O litinovém nádobí se lže, lže a stále lže…? Uděláme tomu někdo konec?

„Litinové nádobí je vyrobeno z kvalitního ocelového plechu.“ Toto větu jsem skutečně našla v nabídkách několika českých výrobců “litinového“ nádobí. Jde o neuvěřitelný nesmysl.

 

Je to stejné, jako kdyby tam stálo: Tento dřevěný stůl je zhotovený z velmi kvalitního umakartu, tyto zlaté šperky jsou vyrobené z ušlechtilé mosazi, nebo toto pravé šampaňské je stáčeno z prvotřídního  šumivého vína. Nesmyls. Nestoudná lež! Lež! A zase lež! A přece to výrobcům prochází.

V současné době totiž vaření t v litině frčí. Je to tradiční materiál odzkoušený generacemi. Báječně a stejnoměrně vede a drží teplo. Vaří v ní šéfkuchaři, televizní kuchařské hvězdy, hvězdičky i celebrity. A tak litinu prodává kde kdo. Ovšem, co se vlastně pod tímto označení ale skutečně prodává?

Tak nejdříve trochu osvěty.  Co je to šedá litina? Jde o surové železo obohacené uhlíkem, které se vyrábí ve slévárnách. Litinové hrnce, pánve a pečicí formy tedy nejsou strojové výlisky, ale jsou to slévárenské odlitky. Vývoj každého takového kousku je celkem náročný, musí se zhotovit přesný dřevěný model a z něj pak forma, která má určitou životnost, po které se musí obnovovat atd…

A když se ještě rozhodnete tento litinový odlitek posmaltovat? Smalt je pro změnu křemičitá tavenina příbuzná sklu. Ta při vypálení v pecích na 820 stupňů vytváří na nádobí hladký a lesklý ochranný povrch, který je odolný snad vůči všemu a v kombinaci s litinou dokáže přežít i více než sto let.

Posmaltovat kvalitně litinu, to už je ale vůbec v ČR oříšek. V podstatě, pokud to vím, to umí jen jedna celkem neznámá maličká česká firma Smalt.eu, která zapomenutou technologii smaltování před mnoha lety v Čechách doslova vzkřísila z popela. Nebylo s kým se radit, na co navázat. Jen základní vývoj trval dva roky.

 Litina a smalt je prostě alchymie, která není levná. A tomu musí odpovídat i ceny. Když nepočítám nepříliš kvalitní dovozy z Číny, které ovšem spotřebitel pod různými často i hogo- fogo názvy stejně neodhalí, je na trhu několik kvalitních zahraničních výrobců, ti nejznámější jsou ze Švédska a Francie. Jejich kvalita je nezpochybnitelná, ale má to háček, či spíše veliký hák. Musíte vedle užitných vlastností jejich výrobků zaplatit i jejich značku a tím i obrovské prostředky, které tyto firmy investují do reklamy a marketingu, aby si udržely své pozice na globálních trzích.

Proč jsem se ale rozhodla právě dnes napsat tento článek? Našla jsem totiž v e-mailu hromadně šířenou „výhodnou“ nabídku na zlevněný „kvalitní litinový hrnec za 615 Kč.“ Výrobce taktně nejmenuji, ale všichni ho znají. Nádobí je z vrchu černé uvnitř modré a litinu vidělo možná z rychlíku frčícího kolem Českých Budějovic, protože je ve skutečnosti vyrobené jenom z plechu.

Kdo dočetl můj článek až dokonce, tak snad pochopil, že za tyhle peníze se kvalitní smaltovaná litina nedá ani vyrobit, natož i prodat alespoň s minimálním ziskem.

Takže přátelé, nenechte se obelhávat a věřte zkušeným.

 

PhDr. Eva Dosedělová

www.smalt.eu

 

Autor: Eva Dosedělová | sobota 6.2.2016 20:00 | karma článku: 5,23 | přečteno: 225x