Chtěla ČT24 ještě na poslední chvíli ovlivnit volby?

Kdo nešel k volbám, může nadávat jen na sebe. Kdo šel k volbám - taky. To je obecná zákonitost, s tím nikdo nic nenadělá. Co mne zaujalo včera a dnes? Chtěla ČT24 ještě na poslední chvíli ovlivnit volby?

"Dnes to bude krátké," říká jeden známý moderátor ve svém vysílání na YT, který sice sedí v Radě České televize, ale sám do ČT nesmí ani páchnout.

Můj "dnešek" bude také krátký.

Byl jsem volit.

Nedělejte si iluzi, že někomu řeknu, KOHO jsem volil. I kdybych chtěl, jsem stále ještě vázán pracovní smlouvou (a brzy prozradím víc) a díky tomu se nesmím vměšovat a ovlivňovat.

 

 

Komu se ale nechtěně VČERA podařila dobrá bota, je Česká televize, potažmo ČT24.

Ve středeční superdebatě jsme mohli v závěru vidět tzv. umělou inteligenci Matyldu, kterou nám modrátorka s velkou pompou představila. Asi to muselo stát pěkný balík z veřejnoprávních preněz, když tomu udělala takovou reklamu.

No a včera večer nám ČT24 odprezentovala superreportáž o Matyldě a umělé inteligenci.

Celá reportáž byla doprovázena tzv. obrazovou smyčkou s ilustračními záběry. Takže se sada záběrů, během rozhovorů moderátorky se dvěma účastníky, úspěšně několikrát opakovala.

A ejhle!

Prakticky od začátku hned vidíme jak operátor PC vybírá Matyldě otázku pro Superdebatu - a abych nejmenoval a neovlivňoval! - hned vlevo dole vidíme jméno našeho politika!

A protože obrazová smyčka, tak tím pádem během reportáže několikrát!

Moje otázka na toto téma zní:

Bude to někdo brát jako ovlivňování voleb? Lze toto považovat za důvod ke stížnosti či dokonce žalobě u soudu?

Nejsem ani člen žádné Rady ani právník, zvážení nechám na vás.

 

Drobný postřeh na téma "Matylda".

V oné reportáži nám předvedli také jiné, menší, zanedbatelné faux-pas.

Když operátor PC listuje výběrem "avatarů" a vybere Matyldu - vidíme, že děvčica se v originále jmenuje Laura. Z toho co vidíme, je zřejmě pro veřejnoprávní ČT tento avatar asi nejpříhodnější.

Mohli jsme na místo toho mít také Annu, Miu, Bridget, Yasmin nebo Sofii (různých genderově pleťových typů), případně rovnou Santa Clause.

Tentokrát tak trochu lež měla zase jednou krátké nohy s tím jménem Matylda. Jak chce v tomto případě na ČT24 např. aspirovat na nejdůvěryhodnější zpravodajský web, to opravdu nevím.

 

Ale buďme velkorysí. A berme to spíše s humorem.

A tak na závěr ještě můj oblíbený předvolební vtip.

Ptají se Japonce:“Kdy vy míváte elections?” A ten na to:Plaktikaly evly molning.”

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Faltýn | sobota 9.10.2021 11:36 | karma článku: 21,32 | přečteno: 1234x