Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Demise Ekotunel nezasype, pane premiére

Zdá se, že pana premiéra již jedovaté laguny ekozakázky poněkud otrávily. Podle některých médií dokonce prohlásil před stranickými kolegy z ODS, že pokud se nepodaří zakázku zrušit, podá demisi. Premiér prý svůj postoj opírá o tvrzení, že ekozakázka ohrožuje důvěryhodnost vlády, protože je kolem ní tolik pochybností, že i kdyby byla úplně čistá, nikdo by tomu neuvěřil.

Pravda – po všech podivnostech kolem této největší zakázky na sanaci starých ekologických škod (jejíž hodnota je odhadována na zhruba 30 až 40 miliard korun), lze jen těžko uvěřit v její naprostou čistotu.

Na druhou stranu je postoj pana premiéra poněkud slabošský. Důvěryhodnost vlády ohrožuje i mnoho jiných závažných věcí. A na politická gesta není nikdo zvědavý. Od premiéra se čeká, že bude situaci řešit. Kdyby odstoupil, problém zbude nástupci.

Není to ekozakázka sama, která ohrožuje pověst vlády. Ve skutečnosti jde o její neprůhlednost i to, že ji řeší již druhým rokem za zavřenými dveřmi několik úředníků.

Myšlenka, že jedna velká zakázka se uhlídá lépe než stovky malých, má v českých poměrech logiku. Stát se zavázal, že uhradí několika stům společností ekologické škody, způsobené ještě v minulém režimu a dal za ně garance ve výši kolem 115 miliard korun. Škody musí odstranit do roku 2015, jinak hrozí arbitráže a ztráta garancí. Takže i kdyby byl ekotendr zrušen, situace se stejně řešit musí.

Přitom by možná stačilo, kdyby se jasně dořešily stížnosti na ekotendr, podané u ÚOHS v Brně a zveřejnily se kvalifikační předpoklady účastníků. Meziresortní komise, jmenovaná již před téměř před dvěma lety mj. pro kontrolu tendru, by také již mohla začít vyvíjet nějakou činnost. Jistě by bylo vhodné zapojit do procesu i zástupce společností, u kterých mají být škody sanovány, protože znají situaci ve svých lokalitách.

A možná by pan premiér místo hrozeb rezignací měl spíše šlápnout na krk příslušnému ministrovi a říci: „Tak co s tím uděláme Mirku?“

Evžen Staněk

 

Autor: Evžen Staněk | pondělí 13.12.2010 9:15 | karma článku: 10,32 | přečteno: 850x
  • Další články autora

Evžen Staněk

Česku prý hrozí arbitráže kvůli občanským sdružením

Investorům odpadových provozů vadí, že se občané brání jejich komplotům s politiky Vznik nových odpadových provozů v České republice se daří blokovat přes proces posuzování vlivů staveb na životní prostřední (EIA), do něhož se mohou zapojit i občanská sdružení. Přestože závěry z EIA mají ze zákona pouze doporučující charakter, v praxi se prý uplatňují jako právo veta.

30.10.2011 v 21:59 | Karma: 9,09 | Přečteno: 817x | Diskuse| Ostatní

Evžen Staněk

Pozor na jedy u našich domovů

Záměr společnosti SITA CZ a. s. vybudovat provozní areál k ukládání a skladování toxických odpadů v lokalitě Nové Spořice (místní část Chomutova) je znám již delší dobu. Svým rozsahem by měl zřejmě patřit k největším v ČR. Snaha o jeho vybudování se setkala s mnoha negativními reakcemi obyvatel města Chomutova. Není divu - ̇ má se nacházet v blízkosti městské zástavby, necelé dva kilometry od centra, v bezprostřední blízkosti chráněné krajinné oblasti CHOPAV Krušné hory. Je podepisována petice, ke které se připojilo bezmála čtyři tisíce občanů Chomutova a okolí, ve snaze zastavit budování obřího skladiště jedů v blízkosti domovů (viz. www.stopjedum.cz ).

20.7.2011 v 10:45 | Karma: 6,32 | Přečteno: 909x | Diskuse| Politika

Evžen Staněk

Nečasův zelený kamikadze startuje do „ekobitvy“

„Politika je sviňa,“ prohlásil ve známém trezorovém filmu „Všichni dobří rodáci“ předseda jednotného zemědělského družstva, vyhozený z funkce kvůli neschopnosti vést zmíněné družstvo. Nový ministr životního prostředí Chalupa to začíná poznávat na vlastní kůži ještě dříve, než nastoupil na post, premiérem jemu svěřený.

14.1.2011 v 17:45 | Karma: 9,03 | Přečteno: 1067x | Diskuse| Ekonomika

Evžen Staněk

Pokračování ekozločinu

Říká se tomu „teorie pokračujícího zločinu“ a údajně ten název vymysleli ještě praví sovětští prokurátoři (bez záruky). Jak funguje? Chytili Grigorije, jak kradl popovi z kostelní pokladničky drobné. Měl toho na hrbu už víc, tak, aby si zmírnil trest a získal nějakou polehčující okolnost, práskl Vaňku, že ukradl náklad zeleniny ze státního skladu. Vaňku drapsli, právě když se pokoušel prodat celý náklad už mírně ovadlé zeleniny jednomu keťasovi. Co měl dělat? Tak udal Ivánka, že to byl on, kdo štípnul dědu Mrázovi berlu Mrazilku a použil ji ke zmrazení hlídajícího „děžurného“ důchodce (sovětské obdoba bývalé závodní stráže), aby mohl ve velkoobchodu s elektronikou ukrást dvacet kusů nedostatkových barevných televizorů značky „Cvětnyj Ekran“. Chytili Ivánka, sebrali mu berlu Mrazilku, peníze za kradené zboží už stejně propil, takže práskl Aljošu, aby si polepšil... atd. atd. Z jednoho zločinu se postupně vyvinulo třeba deset. Nemáte pocit něčeho důvěrně známého? Třeba jak se dva sešli a jeden nahrával? A jak postupně lezlo na povrch, kdo věděl i kdo prý nevěděl...?

24.12.2010 v 15:05 | Karma: 14,26 | Přečteno: 1517x | Diskuse| Ekonomika

Evžen Staněk

Policejní lišky podšité

Znáte také pocit divna, který člověka občas přepadne při zcela nečekaných příležitostech? Prostě koukáte na věc, kterou jste viděli již tisíckrát a najednou cítíte, že něco není v pořádku. Takové těžko popsatelné nutkání; většinou naštěstí rychle přejde. Přepadlo mne nedávno při jízdě autem. Jel jsem přes vesničku nedaleko za Prahou, kudy jezdívám často. Je tam takové místo, kde policajti obvykle měří rychlost. Byly tam i tentokrát – přenosné výstražné cedule, oznamující, že se měří dodržování rychlosti. Pěkně na začátku a na konci měřeného úseku, jako vždy. Automaticky jsem zpomalil a v duchu se ušklíbl: co jen bylo v rádiu i v televizi keců, když schvalovali zákon, že měřit dodržování předepsané rychlosti se může pouze v úsecích, označených výstražnými cedulemi. Policajtům se návrh příliš nelíbil. Není divu, už nemohli chytat lidičky jenom tak, skrytě ze křoví a pak inkasovat pokutky...

14.12.2010 v 10:55 | Karma: 11,28 | Přečteno: 1217x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Při přestřelce s hledaným mužem v USA zemřeli čtyři policisté

30. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  9:44

Životy čtyř policistů si vyžádala přestřelka s hledaným mužem, která se odehrála v pondělí v...

USA začaly u Gazy se stavbou mola, Pentagon bude stát přes sedm miliard

30. dubna 2024  9:42

Americká armáda zveřejnila fotografie, které ukazují výstavbu provizorního mola pro námořní...

Univerzita začala s podmínečným vylučováním studentů, kteří neukončili protesty

30. dubna 2024  8:35

Kolumbijská univerzita v New York City začala s podmíněným vylučováním studentů, kteří do...

Vedení TOP 09 jedná o ministrovi. Dorazil Tuleja, pozice ve vládě ho zajímá

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  8:04

Vedení TOP 09 rozhoduje o kandidátovi na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Helenu...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2730x
Evžen Staněk, předseda občanského sdružení Pozor!

Seznam rubrik