Kde byste to nečekali

Když jsme před několika lety navštívili naše známé ve španělském letovisku Sitges, překvapil nás poněkud zvláštní festival... festival květin tam, kde byste je nečekali.

Sitges je malé přímořské městečko na severovýchodním pobřeží Katalánska. Komu to nic neříká, pak vězte, že od Barcelony leží, co by kamenem dohodil... tedy asi hodinu jízdy vlakem. Sitges má několik specifik, o kterých se dočtete v odkazu v české wikipedii. Mnohem atraktivnější jsou pochopitelně oficiální stránky města.

Samo městečko je samo o sobě opravdu jedním velkým letoviskem.

Pláže, hotýlky, restaurace, bary... a samozřejmě slunce a moře. To všechno k Sitges neodmyslitelně sezónně patří. A to jak v denním tak nočním životě, protože, vězte ani v noci tady život příliš neutichá.

Sitges má dvě zvláštnosti.

Jednak je to, čemu se říká "gay friendly". Nečekejte ovšem žádné obscénnosti; Sitges je příslušně španělsky religiozní městečko. Jejich zdejší příslušný festival se cudností příliš neliší od brazislkého festivalu samby, jen zkrátka v menším. Snad jedině noční klubový a barový život je o něco výraznější v tomto směru.

Druhou, a pro mne hlavní zláštností, je právě zmiňovaný festival květin v Stiges. Plným názvem jde o "Corpus Christi 2019 Flower Festival" neboli Květinový Festival Ježíšova Těla. (Podobný se koná např. v Anglii, v katedrále Arundelu, nebo v Amberican Bank Center, Texas, USA)

Přiznám se, že jako nekřtěnec nejsem seznámen s tradicí ani historií Corpus Christi.

Ale pokud budete mít možnost na tento festival - obrovskou oslavu života a vzkříšení - zavítat, vřele doporučuji. Je opravdu nač se dívat. Je to úchvatný zážitek i v době, kdy se ulice na festival teprve připravily, jako jsem to tehdy zažil já. Je to neuvěřitelná každoroční podívaná.

 

O samotném Festivalu nemluvě. Ten letošní se koná 23. června. Tak pokud ještě nevíte, kam pojedete na letošní dovolenou, případně v onom období na nějaký výlet během vašeho pobytu ve Španělsku, mohu vřele doporučit.

 

- - - - - - - - -

Všechna foto: Martin Faltýn

Autor: Martin Faltýn | neděle 5.5.2019 11:44 | karma článku: 11,45 | přečteno: 209x