Jak by pejsek a kočička ne-slavili 28. říjen

Tahle pohádka byla u nás pochopitelně skoro 40 let neznámá. Já sám jsem ji, jako mnozí moji vrstevníci, objevil až po sametové revoluci. Ale co dnešní slavení?

Začnu příznačně fotografií Pražského hradu. Ten byl a je u nás vždy symbolem státnosti a významných státních dnů.

Pokud to nevíte, připomínám, že dnes se areál Pražského hradu uzavírá v 16,00, protože zde od 20.00 prezident Miloš Zeman předává státní vyznamenání. Můžete se radovat, že je to naposledy.

Jinak spousta objektů má otevřeno, kam se běžně nepodíváte. Poslanecká sněmovna, Senát, Lichtenštejnský palác...

O významných akcích mimo jiné informuje iDnes.cz ani nemusíte vytáhnout paty z domu.

Naopak, pokud patříte mezi příznivce rozdělené společnosti, pak demonstrace na Václavském náměstí, ve 14,00 je pro vás něco jako povinnost.

Aspoň se nějak zabavíte, když už si - z rozhodnutí vlád a pána Boha - nemůžete dojít na běžný nákup.

Můžete hádat, kterému supermarketu které oznámení patří.

Miliardář Eon Musk se naopak nechal slyšet, že bude proti rozdělování společnosti bojovat. Koupil Twitter a o proti svým údajným tvrzením vyhodil celý jeho vedoucí management.

Spekuluje se, že by v rámci boje proti rozdělování společnosti mohl vrátit i účet Donaldu Trumpovi. Otázkou je, jak definovat ono "rozdělování".

"Kritici se obávají, že změna vlastníka povede k méně moderovanému obsahu na této sociální síti, což podpoří nenávistné projevy na platformě." (citát z iDnes.cz)

Trump prý prohlásil, že nemá o návrat na Twitter zájem, protože si zřídil vlastní Truth Social. Ovšem tato síť nebyla od počátku na špici... sám Trump prý do ní na začátku ani nevstoupil (aktuální informace nevím). Apple Store ji dodnes u nás nepovolil, Google Play ji v srpnu vyřadil z nabídky pro podněcování k násilí. I když síť nese podtitulek "Follow the Truth", nějak se to stále nedaří. The Guardian v tomto anglickém článku se ptá, zda nejde jen o další z Trumpových zpackaných byznysů.

Byznys sem, pohádka tam...

Ačkoliv existuje i animovaný díl Pejska a kočičky jak slavili 28. říjen, a na Youtube jsou ostatní díly oficiálně nahrány, tento jsem nenašel. A tak aspoň jedno čtení, abyste věděli, abyste si připomněli.

Protože, třeba na Slovensku tento den jako státní svátek zavrhli a neslaví jej.

Licence: Youtube, Learn Czech Online

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Faltýn | pátek 28.10.2022 11:34 | karma článku: 11,55 | přečteno: 312x