Co vám dnes v České televizi nezahrají

Tím teď nemyslím ty zpravodajské šarvátky 60:23. A nemám na mysli ani za levno pořízené pořady, talkshow a sitcomy, u kterých nevydržíte sedět ani 5 minut. Ne, mám na mysli skutečný zážitek.

© Youtube

Je pravdou, že je snazší se porozhlížet v cizích vodách. Ale i my máme dobré vody -  na příklad festival Zlatá Praha, založený přímo Československou televizí. A po něm snad ani pes neštěkne. Natožpak, abychom byli tak usilovně masírováni pozváním na nějaký pořad z festivalu, jako se to děje u Sanitky, 2, Cukrárny a nebo Star Dance.

Ale nejde jen o tento festival. Jde i o vlastní tvorbu a ne převzatou. Kdysi - přiznávám bez mučení, že v dobách totalitních - měla ČST svůj orchestr řízený Václavem Zahradníkem, nějakou dobu zde byl i balet Československé televize... A i když to byla zábava normalizačně korigovaná, ty lepší kousky dodnes můžete vidět v opakování Televarieté (kde také často spolupracoval Orchestr Václava Hybše) nebo v legendárních silvestrech s Vladimírem Menšíkem.

To vše dneska zmizelo buď opětovně v archivech České televize, aby na nás občas opět "normalizačně" vyjuklo, a nebo těch zahraničních skvostů je odvysíláno poskrovnu - buď rovněž archivních a nebo i milostivě převzatých (dříve nebo lehce aktuálně). Ale hlavně odvysílaných v neuvěřitelně debilních časech nejlépe kolem půlnoci a po.

Ještě že máme dnes - my šťastnější počítačoví - např. Youtube. To je celý individuálně "televizní" svět, ve kterém si můžeme hrát i zahrát podle libosti. A často se na něm objeví velmi zajímavé skvosty i celé pořady, které nám naše veřejnoprávní Česká televize zkrátka nezahraje.

To jinde mají s veřejnoprávní televizí větší kliku. Na příklad BBC. Díky známému a Youtube jsem objevil koncert John Wilson Orchestra na BBC Proms 2013 - složený z živě hrané filmové hudby. Téměř dvouhodinový záznam z koncertu naleznete zde, včetně popisu programu.

Dovolte mi alespoň jednu úžasnou ukázku z koncertu. A sice hudební koláž z kreslených filmů Toma a Jerryho. Pro ty z vás, co nevládnou angličtinou ani přes nějaký translator, z popisky vyjímám, že nejde o jednu hudbu, ale John Wilson spolu s Pete Morrisem vytvořili unikátní kompozici, přímo Tom a Jerry symfonii  - inspirovanou osmi jejich krátkými filmy. Pochopitelně autorem hudby je dvorní TaJ skladatel Scott Bradley. A Morris se vyjádřil, že jen sehnat autorská práva byla noční můra - (MGM, Warner, Sony, Turner, EMI mají každý alespoň kousek). A hudební score jsou vzácná stejně jako slepičí zub... Následovaly tedy odposlechy zvuku filmů, nahrávek, pátrání po archivech... Výsledek stojí opravdu za to. Posuďte sami.

 

Takovýhle koncert-zážitek nám v České televizi opravdu nezahrají, natož aby jej vyrobili nebo aspoň zprodukovali... Ještě, že máme dnes i jiné možnosti než jen být odkázáni na to, co z našeho veřejnoprávního molochu opět vypadne.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Faltýn | pátek 8.11.2013 7:33 | karma článku: 39,16 | přečteno: 22998x