nespravedlivé) nýbrž mistrným tanenčíkem mezi vejci.

Nejnovější přímo passo de doble předvedl těsně po hlasování sněmovny o důvěře Rusnokově vládě. Bijec za trojkoalici (takovým byl v povědomí mnohých) odhodil mávnutím ruky ODS jako toreador šátek po vítězném zabití býka - 101kové koalice.

A vzápětí nato dokázal připojit celou svoji stranu TOP09 k 126kové koalici poslanců žádajících rozpuštění sněmovny a tím pádem předčasné volby.

Při hledání fotografií Miroslava Kalouska jsem našel i článek "Dělat poltiku KDU-ČSL už mne nebaví", aby vzápětí nato založil TOP09. Jaká politika jej nebaví teď?

A co bude dál? Říká se, že voliči rozhodnou. ODS je považována v tuto chvíli za politickou mrtvolu, vítězem voleb se cítí být jednoznačně levicové strany... ovšem je tu ještě TOP09, která se může od nynějška bít v prsa se slovy: "MY jsme byli ti, kdo dodali potřebné hlasy 126ce! Nebýt nás..." A zadarmo ani kuře nehrabe.

Na okraj dodám, že jen s tím rozdílem, že tady nešlo o potencionálně trestní handl typu, když odstoupíte, dostanete trafiku. Tady je to přímo prokazatelné gesto s apelací na "vděčnost" a tím pádem přinejmenším "morálním" právem na nějaký ten politický post, o Bártových Věcech veřejných nemluvě.

Bude Miroslav Kalousek opět ministrem financí v příští, zřejmě levicové vládě?

 

Přiznám se, že osa ČSSD -> VV+TOP09 <- KSČM mne trochu děsí.

 

 

 /klikněte na obrázek pro zvětšení/

 

Zdoje, obrazové předlohy koláže: Lucas Cranach st. 1472-1553Český rozhlas - zde není autor neuvedenDorian Hanuš - Právo, Petr Hloušek - Právo, František Vlček - Lidové noviny, Jan Zátorský - MF Dnes.

Autor: Martin Faltýn | pátek 9.8.2013 8:10 | karma článku: 14,46 | přečteno: 1196x