Pozor na jedy u našich domovů

Záměr společnosti SITA CZ a. s. vybudovat provozní areál k ukládání a skladování toxických odpadů v lokalitě Nové Spořice (místní část Chomutova) je znám již delší dobu. Svým rozsahem by měl zřejmě patřit k největším v ČR. Snaha o jeho vybudování se setkala s mnoha negativními reakcemi obyvatel města Chomutova. Není divu -˙ má se nacházet v blízkosti městské zástavby, necelé dva kilometry od centra, v bezprostřední blízkosti chráněné krajinné oblasti CHOPAV Krušné hory. Je podepisována petice, ke které se připojilo bezmála čtyři tisíce občanů Chomutova a okolí, ve snaze zastavit budování obřího skladiště jedů v blízkosti domovů (viz. www.stopjedum.cz ).

 Občanské sdružení "Pozor!", které zastupuji, vzniklo minulý rok s cílem upozorňovat zejména na problémy kolem státní obří tzv. "ekozakázky" na likvidaci starých ekologických zátěží, zbylých po celé republice ve stovkách lokalit ještě z dob socialismu. Tato zakázka se připravuje několik let za ne zcela průhledných okolností, lobbyistických tlaků - není divu, vždyť se jedná o desítky miliard korun ze státního rozpočtu pro jejího vítěze.

 Impulsem, proč jsme se začali zajímat i o areál SITA v Chomutově, je zveřejnění dokumentace o připravovaném projektu v rámci tzv. procesu EIA - posouzení vlivu na životní prostředí. Připadá mi, jako by se společnost SITA pokoušela vytvořit další budoucí ekologickou zátěž, navíc v tak drahocenné přírodní lokalitě, jaká se v tomto místě nachází.

 Dokumentace byla mj. zveřejněna k připomínkování na webu krajského úřadu v Ústí nad Labem. Po jejím prostudování jsem dospěl k závěru, že obsahuje mnoho velmi závažných nedostatků a že obavy obyvatel Chomutova z obřího skladiště jedů jsou naprosto odůvodněné.

 Jmenujme například:

Dokumentace jasně neinformuje o množství skladovaných odpadů. (Plánuje se zde údajně skladovat cca více jak 1000 kg jedovatých a jiných odpadů na 1 obyvatele Chomutova)

 Je neúplná, nebo nedostatečná a neaktuální z hlediska některých zásadních informačních materiálů: hluková studie a studie zdravotních rizik.

 V dokumentaci zcela chybí celá řada nezbytných bezpečnostních opatření a strategických komunikačních plánů pro případ havárie. Je evidentní, že se SITA snaží vybudovat sklad bez větších finančních nákladů a dostatečného zabezpečení, což je významným rizikem pro obyvatele Chomutova a také chráněnou krajinnou oblast.

 Nikde neuvádí, kolik hodlá do skladu toxických jedů investovat.

 V letošním roce bylo zaznamenáno několik požárů takovýchto skladů v ČR a téměř vždy s tragickými následky pro okolní obyvatele a také životní prostředí.

 SITA by měla svůj sklad jedů, chemikálií a toxických odpadů postavit někde jinde, dostatečně daleko od padesátitisícového Chomutova a také chráněné krajinné oblasti.

 Je výsměchem, že se SITA, která se ve svých propagačních materiálech profiluje jako společnost s ekologickým přístupem, snaží vybudovat největší sklad toxických jedů a odpadů pouze 50 metrů od hranice přísně chráněné krajinné oblasti!

Bude SITA v případě havárie skladu toxických látek a odpadů schopna odškodnit obyvatele Chomutova nebo zase na to doplatí daňoví poplatníci a svým zdravím obyvatelé Chomutova a jejich děti?

 Stavbu nebezpečného areálu s toxickými látkami v blízkosti význačného okresního města plného školek, dětských hřišť, zdravotních zařízení je nezbytně nutné odmítnout.

 Obyvatelé se brání výstavbě tohoto nesmyslného a megalomanského podnikatelského plánu vzniklou peticí s bezmála 4.000 podpisy!

 Říkáme jednoznačné NE! společnosti SITA v nepochopitelné "toxické hazardní hře", kde na jedné straně stojí megalomanská potřeba zisku a na druhé zdraví obyvatel a chráněné panenské přírody

 Krajskému úřadu jsme zaslali mnoho připomínek. (Naleznete je na stránkách sdružení www.ekopozor.cz .)˙

 Jsme přesvědčeni, že krajský úřad by měl takto pojatý projekt jako nevyhovující a nebezpečný zastavit.

 Naše sdružení mu bude i nadále věnovat svou "Pozornost!" občanské sdružení Pozor!

 Evžen Staněk

 

 

Autor: Evžen Staněk | středa 20.7.2011 10:45 | karma článku: 6,32 | přečteno: 909x