Helena Růžičková - 80 let

Měl jsem to štěstí, že jsem patřil k širšímu okruhu jejích bližších přátel. Máme na co vzpomínat, i když tu už není. Dneska si připomínáme její nedožité osmdesátiny.

 

Ze všech Heleniných výroků a úsloví (nepočítaje její nejznámější "Na tragickej život jsem já pes") jsem měl nejraději její přístup k trémě.

"Jak může nějaký herec nebo herečka prohlásit: já nemůžu hrát, já mám trému," říkávala. "To je profese! Představte si, že přijdete do krámu k řezníkovi a ten prohlásí: Já dneska nemám maso, já mám trému!"

To je celá Helena Růžičková v kostce.

Pokud vás znala: Buď vás milovala nebo neměla ráda; nic mezi tím.

Potkali jsme se na mém režijním filmovém debutu, pak na jedné reklamě a od té doby jsem byl "její"... Nakonec jsme spolu připravovali pohádkovou komedii "Jako v pohádce", ale z důvodu pádu banky producent přišel o všechny peníze a bylo po pohádce. (I tady na blozích iDnes jsem už o tom psal.)

Na Helenu Rúžičkovou se prostě nedá zapomenout. A ať jsme pak spřádali spolu jakékoli plány, "byl jsem její".

 

 

A na ni lze vzpomínat jedině s humorem a radostí. Před pár dny jsem shodou okolností trochu brousil po internetu a narazil jsem na youtube na profil Radek Heinzl. Nabízí zde dokumentární video, unikáty z natáčení Slunce, seno... Tak si pojďte Helenu Rúžičkovou připomenout spolu se mnou v záběrech, které pravděpodobně ještě neznáte. A jak jinak, než s humorem.

 

Slunce, seno, klapka - "táto, ty jsi se zul"

https://www.youtube.com/watch?v=V3Zki-CGHPY

 

Slunce, seno, paráda - letní kino v Krupce

https://www.youtube.com/watch?v=MYQcJ7ITnsc

 

 

 

 

Autor: Martin Faltýn | pondělí 13.6.2016 15:05 | karma článku: 17,13 | přečteno: 597x