Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Slepice 3: Moje holky a Hundertwasser

Naše křehké slepičí soužití trvá právě týden…holky už začínají chápat svůj denní režim, základní úpravy na kurníku jsou také dokončené. Jsem hrdá, že jsem to dokázala a užívám si to...

 Dveře kurníku jsou sice stále provizorní (báze prkno gumycuk), ale jejich rozebírání a skládání už netrvá hodiny, ale jenom malou chvilku. Zapomněla jsem se zmínit, že po smrti maminky mám v domě nájemníky, kteří mají velice milou devítiletou dcerku Nany. Ta se mnou od počátku sdílí ke slepicím naprosto stejné veskrze pozitivní city. Po škole občas vodí do kurníku exkurze svých spolužáků. Poprvé přivedla dvě kamarádky, včera jich již připochodovalo celé procesí. Nany je úžasná slepičí průvodkyně, nejdříve jim zasvěceně vysvětlí, která je která a čím se od sebe liší, aby je správně oslovovaly jménem. Pak přijde popis stravovacích zvyklostí slepic a následuje praktické cvičení, naposledy jim děcka pod jejím odborným vedením z hlíny vyšťourávala a nosila žížaly. Oči jim při tom zářily radostí. ( dumám zda stejně budou zářit i maminky až uvidí jejich ruce) A to nadšení, které mezi nimi zavládlo, když si od nich některá ze slepic zobla? Nádhera. Ani se mi nechtělo věřit, že nejde o městské, ale o venkovské děti. Holt doby, kdy slepičky běhaly po každé zahrádce jsou už dávno  pryč. I když s postupem ekonomické krize a zvyšující se oblibou zdravých potravin se to třeba brzo zase změní. Možná…uvidíme.

Další postřeh, začala jsem kupovat vepřové maso s kostí. Do mrazáku jsem nacpala kotlety a žebírka. Přilétla ke mě totiž rada, že kosti roztlučené kladivem, jsou  pro slepice hotová delikatesa. A je to pravda. Už jednou jsem jim je naservírovala a ve slepičím výběhu vypukly doslova gastronomické orgie. Mimochodem, již vím, kde vznikl gurmánský výraz "po něčem se utlouct". Muselo to být v podobné situaci po úspěšném lovu v nějakém prahistorickém kurníku.

Také se musím zmínit o sousedovi Jiřím, který mě vlastně na počátku k chovu slepic inspiroval. Sleduji ho každý den z terasy jak si na zahradě vlastníma rukama staví hotový drůbeží grand hotel ( má vedle slepic i kačeny). Začal odborným oplocením, pokračoval řemeslně dokonalými dřevostavbami kurníků jsou zateplené, mají odizolované podlahy, a sedlové šindelové stříšky. Dvířka se otvírající na opravdové kovové panty ( žádný gumycuk).  Můj chlívek obtlučený v hundertwasserovském stylu vším možným vedle nich vypadá jako trabant zaparkovaný u nablýskaného Rolls Royce. Přiznám se, že mě občas přepadne trochu závisti s příchutí smutku.  Já to prostě takhle úžasně nikdy nedokážu, stačí že jsem se poprvé v životě  odvážila spustit vrtačku, zatím ovšem bez příklepu, protože nevím, co to je. Huš, huš zlá myšlenko, vyháním ji z hlavy způsobem, který mi doporučila psycholožka  a funguje to, alespoň u mě spolehlivě. Jsem dobrá chválím se, což byla další její rada. Moje slepice,  jsou obklopeny láskou a rozhodně mou rukou neskončí na pekáči ( co s nimi udělám, zatím nevím).  A na Hundertwassera se do Vídně jezdí dívat celý svět. Heč!

Jako vždycky s Jirkou prohodíme přes plot pár vět, přirozeně o slepicích…"Taky se někdy přijď podívat na ten můj kurník," lákám ho."Dala jsem tam snad všechno, co jsem doma našla. Dřevěné schůdky, staré koberce,  zbytek plovoucí podlahy.“ dodávám s úsměvem, když tu zaznamenávám v jeho tváři totální změnu výrazu

Je strnulý a třeští na mě oči. V tu chvíli mi pomalu dochází, co jsem právě řekla a co si teď soused asi myslí.  Totiž , že moje holky mají ve své slepičí garsonce plovoucí podlahu a koberec. Musím se začít smát. Tak to bych ho tedy pořádně trumfla. Pravda musí sice ven, ale těch pár vteřin opojného vítězství stálo za to.

Autor: Eva Dosedělová | neděle 21.4.2013 12:20 | karma článku: 13,03 | přečteno: 420x
  • Další články autora

Eva Dosedělová

O litinovém nádobí se lže, lže a stále lže…? Uděláme tomu někdo konec?

„Litinové nádobí je vyrobeno z kvalitního ocelového plechu.“ Toto větu jsem skutečně našla v nabídkách několika českých výrobců “litinového“ nádobí

20.2.2016 v 20:22 | Karma: 32,17 | Přečteno: 1907x | Diskuse| Ostatní

Eva Dosedělová

O litinovém nádobí se lže, lže a stále lže…? Uděláme tomu někdo konec?

„Litinové nádobí je vyrobeno z kvalitního ocelového plechu.“ Toto větu jsem skutečně našla v nabídkách několika českých výrobců “litinového“ nádobí. Jde o neuvěřitelný nesmysl.

6.2.2016 v 20:00 | Karma: 5,23 | Přečteno: 225x | Diskuse| Ostatní

Eva Dosedělová

Uvědomujete si, že Rath má nejlepší PR?

Zažila jsem za mlada pokus o znásilnění a dostala jsem se až k soudu. Žalobce se tehdy přede mnou zeptal toho obžalovaného násilníka, zda mě zná. Podíval se na mě a s hlasem plným opovržení řekl, že ne. Udělalo se mi zle. Myslela jsem si totiž naivně, že u soudu se musí mluvit jen pravda.

10.2.2014 v 0:58 | Karma: 20,23 | Přečteno: 913x | Diskuse| Ostatní

Eva Dosedělová

Slepice 4: Dobrý den paní Einsteinová!

Nechápu, kdo vymyslel, že slepice jsou hloupé. Asi nějaký ješitný kohout. Není to pravda. Za těch pár dní o tom už něco vím...

22.4.2013 v 0:24 | Karma: 12,49 | Přečteno: 448x | Diskuse| Ostatní

Eva Dosedělová

Slepice 2: Den druhý. Stále kvokáme….

Ráno cca v osm hodin ( kdo mě zná ví, že to je u mě úctyhodný výkon) jsem si nabrala do starého kastrolku šrot a upalovala ke slepicím. Zapomněla jsem dodat, že místo zámku jsem na provizorním oplocení slepičího výběhu použila gumycuk.

21.4.2013 v 1:29 | Karma: 15,80 | Přečteno: 720x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1116x
Novinářka, která dala před časem vale hlavnímu městu a odstěhovala se na venkov. Pracuje pro několik převážně ženských časopisů a k tomu si po večerech píše jen tak pro radost do šuplíku. Povídky, fejetony, drobné glosy. Tedy žánry, pro které, je v komerčních médiích stále méně místa.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články