Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Influenceři se vzdali aneb každá generace si musí své omyly prožít sama

Ještě před pár dny plnil vládní úkol influencerům přední stránky on-line médií i TV zpravodajství... dnes ticho po pěšině; ale hlavně: jak dokonale zabít i ten nejlepší úmysl "proniknout mezi mladé." 

Nejlepší je v tomto směru dávná historka, kterou vypráví Miroslav Donutil. Vznikla fotografie asi 14 letého Miroslava Donutila. Ve zcela novém obleku. Ne, nejedná se o slavnostní fotografii budoucího úspěšného herce. Netváří se na ní slavnostně, ba právě naopak. Ta fotografie vznikla "z rozkazu otce, že Mirek bude mít po letech hezkou památku". Vznikla tedy navzdory pubertálnímu mladíkovi a ten vzdor, kouká mladému Miroslavovi prostě z očí. Fotografie přežila historii do dnešních dní a pan Donutil k ní připojil následující. Že kdykoli se dostal do nějakého gerenačního sporu se svým dospívajícím synerm, položil si tu svoji fotografii na stůl, a řečeno jeho slovy: "Dlooouze se na ni dívám!"

 

Tento vzácný dar, jako má pan Donutil, dar retrospektivní sebereflexe - to má opravdu málokdo. Chci tím především připomenout, že rozdíly generací se prostě opakují. A není na tom nic divného. Je to svým způsobem záruka pokroku. Jak se dřív říkalo: "Překonávat starou minulost - tvořit novou budoucnoust." (Nepochybuji o tom, že tuto větu dostanu v diskusi pěkně sežrat.)

 

Pochybuji ovšem, že dnešní mladá generace má tyto "problémy". Žije si naprosto svým životem... a spíše utíká od reality. K mládí prostě patří optimismus, hledání snadných cest a pokud možno neřešit vůbec nic (od toho jsou rodiče a dospělí vůbec, že). Pak nastupují problémy interní, do kterých dospělým nic není. Co na sebe, co s akne, jak si dát rande, jak na otravnou školu, kde sehnat money na nějaký ten cool výrobek, mobil, hodinky... jak flexit... případně crushovat a v neposlední řadě hlavně co nejvíc chillovat.

Že mi přestáváte rozumět? Já sám taky.

Ty poslední řádky jsou ovšem slovníkem dnešní mládeže, tzv. Generace Z. Beze zbytku tam proniká angličtina - tedy některé její výrazy. Tady je můj zdroj - Výkladový slovník.  a mohu vás ujistit, že o nejen o generaci zpět ten slovník už je zase trochu jiný. Stačí třeba dva roky zpátky a nebo i víc, už je ten slovník prakticky jinde.

Jak jsem na to natrefil já? Náhodou jsem procházel YouTube. A zobrazila se mi tvorba jednoho mladého YouTubera, který je do vytváření videí doslova "lit". (A na jeho styl projevu, stejně jako jeho vrstevnic či oblíbenkyň si opravdu musíte zvyknout.) Dotyčný se o jednom videu jiného YouTubera vyjádřil, že je to "cringe". Ovšem oficiální překlad mi do toho nezapadal. Tak jsem pátral a pátral, až jsem našel výše uvedený Výkladový slovník. Mohu vás ujistit, že je to slovník opravdu nejaktuálnější - inu, aspoň se naši učitelé při konverzaci s mládeží neztratí.

Kdo se v tom ale ztratil, je naše vláda.

Na jedné straně zcela dobře rozpoznala, že je potřeba se zaměřit více na mladé lidi. A dokonce svým způsobem správně oslovila dvojici YouTuberů - influencerů.

Nebudu komentovat obsah. To, co jsem viděl, mi přijde mírně řečeno, poněkud pitomé (hlavně z toho čisí nikoli spontánnost, ale chtěnost). Ale, nejsem ani mladý, ani YouTuber, tím méně influencer.

Co ovšem dokážu rozpoznat, je markengová strategie.

Jak známo, vláda nejprve vyčlenila 500.000 Kč pro propagaci speciálních videí oněch tří YouTuberů - influencerů. A to na nákup reklamních prostor.

Bohužel, a to slovo zdrazňuji, bohužel posléze zúčastnění od tohoto nákupu couvli.

Článek Vládní propagace na Tiktoku bude zdarma, postarají se o to influenceři - iDNES.cz jste jistě četli.

Podlehnout křiklounům, byla hrubá chyba. Tím totiž celá kampaň má a bude mít o mnoho menší "zářez" a dosah, než kdyby se ty reklamní plochy nakoupily.

Řeknete si asi, no jo, ale vždyť o tom teď psala média, televize... Upřímně, kdo z těch mladých, s obličejem nalepeným na displeji mobilu, sleduje televizi nebo čte on-line zpravodajství? To tak ještě jejich rodiče... a pokud si myslíte, že jejich doporučení něco zmůže, přečtete si znovu páně Donutilovu historku v úvodu tohoto blogu.

Ovšem, to není zdaleka vše.

Tím, že peníze na reklamní prostory nebudou, se sníží opravdu "záběr".

Proč? Protože bez reklamy se k novým sledovatelům nedostane buď vůbec nebo jen velmi zvolna a rozhodně ne tak rychle, jak by bylo nyní potřeba.

Svět sociálních sítí je totiž v podstatě dodnes klubovou záležitostí. Ti a ti se znají s těmi, ti a ti mají tento společný zájem... a o ničem jiném to není. Okruhy se rozšiřují pak jedině opět přes známé a nebo... přes reklamu!

Přiznejte si sami, jak vám často vadí reklamy při sledování televize, ale třeba YouTube, při progamech "zdarma" atd. atd. Snaží se upoutat vaši pozornost. A reklamní pravidlo praví: aby daná reklama měla vůbec dopad na sledovatele, pak musí být uveřejněna minimálně 28x. (Coby několik let produkční ředitel česko-americké a jiných reklamních agentur o tom vím také svoje.)

A, bohužel, jinak než reklamou v těch či oněch, neboli ve všech sociálních sítích počet sledovatelů prostě nezvýšíte (i přes jistý samo-marketing YouTube).

Protože: ona dvojice YouTuberů - influencerů má zřejmě dostatečně velký počet sledovatelů. Jakub má na YouTube celkově 14,4 tis odběratelů / 580 tis. shlédnuti a úspěšnější Anna má celkem 480 tisíc odběratelů / 129 milionů shlédnutí. Rozhodující je ovšem sledovanost každého jednotlivého videa. (Asi jako tady na blogu Celková karma a karma u každého jednoho článku.) Ale tím jejich záběr na YouTube či Instagramu končí. Bez reklamy a propagace svých sítí - nové sledovatele nabírají jen pomalu, pokud vůbec...

Proto se domnívám, že podlehnutí "hlasu lidu" a poslechnutí volání o nesmyslnosti pěti set tisíc na reklamu, byla hrubá chyba a svědčí jen o jistém amatérismu a marketingových neznalostech ze strany zúčastněných. (A že šlo i o určitý kšeft, je také jasné. Ale co je v tomto případě "menší zlo"?)

Takže i tak jsou to "vyhozené peníze" a zejména energie na výrobu videí, která mají zřejmě svůj nezpochybnitelný, potřebný význam, ale dopad budou mít o mnoho menší, než by bylo možné a než je vůbec potřeba.

 

Nu, kdo chcete, můžete si na mě hodit follow, pochopitelně.

Jo a od zejtřka na sociálních sítích jen slušně a bez sprostých slov, jo?'!

Autor: Martin Faltýn | pondělí 1.2.2021 8:08 | karma článku: 13,42 | přečteno: 476x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 23,87 | Přečteno: 791x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,31 | Přečteno: 351x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 474x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Panichida za nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho

Jinak se to nedá nazvat. Médii rozdělený český národ se může radovat, že se médiím daří rozdělovat i národ slovenský. Ne nepodobni válečným štváčům přisolují si k novinářům i politici.

7.4.2024 v 9:31 | Karma: 29,00 | Přečteno: 817x | Média

Martin Faltýn

Kolik minut si denně vyšetříte jen pro sebe?

Tím teď nemám na mysli ono "já chci!" - neboli náš bezbřehý egoismus. Mám na mysli právě jen to "udělat si čas pro sebe a na sebe". Denně.

1.4.2024 v 10:30 | Karma: 12,74 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Česko slaví 1. máj, na Střeleckém ostrově zahájili oslavy komunisté

1. května 2024,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

V Göringově domě našli archeologové pět koster. Žádná neměla ruce ani nohy

1. května 2024  10:14

Tým polsko-německých amatérských archeologů našel v domě, který patřil říšskému maršálovi Hermannu...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  10:03

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 1308
  • Celková karma 16,43
  • Průměrná čtenost 1151x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.