Když doma vaří muž IV. - vypečeně - zapečeně

Vítejte po delším čase opět v mé kuchyni. Snad se vám tento můj recept bude hodit. Je totiž z těch, kdy neočekávaně přijde návštěva a je potřeba rychle něco "spíchnout" k zakousnutí.

Původně jsem tento recept vymyslel jako studentské jídlo. A možná, že jsem je někde odkoukal a už jsem na to dááávno zapomněl. Základem byly vlastně ohnivzdorné misky ve tvaru mušle, které se mi dostaly pod ruku.

Zakoupil jsem dvě. A jelikož se recept "ujal" a jeho obliba rostla, postupně se mušlovité misky rozrostly až na šest kusů a já jsem se pomalu stával velkovýrobnou, kdykoli přišla návštěva. Jelikož základem je strouhaný sýr, zpravidla to znamenalo i odřené klouby od struhadla, o rozbolavělých rukou nemluvě... až jsem - geniálně, po vzoru všech mužů - nahradil struhadlo mlýnkem na strouhanku. Stačilo několik otočení klikou a třicet, ano, někdy i půl kila sýra bylo v mžiku nastrouháno na drobno. Takže tento recept mám v malíku a postupně jsem přišel na spoustu fíglů a o některé z nich se s Vámi rád podělím.

Základ jídla je vždy stejný, i když v detailu může mít různé doplňkové obměny, a proto se jmenuje:

 

Zapečená šunka s vajíčkovým sýrem.

/pro 1 osobu potřebujeme jako základ/: 

  • 1 celé vejce
  • 2 plátky šunky
  • cca 50gr. jemně strouhaného sýra
  • malinký kousek másla či máslového margarinu

Doba přípravy max. 25 min., vč. zapékání.

 

Postup:

  1. Sýr jemně nastrouháme, smícháme s celým vejcem, tak aby vznikla středně hustá - lehce se táhnoucí hmota. Tuto hmotu případně dochutíme nebo doplníme, viz níže.
  2. Na ohnivzornou misku, mušli apod., z varného skla (vhodné je ale cokoli k zapékání podobného tvaru) položíme plátek šunky. Samotná miska by měla být taková. aby šunka kopírovala její miskovitý tvar.
  3. Pak nalijeme vaječno-sýrovou hmotu. Hmota musí zůstat v šunce a nesmí vytékat na samotnou misku.
  4. Přikryjeme druhým plátkem šunky. Na vrch dáme malinký kousek másla či máslového margarinu - tenký pláteček zhruba o velikosti 1x1cm.
  5. Misku umístíme na tenčí plech, zasuneme do prostřed trouby, kterou jsme předehřáli na 180C.
  6. Pečeme zhruba 15-20 minut při této teplotě.
  7. Jakmile vidíme, že sýrová hmota rovnoměrně nabobtnala, plech s miskou vyjmeme a zapečené jídlo vyndáme z misky na talíř. Ozdobíme tradičními přílohami dle chuti. Podáváme s pečivem.

 

K oněm příchutím ještě malá poznámka.
Je čistě na vaší fantazii a chuti, čím vaječno sýrovou směs dochutíte. Pepřem, paprikou, jinými směsmi koření... Hosty, kteří toto jídlo již znají, překvapíte tím, že třeba pod vrchní plátek šunky dáte zapéci malý doplněk, např. kousek kyselé okurky, sterilované zeleniny, tenké kolečko pikantní klobásy apod.
Fantazii se skutečně meze nekladou a můžete vytvářet nekonečné množství variant. Tyto doplňky však musejí být jen malinké kousky, jinak se při pečení prostředek hmoty neupeče a může zůstat polosyrový, pokud to s oněmi doplňky přeženeme.

 

 

A na závěr ještě kuchařské tipy:

- šunka musí být vysloveně kvalitní, nesmí se protrhnout, aby hmota neprotekla na ohnivzornou misku - jinak z ní nejenže zapečené jídlo dobře nevyndáte, ale připravte se i na úmorné drhnutí zapečené hmoty

- sýr je nejlépe strouhat doma na jemno: prodávaný strouhaný sýr je moc na hrubo a při zapékání se tak dobře nespojí se s vajíčkem v pevnou jednolitou hmotu

- pokud nemusíte, hmotu nesolte! Samotné sýry bývají dost často slané až až

- malá stopečka másla na vrchu horní vám zaručí, že i spodní šunka nepřilne k ohnivzdormé misce příliš

- pokud kontrolujete během pečení přímým pohledem, radím neotvírat troubu víc jak 1x a jen krátce, jinak klesne teplota a hmota "nevykyne" zapékáním jak je potřeba

- zapékáme raději volněji, při navrhované teplotě -  je nutné, aby se sýr s vajíčkem propekl, ale šunka se nespálila dřív, než se hmota nakyne

- pochopitelně z misek vyndavat s chňapkou - neservírovat se zapékací miskou, hrozí popálení

 

Tak dobrou chuť!

Autor: Martin Faltýn | pátek 30.1.2015 17:10 | karma článku: 13,56 | přečteno: 608x