Co Ústavní soud o zdravotnictví nenalezl

a ani nemohl. Jednak to nemá v "popisu práce", jednak - ústavní soudci nejezdí do práce šalinou, aby si vyslechli rozumy našich ratolestí týkající se zdravotnictví. Možná by potom rozhodoval jinak.

Pokud jste si toho nevšimli, školní prázdniny už začaly. Tím pádem se školou povinná, momentálně od školy osvobozená mládež může vyrojit kdykoli a kdekoli. Zpravidla jejich hemžení ani názorům nevěnuji pozornost. Protože, jak známo - to by jeden vyskočil jinak z kůže (teda, ne že bychom my nebyli v jejich věku jiní, ale to sem teď nepatří).

Tentokrát nastoupili dva takoví skoro dorostenci - v dnešní akcelerační době těžko tipovat věk, řekl bych že to byla tak osmá-devátá třída. Také vyspělostí byli dost rozdílní. Jeden vysoký, štíhlý s mobilem/mp3 v ruce, druhý o dvě hlavy menší, poměrně zavalitý, s koloběžkou. Jinak to byli typičtí představitelé dnešní běžné české mládeže.

Až na ty názory, protože jestli to co ten zavalitější pronesl jsou názory běžné české mládeže, tak nás potěš pámbu. Asi bych jejich rozhovoru nevěnoval nejmenší pozornost, nebýt toho, že jsem pár chvil před tím sledoval rozhodnutí Ústavního soudu ohledně zdravotnictví.

Řeč obou mladíčků se stočila totiž na zdravotní pojistné. Nevím co tomu předcházelo, ale pojednou ten menší prohlásil:

"Když ti uříznou třeba malíček, tak ti pojišťovna vyplatí deset a možná i dvacet tisíc."

Pohled mi podvědomě padl na bulcatou ruku onoho mládence a v duchu jsem zapřemýšlel, která že komerční pojištovna by mohla být tak štědrá. Když tu onen cvalík dodal:

"To bych byl klidně potom jenom doma, měl bych na nájem, nic bych nedělal..."

Jak rozhovor pokračoval, nevím, protože jsem v duchu omdlel: "Ten blbec je snad ochoten si kvůli tomuhle uříznout ten malíček sám!" A dál jsem v podstatě už jejich řeč nevnímal, jen jsem si říkal: kde se v něm vzaly tyhle názory.

No, dovedu si představit, kdy a kde a případně od kterých spolužáků nebo z kterých médií  mohl podobný přístup implikovat do své mozkovny. Ale že je to síla! Jestli to tahle společnost dovedla k tomu, že už školou povinná mládež přemýšlí stylem sociálně nezrálých a mnohdy vylučovaných skupin... a vidí v tom jen výhody, pak by se někdo "nahoře" měl opravdu zamyslet, jaký je stav současné české společnosti a jakou etiku a morálku v ní vytváří a jaké je celkové prostředí.

Protože na něco takového je i Ústavní soud, bohužel, krátký.

 

 

 

 

 

 

Foto převzato ze stránek: Ústavní soud.

Autor: Martin Faltýn | středa 3.7.2013 11:16 | karma článku: 18,17 | přečteno: 762x