Bílý Oscar? Nebo černý? Ještě že je zlatý!

Systém pozitivní diskriminace, spolu s multi-kutli a feminismem už dokázal zčeřit nejedny vody. Nejnověji v tzv. Oscarech - cenách Americké filmové akademie. A dnešní její výrok to jen dokazuje.

Článek "Nominace na Oscara bílé jako lilie. Černošští tvůrci vyzývají k bojkotu" byl do jisté míry bleskem z čistého nebe. A má nejnovější dohru.

V podstatě jde o to, že se jedná o "druhý ročník (po sobě - M.F.) nejznámějších a nejžádanějších filmových cen, který kvůli převažujícím bělošským nominacím vyvolává protesty i výzvy k bojkotu" (zdroj iDnes, viz odkaz na článek).

Přitom se nedá říci, že by se "akademici" nesnažili vyjít vstříc minoritám, národnostním rozmanitostem americké společnosti. Např. letošní Oscary bude moderovat Chris Rock, jak se uveřejněno na oficiálních stránkách...

Výzvou k bojkotu se jen přikládá pod kotel rasových problémů - a naprosto zbytečně. Kdo tím co chce získat, se lze jen dohadovat, stejně jako kdo to má vlastně zapotřebí. Přitom protesty z opačného konce tábora, jsou rovnou dehonestovány a jejich autoři podrobováni dalšímu tlaku. Přesvědčila se o tom i herečka Charlotte Rampling, mimochodem rovněž nominová na Oscara. Svůj výrok, že bojkot Oscarů je "rasistický vůči bilým lidem", musela honem honem vysvětlovat a prohlásit jej za dezinterpretaci. (Viz interivew v angličtině zde.)

A všichni se snaží "napravit" důsledky bojkotu a přesvědčit, že je zbytečný.

Zde je např. fotogalerie na téma "Které černé hvězdy získaly Oskara?" Mezi nositele Oscara patří můj oblíbený Sidney Poitier, který si mne získal filmem Hádej kdo přijde na večeři. Od filmů Sestra v akci mám rád Whoopi Goldbergovou. A neopakovatelný Pán Bůh bude pro mne Morgan Freeman z komedie Božský Bruce.

Jinými slovy oceňuji to, když lidé něco umí, jací jsou a jak se chovají k ostatním. Barva pleti mne nezajímá, stejně jako jiné diskriminační atributy.

Nicméně politika je politka. A tak není divu, že presidentka Akademie udílející Oscary, Cheryl Boone Isaacs, přislíbila "dramatické změny" a nyní zveřejnila, že se zdvojnásobil počet žen a příslušníků minorit v porotě, počínaje rokem 2020. Dřív to zjevně nejde, vzhledem k již nasmlouvaným účastníkům a dalším organizačním záležitostem.

Už by jen scházelo, aby někdo takto začal požadovat, že podobně pozitivně diskriminační musí být i samotná soška Oscara.

Ještě že je zlatý.

 

Autor: Martin Faltýn | sobota 23.1.2016 18:10 | karma článku: 29,32 | přečteno: 906x