Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč jsou německá vejce větší, žlutější a levnější?

Proč nevyužít dnešní teplý a jasný den k nějakému ekologickému tématu. Porovnal jsem čtyři vejce ze tří zemí, z Lotyšska, Česka a Německa a výsledek nedopadl vůbec překvapivě, naopak zcela podle očekávání zvítězilo německé vejce.

Většina lidí možná nebude toto téma považovat za nějak zvlášť ekologické téma, ale já spíše ano. Ekologie se zabývá studiem organizmů a prostředí a jejich vzájemnou interakcí. Já jsem proto porovnával dva různé druhy chovů, chov klecový a halový (volný) chov na podestýlce. Vejce z klecového chovu nekupuju raději vůbec, a tak jsem byl rád, že výsledek srovnání potvrdil, že se jednalo o jednoznačný propadák. Rozdíl mezi vejcem z českého klecového chovu a českého halového chovu byl patrný na první pohled, i když rozdíl činí asi třicet halířů za kus.

Začneme ale vejcem z klecového chovu z Lotyšska, poznáte ho tak, že má kód, který začíná označením 3LV, proč je u nás tolik vajec z Lotyšska mi není vůbec jasné, ale když chcete najít české vejce z klecového chovu s označením 3CZ, může se stát, že budete muset chvíli pátrat, protože lotyšská vejce jsou zkrátka všude. Takže první porovnání je už jasné, bude to souboj mezi lotyšskou “klecovkou“ a českou “klecovkou“, cena je v obou případech stejná, tj. 3 Kč za kus. První rozdíl je ale na první pohled  v tom, že české vejce je rozhodně víc znečištěné a váží  méně (58g), lotyšské vejce má 63g. Porovnání se vztahuje samozřejmě pouze na vzhled a barvu. Vítězem se stává vejce lotyšské, které má lepší barvu, lépe drží tvar bílku a víc váží.

V druhém srovnání půjde o ryze český souboj, českého klecového vejce s českým halovým. Označení vajec z českého halového chovu na podestýlce je 2CZ. Váha je prakticky shodná, halové vejce má asi o dva gramy více, tedy 60g. Ale po rozklepnutí je na první pohled patrné, že halové vejce má mnohem lepší barvu. Cena halového vejce je 3.30 Kč, takže rozdíl minimální a při tom velký rozdíl v barvě a bílku. Zde se tedy rozhodně vyplatí připlatit. Barvou je srovnatelné zhruba s prvním lotyšským, které produkují nosnice s údajně obohaceným krmením, teda aspoň tak se to píše na krabičce. Zatím největším propadákem je tak vejce s označením 3CZ.

Poslední srovnání je mezi dvěma halovými vejci z Německa a Česka. Halová německá vejce nesou označení 2DE. Koupil jsem je u nás, ale rozhodně se nejedná o běžný sortiment. Kromě zmíněného kódu nese každé vejce také datum spotřeby. Toto se u nás neděje vůbec a musíte se spokojit s datem spotřeby na krabičce. U nás se, pokud vím, dají koupit pouze vejce, která mají na sobě datum snášky, ale to je nadstandard, za který si musíte o dost připlatit. Německé vejce váží 66g a je tak ze všech největší, stálo 2.80 Kč. Po jeho rozklepnutí do talíře je ihned zřejmé, kdo je dnešním vítězem. Největší a žluto-oranžový žloutek, bílek drží stále tvar, i když datum spotřeby bylo včerejší.

Mnozí budou možná tvrdit, že na barvě nezáleží, protože se jedná jenom o “nějaké“ umělé barvivo, které se přidává slepicím do granulí, apod. Na druhou stranu, kdo se v chovu slepic trochu vyzná a má s ním nějaké zkušenosti, tak ví, že takovou barvu s nějakými granulemi docílíte opravdu jenom těžko. Tyto slepice musí mít zkrátka něco navíc, kromě podestýlky, kterou halový chov mít musí, mají evidentně kvalitnější krmení než jejich české protějšky, ať už v přírodním, sušeném nebo granulovaném stavu. A pokud jde o známý kanthaxanthin neboli E161g, o kterém se tak často mluví v souvislosti s oranžovu barvou žloutků, nemyslím si, že by to s ním zrovna Němci nějak přeháněli...

Můžeme si myslet, že barva žloutku není rozhodující a nevypovídá nic o kvalitě vejce, můžeme si říkat, že žloutek je od slova žlutý a nikoliv od slova oranžový, můžeme se chlácholit, že se jedná jenom o spotřebitelské preference v té které zemi a že ta vybledlá vejce jsou stejně kvalitní jako ta sytě žluto-oranžová, ale skutečnost je nejspíše trochu jiná...že totiž vejce z halového chovu jsou lepší a zdravější, už jenom tím, že slepice má více pohybu, zároveň toho tím pádem sezobe více, čímž jsou potom vejce větší a kvalitnější, může si na rozdíl od klece na podestýlce zahrabat, protože je to pták hrabavý a hrabání je jeho přirozeností a rozdíl tří korun na jednu krabičku o deseti vejcích je skutečně marginální záležitost.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: David Evan | čtvrtek 17.3.2016 23:02 | karma článku: 25,03 | přečteno: 1916x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 744x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1996x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik