Dnes vaří muž? Nevaří! Dnes pije! - V.

Jako všichni milovníci jídla si občas něco rád ukuchtím. Čtyři recepty jsem uveřejnil již dříve. A dnes to bude pátý. Ovšem, tentokrát nepůjde o jídlo, ale o pití.

Řeč půjde o Manhattan koktejlu.

Podle zdrojů tento nápoj vznikl v klubu Manhattan v New Yorku v roce 1874. Konala se zde oslava zvolení ctihodného Samuela J. Tildena guvernérem státu New York. Tolik legenda.

Legendou se ale stal i sám koktejl. Už v r. 1928 vznikl částečně mluvený film "Manhattan koktejl," dostatečný prostor mu poskytl film "Někdo to rád horké", kde jej míchá slavná Marilyn, nezapomněli jej do svého serálu zařadit ani Simpsonovi, v dílu "Bart vrahem" (zde anglicky popis dílu).

Nejen recept, ale i samotné suroviny byly za časů předrevolučních asi jedněmi z více méně dostupných ingrediencí. Recept většina neprofesionálů pak čerpala asi z jedné z nejpopulárnějších "alkoholických" knih té doby.

 

Přísná pravidla koktejlových učebnic a Mezinárodní barmanské asociace praví, že pravý manhattan namícháte jedině z žitné whisky. Dnes se místo ní častěji používá jemnější bourbon, ale za to vám zřejmě strhnou body. Odborná literatura praví, že se používá zásadně whisky nebo bourbon americké produkce; pokud použijete skotskou whisky už je to tzv. Rob Roy (jako mám já na foto).

Recept je překvapivě jednoduchý.

5cl whisky
2 cl martini rosso (nebo cinzano rosso)
střik bitteru (např. agnostury)
promícháme s ledem, scedíme a přidáme
1 kompotovanou třešni
 

Tu agnosturu či jinou hořkou přísadu (např. fernet) na foto vůbec nehledejte. Nemám ji v lásce. Ostatně, právě že ta nejoblíbenější kniha "Dědeček na scestí" se vůbec chová k přísným receptům tolerantně. Já vím, že to asi bylo navozeno tím, že v oněch dobách se řada věcí nedala sehnat nebo v požadované kvalitě. Všeobecně pochopitelně platí, že čím lepší, kvalitnější ingredience, tím lepší výsledek.

V oné knížce mne ale zaujala jiná poznámka. A sice ve smyslu, že pravděpodobně nenajdete na světě dva stejné manhattany či jiné koktejly, protože si je stejně časem každý přizpůsobí své chuti.

Tak tomu bylo i v mém případě, kdy jsem nakonec poměr whisky / martini otočil a speciálně kompotovanou třešni (viz foto) raději nahrazují třešní kandovanou.

Inu, na zdraví, ale nepřehánět! I zdraví máme jen jedno!

 

Autor: Martin Faltýn | středa 9.9.2015 8:00 | karma článku: 10,40 | přečteno: 347x