Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

10 dní ve Španělsku all inclusive, teda fakt "all" - 6

Upřímně a na rovinu, začnu rovnou tím, že jsem rád, že jsem zůstal naživu. Nechci se rouhat, ale mnoho  totiž nechybělo... aneb "Když chcete dovolenou all inclusive, tak vám ji Osud zkrátka dopřeje!"

Ano, když chcete dovolenou all inclusive, tak vám ji Osud zkrátka dopřeje! - A šlape pak po vás, ať se vám to líbí nebo ne. Chtěli jste all inclusive? Tak si to užijte!

Tak nějak probíhala celá moje dovolená ve Španělsku, ale ten dnešní den opravdu kulminoval.

V plánu byl totiž se starými pány Davidem a Johnem výlet!

Už den před tím jsme se domouvali když jsme k nim přišli na návštěvu do recepce hotelu. A protože tam byla na nástěnce cestovek i nabídka na výlet do Franice, David prohlásil, že nás tam vezme autem, protože to není zas tak daleko.... Výletu vévodila fotografie nádherného středověkého zámku

CARCASSONNE

Když se podíváte, uvidíte, že jsme se měli právem nač těšit.

Bohužel, druhý den když jsme se setkali, tak David nám sdělil, že si nevzal španělský řidičák, ale že má jen katalánský a když by nás stavila francouzská policie tak by mohly být problémy.

Protáhli jsme pochopiteně obličej.

A že nás místo toho vezme přes hory do malebného přímořského městečka El Port de la Selva. Souhlasili jsme, jak jinak. I tak to od obou pánů bylo velmi laskavé a obětavé, co si budeme povídat.

Prohlásil jsem, že je škoda, že přítel moc nevidí, že bych jinak navrhl, abychom se jeli podívat do Figueres, do Muzea Salvatora Dalí. Prý ano,a le raději ať jedeme idnividuálně a brzy ráno, protože tam bývají fronty na vstup. A vyrazili jsme.

Došli jsme na parkoviště pro auto (bylo u našeho horního hotelu Gran Garbí de Mar) a dali se na cestu..

Inu, bylo se na co dívat už cestou. Krajina je to celkově hezká a opravdu malebná. Tento typ krajiny miluji.

Cestovali jsme tedy přes hor a roviny a cesta nám ubíhala. I když, přiznám se, že byla opravdu dlouhá.

A jestli jsem se ale za tu dobu naučil něco nenávidět, tak to byly křižovatky. Všechny do jednoho, i ve městě, měly kruhový objezd.

Nebudu vše popisovat... Projeli jsme i tím městem Fugueres, kde poutače ukazovaly cestu k Dalího muzeu. Probíjeli jsme se za pomoci navigace neúprosně vpřed. Nakonec jsme dojeli k cíli naší cesty.

Osud ale zapracoval proti nám.

David si nějak špatně vyložil rozsah mého zranění... - tedy zarůstajícího nehtu  - a vzal si do hlavy, že musí zaparkovat ve středu městečka. To se ukázalo zcela vyloučeno. Nejen, že tomu bránila různá omezení, ale sebemenší "volné" místečko bylo pochopitelně obsazeno. V tu chvíli jsem ještě nechápal, pro prostě nezajedeme na odstavné parkoviště:

"Je to příšliš daleko," pronesl David.

A tak se pouštíme se do projižďky městem po druhé. Samozřejmě bezvýsledně.

To už mi došlo, co si David myslí o mém zranění. Ale nechtěl jsem v tu chvíli působit zmatek. A v podstatě mi bylo jasné, že kdybych byl řekl, že to bez problémů dojdu, tak by se urazil. Že opovrhuji mimo jiné jeho ohleduplností a že jsem neprávem bolest zveličil. Bylo to prostě jedno velké nedorozumění. NICMÉNĚ Už jsem si v jejich anglické společnosti začínal zvykat na to, co se sluší a patří a co je nemístné - i za cenu "osobních ztrát". Toto byla přesně ta situace. A tak jsem mlčel a nechal Davida, at koná jak myslí. Bylo jasnéí, že z prohlídky přístavního městečka nebude nic.

Nakonec jsme skočili na jakémsi parkovišti někde na dvorku mírně zpustošené farmy... A šli se aspoň pár desítek metrů podívat na městečko.

 

Bylo to fakt nádherné. Jenže čas pokročil a oba pánové dostali neodvolatelný hlad. A že tedy pojedeme a někde se najíme.

Tak jsme vyrazili, na svým způsobem úmornou zpáteční cestu. Což byla docela fuška, protože cesta zpět, stejně jako směrem tam, vedla přes malou zato silně kopcovitou horu... a začínal jsem si všímat, že Davíd začíná být coby řidič unavený. Odpočinek začal být nutností.

A do cesty nám přišla skoro kouzelná hospoda u silnice.

Vešli jsme dovnitř a byli příjemně překvapeni. Posuďte sami.

A dali jsme se polední menu; skoro každý něco jiného.

Já a John jsme si ale dali ale to samé. Už dříve jsem si povšiml, že máme s Johnem podobný vkus, styl... je nám řada věcí svým způsobem blízkých. Tak mne to, že jsme, si nezávisle na sobě dali stejný oběd, ani nepřekvapilo.

Byla to katalánská klobása: kupodivu ve střívku jako naše jitrnice. Mělo to i podobnou strukturu, jen docela jinou chuť. A jak máme v sobě nejrůznější zažité stereotypy a předsudky, tak můj mozek si při pohledu na tu klobásu ne a ne srovnat, že ta "jitrnice" chutná úplně jinak (tak jako bylinlově) a každé sousto jej překvapovalo.

Ale byl čas se opět vydat na cestu zpět.

A tady se síla Osudu projevila naplno.

Už cestou z onoho přímořského mestečka jsem si všiml, že tu a tam se blížíme trochu víc k pravé krajnici. David to pak naštěstí vždy srovnal. Přípočítal jsem to jeho věku - upřímně, sedat v 79 letech za volant, to chce odvahu.

A v okamžiku, kdy jsme vyjeli po onom příjemném obědě, nějké dva-tři kilomety za městečkem se to stalo!

Davidovo auto se zase začali přibližovat k okraji a pojednou sjelo z krajnice! Byl to zrovna úsek podobný tomu na fotografii. Okraj silnice byl pěkně "okousán", žádné zarovnání ani nic.

Ozvalo se podivné chrčení; David zareagoval a vrátil se z krajnice  zpět na silnici.

Ozvalo se podivné pleskání.

Posléze mi to došlo - zničila se pneumatika.

Asi po dalších 200 metrech se našlo vhodné místo - pro nás jako stvořené. Takové podivné parkoviště. Spíš pro zemědělské stroje než pro nás, ale kdo ví.

David tam okamžitě zabočil a zastavil. Všichni čtyři jsme se vyhrnuli z auta.

Ten pohled nikoho nepotěšil.

Co teď? Auto pochopitelně mělo rezervu, ale když jsme se podívali na návod...

Dal jsem se do luštění toho rébusu. Pomalu jsem tu konstrukci v kufru  "demntoval" Ale když jsem dospěl k fázi, že je potřeba vymontoval pneumatiku ze spodu auta, kde byla připevněna na našroubovaném ocelovém lanku, tak jsem to vzdal. Jak se posléze ukázalo, udělal jsem  dobře.

Co dál?

Zatímco John stoicky zachovával klid, přítel podřimoval na zadním sedadle, David konečně zalistoval ve všech papírech a po mé přímluvě začal volat asistenční službu. Koneckonců si ji platil, jak jsem pochopil z přiložené plastové karty.

Proběhl telefonát a nic se nedělo.

"Zavolají zpět," řekl David.

A tak jsme čekali a čekali. V místě, které bylo víc než opuštěné, ale pomalu i Bohem zapomenuté.

Když jsem se pak rozhlížel po té pustině, trochu na mne začala padat hrůza. Co kdyby David sjel ze silnice někde jinde? Třeba tam, kde jsou srázy nebo aspoň příkopy? Havárie by byla nevyhnutelná a důsledky raději ani nedomýšlet. Možná by šlo i o život.

Naštěstí se nic takového nestalo.

A přišel další menší malér.

Vy kdo jste četli předchozí blogy, víte, že mi začal zarůstat nehet na palci na noze a že jsem musel k lékaři. Co jsem nenapsal bylo, že jsem dostal antibiotika. Vždy si čtu poctivě přiložené letáky. Což tentokrát dost dobře nešlo, protože vše bylo ve španělštině. Naštěstí ale máme internet a tam jsem si letá našel. A k mé smůle: patřím mezi jednoho z deseti, u kterých se projevily vedlejší účinky. Dostal jsem, s prominutím, průjem. (Pořád lepší než být jeden ze sta... se zcela jinými, mnohem horšími následnými problémy.)

V praxi to znamenalo, že nejpozději do dvou hodin po jídle jsem prostě MUSEL.

Když jsem se reozhlédl po tom neutěšeném místě, padla mi do oka lékárna. Na horním foto je to ta bílá jednopatrová budova mezi auty. Protože jsem nevládnu španělštinou ani slovo (Terminátorovo-Schwarzeneggerovo "Hasta la vista" do toho nepočítám), seznámil jsem Johna se svou delikátní sitacá a požádal jej, zda by byl tak laskav, aby m posloužil jako překladatel. John nezaváhal ani vteřinu. Pravý britský gentleman.

Zkrátím to.

Pan lékárník měl pochopení, já jsem jakž takž na poslední chvli po uzounkých schodech vystoupak do prvního patra... použil zařízení; vydesinfikoval to vším možným... panu lékárníkovi jsem poděkoval... ani nechtěl nic zaplatit...

...a vše bylo v pořádku. Tedy v tomto směru. Naše opuštěná skupinka totiž dál čekala, co se bude dít.

Nedělo se nic. Stále nikdo nevolal... už jsme čekali přes hodinu.

Poprosil jsem Davida, ať se znovu spojí se servisní službou. Ukázalo se, že zatímco jsme čekali, volali nás už třikrát. Jenomže David měl vypnuté vyzvánění i vibraci a prostě to promeškal.

Za dalších 30-40 minut konečně přijela odtahovka v síle jednoho muže. Byl to drsňák už od pohledu.

 

Ukázalo se, že jsem opravdu udělal dobře, že jsem se do toho nemontoval. Řeknu vám, i on, zkušený a zdatný člověk, měl co dělat, aby si poradil. A co víc, pneumatika ne a ne vypadnout ze své špule. Nakonec se to mírným násilím podařilo. Věřím, že kdyby to auto nebylo jeho, tak by ten servisní mechanik do auta i do té pneumatiky kopnul.

 

Cesta zpátky, nějakých ještě 100 kilometrů, možná i víc, se vyznačovala dvěma elementy.

Za prvé jsme byli limitováni rychlostí. Na pneumatice totiž byla nálepka "Maximální rychlost 80 km/h - náhradní kolo."

A za druhé:

Celou cestu jsem seděl vedle Davida a s nervy poněkud napjatými k prasknutí jsem hlídal, zda nejedeme ke krajnici. Jakmile se tak dělo, okamžitě jsem pronesl jen stručnou větu:

"Too much right." (něco jako "Jsme moc v pravo.")

A David se přiznal, že je prostě unavený že je bolí pravé rameno a proto jej to táhne k té pravé straně.V jeho věku? Spíš jsem se opravdu divil, že za volant vůbec sedá.

Když jsem vystupoval z auta a pomáhal otevřít kartou bránu parkoviště, klepala se mi trochu kolena. Byl jsem fyzicky i psychicky vyčerpaný.

Už ani nevím, jak jsme se ten večer rozloučili, jak probíhala večeře atd. ani jak jsem se dostal do postele.

A následující den nebyl o moc uklidňující. Čekalo nás rozloučení s Davidem a Johnem, jejcih pobyt v Lloret de Mar končil... ale hlavně: je čekala cesta domů. S unaveným řidičem, s náhradním kolem.

Ale to byl opravdu až další den.

Tak zase příště.

A myslíte, že to bylo vše co nás potkalo? Kdepak. Ještě přeci chyběla "třešinka na dortu".

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

/Pokračování opět v pátek./

_________________________________________________

Autorem všech fotografií je Martin Faltýn, dle Kodexu blogera.

Autor: Martin Faltýn | pondělí 28.5.2018 8:08 | karma článku: 16,03 | přečteno: 1206x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 2

Třítýdenní cesta do Thajska a Malajsie mi dala tentokrát opravdu zabrat. Působil jsem spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

10.5.2024 v 8:08 | Karma: 15,79 | Přečteno: 268x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 1

Přiznám se, že teprve nyní jsem jakž takž získal odstup od třítýdenní cesty do Thajska a Malajsie, kde jsem působil spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

2.5.2024 v 8:08 | Karma: 14,50 | Přečteno: 334x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 24,31 | Přečteno: 811x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,57 | Přečteno: 358x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 475x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Kdysi ji voda nezajímala, teď jí chybí. Francii dráždí hráz Ženevského jezera

18. května 2024  17:07

Švýcarsko nemá o vodu nouzi. Jeho sousedé však ano. Francie, kterou loni zasáhla extrémní sucha, se...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Rakouská policie překazila útok 14leté islamistky, chtěla použít nůž a sekeru

18. května 2024  16:46

Rakouská policie oznámila, že překazila teroristický útok nožem ve Štýrském Hradci, který plánovala...

Charkovská oblast evakuovala deset tisíc lidí. Situace je kritická, míní expert

18. května 2024  11:04,  aktualizováno  16:10

Sledujeme online Ukrajina od zahájení ruského pozemního útoku v Charkovské oblasti v minulém týdnu evakuovala už...

  • Počet článků 1310
  • Celková karma 16,13
  • Průměrná čtenost 1150x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.