Chytit býka za rohy aneb Prahou a povodněmi

Úsloví znamená, chopit se věcí včas a správně - jako to udělali v Pražské zoo. O něco hůře to vypadá jinde - zejména z pohledu člověka, který - nu, musí něco vyřizovat ve městě.

Jako vždy se z celé koordinace opatření vytratil obyčejný člověk. I ta zvířata v Zoo dopadla lépe (viz foto v perexu) a je o ně postaráno a systematicky se o ně někdo stará.

Jako vždy se opět ukázalo, že jiná opatření, zejména ta "shora", jsou v řadě aspektů spíš jen šaškárna.

Příkladem budiž právě ona pražská Zoo, kde „Spodní část zoo je zničena. Protipovodňová hráz, která tu byla jediná, je postavena na dvacetiletou vodu. Ta protekla už včera. ..." říká ředitel Zoo (viz zdroj Novinky.cz). Po zkušenostech z minula a také lokaci Zoo je 20 letá protipovodňová hráz neskutečný šlendrián. Tohle rozhodně nebylo na vůli Zoo, jak velká protipovodňová hráz bude proponována - jinými slovy, bylo to o tom kolik na její zřízení kdo vyčlenil peněz.

Zatímco, když jsem dnes projížděl v tramvaji kolem Holešovické tržnice, dost jsem kroutil hlavou, na kolika set letou vodu jsou proponovány ony hráze, kdy je holešovický břeh hodně vysoko nad vodou, na rozdíl od Zoo. A protější břeh zůstal jaksi bez ohrazení. Zástěna se vybudovala jen na levém břehu Vltavy. Ale tady se zřejmě holt stěny dobře staví, nekomplikuje to ani křoví ani přístupová cesta - hezky se buduje u silnice...

Metro se na stanici Vltavská proměnilo rovněž v zástěnovou pevnost. Jedinou dopravou jsou tady tramvaje a extra autobus... Jenže: široko daleko není živáčka, který by cestujícím řekl, co a jak. Veškeré informace "zprostředkovává" pouze oranžová cedule povlávající v poryvech větru s deštěm, že tady je stanice X-C. Jinak nikde ani DP živáčka, který by odpověděl na nějaký dotaz. A jelikož patřím mezi ty, kteří nemají v tu chvíli možnost sledovat jiným způsobem aktuální stav MHD - čekám spolu s dalšími cestujícími zbytečně dobrou půlhodinu v podloubí mostu na tramvaj č. 14 - abych se po příchodu do práce dozvěděl, že 14ka je zrušená, stejně jako 5ka, na kterou pro změnu zhruba o hodinu později trpělivě čekám další zbytečnou půlhodinku na stanici Flora. Neboť tady zase není žádná informace, natožpak informátor.

Jediným informátorem za celé ty mé 4 hodiny v pražských ulicích je mladík na zástávce autobusu Florenc, který skryt pod obrovským deštníkem do úmoru hlasivek vykřikuje, že "Céčko nahrazuje autobus X-C a Béčko X-B ve stanici u metra B..."

A jinak celou tu dobu sleduji běžné občany, kteří čekají na ten či onen spoj, občas s nimi postojím na opuštěné zastávce, než nám všem dojde, že tudy asi nic nejede a jdeme se vrhnout na něco náhradního. A to si ještě tak mohu nadávat sám sobě, že jsem se doma napřed nepodíval na internet... Co ale ti, kteří jej nemají, o návštěvnících Prahy nemluvě?

Naštěstí jsem už v práci a nemusím chytat býka za rohy - coby obyčejný cestující pátrat a starat se sám, co kde jezdí a kde ne. A povodně mohu sledovat zatím jen médiích a nebo přes webové kamery.

Držím všem palce. I pražské MHD, aby toho býka za rohy konečně chytila.

Autor: Martin Faltýn | pondělí 3.6.2013 16:18 | karma článku: 12,78 | přečteno: 685x