Francouzský král zábavy: Patrick Sébastien

Shlédnout kvalitní show je vždy radost. A jakkoli naše televize na tento žánr tak trochu rezignovaly, možná by mohly chytit druhý dech, kdyby se nechaly inspirovat jeho Největším kabaretem na světě.

Francouzi zábavu vždycky uměli. Ostatně opereta, chanson a can-can jsou hudební žánry, které Francouzi přímo "vymysleli" a bezesporu jsou přímo jejich doayenem. Za všechno stačí říci jen Moulen Rouge.

S nástupem moderních médií se samozřejmě vyrojily televizní kabarety. U nás si pamatujeme legendární Televarieté, z těch novějších to bylo třeba Čundr Country Show, (Horo)Skopičiny nebo Abeceda hvězd. Nesmím zapomenout samozřejmě na tzv. velký revuální silvestrovský program... Ať už s Menšíkem z Kavčích hor, z Barrandova s Šípem, z Václavského náměstí a podobně.

A všimněte si, že většinou ty "kabarety" byly vždycky o osobnostech. Podle konferenciérů, moderátorů se většinou pořad vlekl nebo jel jak po másle...

Jedním z těch, kdo každý měsíc předstupuje před své obecenstvo, je právě francouzský kabaretiér Patrick Sébastien. Každý měsíc vyprodukuje show, kterou ovšem nejen moderuje, ale velmi často se zapojí do finále jako zpěvák... nebojí se stát se účastníkem i jiných kabaretních vystoupení. Všechny ty jeho kabarety nesou v sobě několik znaků jeho osobitého stylu.

Show s radostí komentuje z obecenstva, od prestižního stolu mezi diváky (ano, na jeho show se prodávají vstupenky); velmi často zapojuje netradiční a překvapivá čísla - ať jde o břichomluvce s loutkovou "mupet" opicí, asijského stínového tanečníka, ruské komické duo nebo japonského kouzelníka - a vždy jsou to špičková čísla na úrovní, s mistry svého oboru. A on sám pak zpívá závěrečnou píseň show, velmi často je i jejím autorem. (A neznalost francouzštiny není na překážku. Kabaret je přeci věc internacionální.)

Ve Francii má velkou základu fanoušků, jak o tom svědčí jeho osobní blog. Wikipedie také věnovala Patricku Sébastienovi nejednu stránku, jak jeho osobě tak i jeho kabaretní show.

Co je velmi zajímavé, že Patrick Sébastien předešel veškeré piráty a kopírovače a zřídil si vlastní kanál na Youtube, kde uveřejňuje to nejlepší ze svých show. Dokonce zde v poslední době nabízí kousky i ze svých starších pořadů. Jednak si tím udržuje a rozšiřuje svůj okruh diváků. Jednak má skutečně pod kontrolou jak obsah tak kvalitu. Doporučuji se tím probrat - stojí to za to.

Ale dosti povídání. Je čas vám nabídnout menší ochutnávku, z jeho předloňského silvestrovského programu. Takže pozor, show Patricka Sébastiena, začíná... a že to umí rozjet!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Faltýn | pátek 20.12.2013 11:25 | karma článku: 9,69 | přečteno: 322x