Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co všechno potřebujete ve stravě doplnit? Všechno!

Poněkud se nám dnešní virové době rojí také odborníci na výživu (nový mediální zlatý důl). Co vše je prý je potřeba jíst, abychom všechny ty chřipky, virozy a nachlazení porazili. Docela jsem se zděsil.

To nejjednodušší

Podle jejich slov - to nejjednodušší jsou doplňky stravy.

Že se v tomto směru bude něco dít, mi došlo, když mi jednoho dne namísto předpisu na podpůrný B-komplex, který jsem potřeboval pro rekonvalescenci po nemoci, když mi jednoho dne doktorka řekla:

"A ten si KOUPÍTE v lékárně."

Zastřihal jsem ušima a už po několikáté si pomyslel, spolu s Menzelovým filmem "Konec starých časů." Ten titul se mi stal něčím jako zaklínadlem. A současně mantrou, která mi bezpečně ulevuje, kdykoli narazím na zhoršující se zejména sociální poměry v tomto státě.

O něco drsnější už je pak jenom oblíbená věta mého bratra: "Chrastili jste klíčema, tak držte hubu." Chrastiči už nám taky pomalu vymírají, zatímco jejich dorůstající potomstvo nechápe o čem je řeč.

Tehdy jsem ale chápal, že zkrátka si určité léčivo budu muset kupovat... ano došlo i na acylpyrin, paralen, nosní kapky, vitamíny... Z toho všeho se zkrátka stal nemilosrdný byznys.

A na spoustu léků, mnohdy potřebných k životu, si musíme "jenom" doplácet. Zdravotní pojištění to prý nepokryje (ano, z Burianovy komedie "U pokladny stál" z r. 1939! se pomalu stává protistání film).

Ironicky říkám, že na měsíční léky doplácím tolik, kolik by mě stál biftek v lepší restauraci.

Abych to trochu odlehčil, chtěl jsem si ověřit současné ceny bifteků. Omylem jsem použil méně standardní internetový vyhledávač a po zadání "cena za biftek" na mne vyskočilo následující:

"Zašto je biftek najbolje meso na svetu?"

Ptá se nějaký Stefan Tošović - a zbytek si přečtete v  Glossy

To všechno je jistě pravda. Ale když pak člověk dá na rady odborníků, jako že tedy doplňovat stravu, pak vám z toho vypadne to co je na fotografii a nebo ještě mnohem horší a dražší nabídka.

Paradoxně, zrovna ta dálnice D3 je achilovou patou naší stavby dálnic a spíš se dočkáme konce koronaviru než jejího dokončení. I když Wikipedie je v tomto směru optimistická, vždycky si v těchto případech říkám: "Chtěl bych se toho dožít."

 

To je to nejtěžší

Tím nejtěžším, čeho jsem se zatím dožil, je kvalita přirozené stravy - dle slov jednoho stýskajícího si odborníka v Studio 6 Víkend, v ČT - v reálném čase 8,50hod. vysílání. Pan výživový poradce a dietolog IKEM totiž nejen horoval pro doplňky stravy (a jejich mírné užití), které se mu snažila vnutit Jolana Krásná, která už dávno není krásná a před pár dny ji dokonce "lízli" make-upem tak, že připomínala přední členku Adamsovy rodiny jménem Morticia.

Podstatou odborníkova vyjádření byla i náhlá kritika kvality současné přirozené stravy.

"Jak má být přirozená strava kvalitní..." horoval v tomto duchu, když - a to už jen parafrázuji: strava především dlouho cestuje, je chlazená, dusíkovaná a jánevímjak skladovaná... čímž od sklizně k zákazníkovi ztrácí vitamíny a jiné své výživové hodnoty.

S tím lze jen souhlasit.

Česká televize tím ovšem dělá medvědí službu. Původním záměrem bylo nabudit lidi, aby díky situaci koronaviru zkrmovali výživové doplňky. Jenže pan odborník zřejmě nahlas řekl víc než ČT chtěla. Odborníkovy výhrady byly tak celkově, v obecném vyznění souvislostí, mířeny nejen proti výrobcům pilulek (jakkoli si přečtete že to "není náhrada pestré stravy"), ale i jak proti importérům potravinářských výrobků a zemědělských produktů, tak také proti ostudnému našemu nesamostatnému zemědělství, pardon farmaření - jak je dnes zvykem říkat.

Ano, výživový odborník totiž především veřejně připustil, že naše současná strava je nekvalitní, dovážená, doma ji z nejrůznějších důvodů nevyrábíme /rozuměj masově, abyste si ji koupili tak jako kdysi v každé prodejně Ovoce-Zelenina, pokud bylo, že?/. A hlavně, že to co se k nám dováží a co v důsledku jíme, je humus.

A pokud jste ještě skutečný produkt jménem hummus nikdy neochutnali, zkuste si to. Pokud nejste vegansko-vegetariánský magor, sami nahlas a veřejně připustíte, že nic hnusnějšího není.

Už mi to připomíná jenom to "kvas telecí" - sci-fi vynález spisovatele Isaaca Asimova v románu "Ocelové jeskyně". Je to výživová "lahůdka", kterou lidstvo nahrazuje to, co my dnes nazýváme "normální jídlo".

Výrok onoho výživového odborníka ve Studiu 6 Víkend ČT je konstatováním tristní situace. V nabídce i kvalitě jídla, v odkázanosti na výživové doplňky, které jsou drahé a pro mnoho lidí nedostupné.

A tak se můžete ptát sami sebe, co jste dnes měli k obědu. Jako v písničce, to určitě nebude. Nejen množstvím, zplatláním všeho možného, ale především veřejně odborníkem připustěnou pochybnou kvalitou!

 

/Oficiální video Suprapron/

Autor: Martin Faltýn | sobota 28.11.2020 10:28 | karma článku: 17,45 | přečteno: 484x
  • Další články autora

Martin Faltýn

10 dní v Indii (8) - našel jsem uličky tajemné jak Stínadla

Tedy v Indii. Ta atmosféra byla skoro stejná, neopakovatelná a věřím, že se tam odehrála spousta ne nepodobných příběhů. Jen jejich historie je méně romantická a zřejmě spíše druhdy až dramatická. A kde že ta místa v Dillí jsou?

20.12.2023 v 8:08 | Karma: 16,40 | Přečteno: 244x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

10 dní v Indii (7) - v indické tržnici koupíte snad vše!

Jak nakupují v Indii bohatí jsem si tedy už vyzkoušel. O pár dní později pak nákup pro nižší střední třídu. Byl to opět zážitek. Toho dne bylo ale hlavní otázkou: co dělat, když vás přepadnou střevní potíže?

18.12.2023 v 8:08 | Karma: 18,30 | Přečteno: 478x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

10 dní v Indii (6) - konečně dokončuji nákup!

Můj další den v Indii, v Dillí, byl završení jednoho nákupu. Rovnou řeknu, že úspěšným. Ale cesta k němu byla poněkud krkolomná a bez menších dobrodružství se to také neobešlo.

15.12.2023 v 8:08 | Karma: 14,85 | Přečteno: 295x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

10 dní v Indii (5) - v božském sídle Boha (a něco navíc)

Tedy, ehm, za následující zážitky může naše známá, Alita. Rovnou mi řekla: "Navštiv Akshardarm a další památky. Určitě si tam kup brýle a jdi do tržnic Lajpat Nagar a Chandni Chowk." Nu, některé lidi člověk musí poslouchat.

13.12.2023 v 8:08 | Karma: 17,97 | Přečteno: 328x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

10 dní v Indii (4) - odvážný nákup

Jak už víte, byl jsem na deset dní v Indii. Byla to průzkumná cesta, zda sem mám jet i se svým poloslepým přítelem. A mezi ty průzkumy patří pití, jídlo a nákupy. Nákupy čeho? Uvidíte. A začal jsem rovnou tím nejvějším nákupem!

11.12.2023 v 8:08 | Karma: 19,15 | Přečteno: 506x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1309
  • Celková karma 16,01
  • Průměrná čtenost 1151x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.