Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čeká nás suchý únor

Ne, není to pranostika typu "V únoru-li sucho, zima - srpen horkem oblaží ma." Suchým únorem jakási skupina lidí každoročně říká: Alkohol -  ne' - No, a co na to mé alkoholické historky?

"První alkohol v životě jsem vědomě ochutnal ve 12. Bylo to na horách... a byla to malá sklenička domácího šípkového vína. Na Silvestra. Později jsem asi 2x-3x trochu tajně upil, ale opatrně, aby to nebylo poznat. - Jako typické vesnici navštěvující dítě jsem prarodiči, tedy dědovi, chodil do hospody pro pivo - ale pokud se pamatuji, hořké pivo mi nechutnalo. A tak jsem přinesl domů z hospody Na Krahujci vždy bandičku plnou. Takové byly mé alkoholické začátky kam má paměť sahá."

Na střední, a stejně až ve čtvrťáku, jsem se "zkazil" červeným vínem... patřil jsem tedy k té intelektuálštější partě studentů - vinařů, nikoli blahovolných pivařů. U vína jsme vedli inteletukální řeči, zobali eidam krájený na kostičky, posypaný červenou paprikou... a jak nám to chutnalo!

Později jsem pro tyto účely vynalezl i větší domácí pohoštění: zapékanou šunku.

Můj osobní alkoholismus se příliš nerozrůstal. Pravda, jednou během počátků filmové kariéry na Barrandově jsem chytil "slinu" - a přistihl se, že už asi měsíc mám pár hltů alkoholu denně - po práci. Jako na odreagování se. Šlápnul jsem na brzdu a vzal to pod kontolu.

Moje velká výhoda v tomto směru byla, že jsem byl vždycky spíš samotář a nechodil s kamarády, s partami... do vinárny, do hospody. Nic takového. Neměl jsem tedy kolem sebe partu, které bych se mohl "chytit". Ta střední byla spíše výjimka, nepočítaje po letech pár společenských vináren už v téměř režisérském postavení - kameramanova nabídka na "žejdlík" se neodmítá.

Dneska už neprozradím žádné tajemství, že jsem byl v jisté zemi přítomen na rozlučkové recepci českého vojenského představitele v zahraničí. Načež se mi doneslo, že by jaksi odejit kvůli nezřízenomu alkoholismu: což na té párty i spolehlivě předvedl. A v Rusku to nebylo, nebojte se.

Asi moje nejdivočejší alkoholická historka je ale opravdu z Ruska. To bylo ještě před obdobím, kdy se Gorbačov snažil zavést "suchoj zakon" (možná tam se se iniciátoři akce "Suchý únor" inspirovali). Studoval jsem filmovou režii v Moskvě za časů velkého Leonida Ilijinče Brežněva. Z té doby mám nezapomenutelné zážitky... a dožiji-li se důchodu vydám m.j. e-knihu vzpomínek na ta léta.

Tak mám také vzpomínku na "štrafnoi stakan" - neboli trestňák. Detaily si pochopitelně ponechám pro memoáry, ale vězte, že to málem skončilo mojí těžkou otravou a jedině díky včasnému zásahu trestavších (spolužáků) jsem byl resusciován do té míry, že jsem hned druhý den mohl letět domů na prázdniny. Od té doby se mi dělalo zle, kdykoli jsem cítil vodku... a to mne zřejmě i zachránilo před výraznějším pitím alkoholu.

Přesto jsem nikdy tzv. suchý zákon nedodržoval.

Vždy je to totiž o tom, proč člověk pije, z jakého důvodu.

Pro povznesení, k zapomnění, ze žalu, z radosti - zásadně neuznávám alkohol při sexu, psychosomatický zdravotní důvod je taky trochu "na vodě"... Pro mne je to opravdu spíše společenský element "popít s přáteli" - kultivovaně, ne se ožrat jako prase. Nemám proto nic proti skleničce šampaňského při pauze v opeře, na společenské party, punči při procházce na vánočním trhu nebo prostě jen doma, že máme chuť si dát třeba skleničku-dvě piva, k obědu.

Piji kdy chci a co chci.

I to je kus "vědy" a umění. S přibývajícím věkem dbám spíše na kvalitu než kvantitu. A také druhy. Lehké víno, chutné pivo, z tvrdého už jen tu a tam koňak nebo jamajský rum.

K tomu jamajskému rumu se váže jedna drobnost.

Výdycky jsem rád ochutnával něco, co bylo někde ve filmu a neznal jsem to (tím přiznávám sílu a vliv reklamy). Tak jsem takto ochutnal "pastis" protože se o něm hovoří ve filmu "Četník ze Saint Tropez". Stejně tak jsem ochutnal "calvados" díky jinomu Funesovu filmu "Tetovaný", kde jej v závěru popíjí spolu s Gabinem. Jak pastis, tak calvados mne ovšem poněkud zklamaly.

Obdobně jsem objevil jamajský rum. A sice díky komedii Mravnost nade vše. V okamžiku, kdy už prozřevší Hugo Haas hodnotí tři staré dámy hlásající mravnost, načichne u Zdenky Baldové vzduch a pronese lakonicky: "Jamajka."

A tak když do našich prodejních vod před pár lety zavítaly rumy, našel jsem i onu "jamajku". A zjistil jsem, že je přeci jen pro mne příležitostně pitelnější (nikoli české rumíky, lodičky atd.), stejně jako koňaky.  Ale, omluvte mne, pod 5* nejdu.

Mezi mé antialkoholické kuriozity, vedle povídek Jaroslava Haška, patří slevová kuponová knížka "Liga matek Hnutí proti pití za volantem". Vyfasoval jsem ji v r. 93, když jsem ve Washingtonu dělal nákup v místnim supermarketu a balička (nikoli prodavačka, všimněte si) mi automaticky přihodila do plastových tašek hrst letáků. Ten název hnutí mne natolik, zaujal, že si jej pamatuji dosud.

A tím to skončilo. Víc jsem po tom nepátral.

Kdo a co jsou autoři a iniciátoři akce Suchej únor mne také hluboce nezajímá. Asi bych se spíše měl ptát: jakým právem si osobují tuto iniciativu, kdo je platí a na které finanční toky jsou přisátí. V televizi se pěkně vyjímali vedle současného ministra zdravotnictví. Generálním partnerem podle webu je zdravotní pojišťova Ministerstva vnitra - netroufl bych si ale tvrdit, že pravděpodně tam víc pochlastávají...

Ptát se ovšem po finančních tocích neziskovek či aktivistů: to je dnes ovšem zásadně špatně.

A tak snad jen na závěr jednu zvětšelou historku, jak jakémusi výtvarníkovi známý zařídil stipendium do Paříže. Jenže dotyčný umělec se k odjezdu neměl, ale naopak se stal duší společnosti pražských umělců a jejich veselých pitek.

To pochopitelně rozladilo umělcova známého a tak mu poslal telegram s lakonicým slovem:
"Paříž?"

Načež vzápětí přišla telegrafická odpověď: "Pařím!"

Autor: Martin Faltýn | pátek 31.1.2020 8:08 | karma článku: 13,88 | přečteno: 429x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 2

Třítýdenní cesta do Thajska a Malajsie mi dala tentokrát opravdu zabrat. Působil jsem spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

10.5.2024 v 8:08 | Karma: 15,80 | Přečteno: 269x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 1

Přiznám se, že teprve nyní jsem jakž takž získal odstup od třítýdenní cesty do Thajska a Malajsie, kde jsem působil spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

2.5.2024 v 8:08 | Karma: 14,50 | Přečteno: 334x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 24,31 | Přečteno: 811x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,57 | Přečteno: 358x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 475x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Uprchlíci z Ukrajiny v Česku čelili nenávisti a diskriminaci, oznámila organizace

18. května 2024  19:03

Nevládní organizace Amnesty International ve výroční zprávě za rok 2023 zkritizovala Českou...

Jihokorejci hledají způsob, jak se zbavit stresu. Soutěží v nicnedělání

18. května 2024  18:53

V Soulu se o víkendu sešlo přes sto lidí, aby v rámci soutěže, která si klade za cíl zpomalit...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  18:28

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

  • Počet článků 1310
  • Celková karma 16,13
  • Průměrná čtenost 1150x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.