Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přišli jsme o něco přirozeného

Jakoby z ohromné dálky se do mé pozornosti vetře démonicky temné odklepávaní klavírních kláves, které postupně podbarvují zadumané tóny syntetických efektů. Skladba „Triumphant“ od Röyksopp mě vytrhne ze spánku. Nakloním se přes okraj postele a vypínám buzení mobilem. Je pátek ráno.

Na cestě do koupelny míjím spokojeně si vrčící ledničku. Zvenku po kolejích drnčí projíždějící tramvaj. Při močení zaslechnu zakašlání souseda, které se nese stupačkami paneláku. Opouštím koupelnu za šumícího klokotání napouštěné vody do nádobky nad záchodem. Z chodby zazní bouchnutí dveří.
Konvice na lince startuje spirálu a teplem rozrajcované molekuly se o sebe začnou syčivě třít. Mikrovlnka se s líným bzukotem pustí do oživování zmrazeného koláče.
Otevírám okno. Od nedaleké silnice ke mně doputuje nervózní šum pruhů uhánějících aut. Tramvaj podrážděně zařinčí na nepozorného chodce.
Zapínám mobil do obecného profilu a dám synchronizovat poštu. Obratem zacinká první sada příchozích mailů, které napsali noční workholici.
Se zpožděním vyrážím do ulic. Svižně klapající eskalátor sváží mně podobné uspěchance do útrob metra. Vzdálený rezonující hukot a funivý nápor průvanu signalizuje přijíždějící vlak, který v momentě dobrzďuje na nástupišti. „Ukončete nástup a výstup, dveře se zavírají!“
Koktavé kodrcání vozů přerušuje motorických hlas v reproduktoru: „Příští stanice Florenc“.
Rozezní se Coldplay – „Viva La Vida“. Přijímám svůj dnešní první hovor ještě na ulici. Tisknu si sluchátku k uchu, abych eliminoval okolní šum již naplno rozběhlého pracovního dne metropole.
Coldpaly to rozbalí za den ještě několikrát. V mezidobích cinkají emaily nebo se zavibrují esemesky. V počítači se rozvrní chladící větráček. Vedle v kanceláři bez ustání mručí kopírka. Venku v půlhodinových intervalech nervózně ječí siréna záchranky. Pod oknem se disharmonicky rozštěká alarm na kraji chodníku nešikovně zaparkovaného bavoráka.
Po práci na zaslouženém půllitru s kolegy. Cinkání skla a hlasité „Na zdraví“ zanikne v chytlavém „Super Trouper“, které na nás spustí Abba z televize visící pod stropem. Za námi do toho protivně zapípá svou otravnou melodii automat na šipky.
Večeři opět připravuje bzučící mikrovlnka. Do toho rozehrála rozvibrovaný koncert automatická pračka.
Konečně v posteli. Stropem se na mě řítí těžké cupitání drápků nervózního rotvailera s mírnou nadváhou.Vedle v bytě zazní chrčení klíčů v zámku. Ve spodní partaji někdo jitří nostalgii nahuleným „The final countdown“od Europe, které mě posílá do říše snů.
Sobotní dopoledne. Pod funkčně odpruženými podrážkami značkových trekových bot praskají větvičky brdského lesa. Někde nad hlavou zakřičí nervózní sojka. V nedaleké vsi zaštěká pes. Zprava se nese halekání mně podobných pražských lufťáků, kteří se vzájemně ztratili. Nebe se rozhučí dunivou stíhačkou. Ze spodu se údolím tříští ozvěna túrovaného endura.
Spontánně opouštím turistickou stezku a zrakem rentgenuji hrabanku v naději, že si dnes večer uklohním smaženici. Pouštím se bezmyšlenkovitě hlouběji a hlouběji do lesa. Po pár kilometrech se zastavím a rozhlédnu okolo. Snažím se zorientovat, kterým směrem se vydat zpátky k zaparkovanému autu. A uprostřed toho soustředění si uvědomím ten roztodivně neznámý pocit.
Valí se to na mě ze všech stran jako mračna neviditelného těžkého kouře. Koulí se to po měkkých mechových polštářích a obaluje to nehybné kmeny smrků. A končí to u mojí hlavy, kterou to objímá ze všech stran a naplňuje ji nepochopitelným přetlakem. Rázem si uvědomím, co to je.
Ticho.
Uprostřed brdských lesů jsem narazil na absolutní ticho, které mi svou nenadálou přítomností vyrazilo dech. Co víc: navodilo mi pocit nadpřirozena ze sci-fi světa. Stál jsem tam s vyvaleným výrazem a užíval si té přeplněné prázdnoty. Opájel jsem se euforií z něčeho absolutně přirozeného, přitom tak nezvykle neznámého a tudíž zdánlivě nepoznaného.
Za vteřinu bylo ale zase po všem. Po nedaleké stezce projeli dva hlučně se bavící cyklisti. Armáda ČR vyslala na oblohu další stíhačku. Milovník adrenalinu popustil motor své Yamahy do otáček. A sojka lesní policajt všechen ten hluk přijala s nelibostním skřekotem.

by m-blogger

Autor: Marek Erben | pondělí 26.9.2011 8:30 | karma článku: 10,75 | přečteno: 1003x
  • Další články autora

Marek Erben

Je mi čtyřicet a jsem odložená… a můžu si za to sama

Devět z deseti mužů v ČR neví, co je chování a úcta k ženě. Alespoň tohle tvrdí mluvčí klubu odložených čtyřicátnic Alice Jurasová. V závěru svého blogu se v zoufalství ptá, jestli má ještě šanci najít „atraktivního, chytrého, vzdělaného, kultivovaného, společenského, vtipného, něžného, chápajícího, naslouchajícího, voňavého, věrného“. Takoví muži samozřejmě jsou, ale proč by stáli o zoufalé čtyřicítky?

18.3.2010 v 9:48 | Karma: 47,93 | Přečteno: 36212x | Diskuse| Společnost

Marek Erben

Všechny holky, co za to stojí, už někoho mají

Doba je dneska opravdu nakloněná k seznamování. Ale ne ke vztahům. Člověku je najednou třicet. Doteď si užíval a nebral život moc vážně. Ale třeba by se už konečně chtěl usadit. Jenže se rozhlédne kolem sebe a najednou zjistí, že není s kým.

13.3.2010 v 10:14 | Karma: 31,51 | Přečteno: 4075x | Diskuse| Společnost

Marek Erben

Kodex milenky – pohled z mužské strany

Se zájmem jsem si přečetl zábavně napsaný článek Adriany Susky na téma milenky. Napsáno hezky s nadhledem, přesto se neubráním komentáři z pohledu muže. Adriana píše: „Milenka není aspirantka na post manželky.“ To ale odporuje základnímu pudu ženy, který jí do chromozómové spirály zakódovala Matka příroda či Pánbůh – tedy pud uhnízdit se a rozmnožit se. Musela by to být totálně bezcharakterní sobecká promiskuitní potvora, která by se vyžívala v roztahování nohou a nic za to neočekávala. Dovolím si tvrdit, že drtivá většina milenek (které samy nejsou ve vážném vztahu) se staví (byť jen tajně) do pozice aspirantky na post manželky.

26.2.2010 v 17:19 | Karma: 29,70 | Přečteno: 4077x | Diskuse| Společnost

Marek Erben

Jsme generace sobců

Jsme ještě mladí dost na to, abychom stíhali vysoké tempo, které si žádá doba. Ale jsme už dostatečně staří na to, abychom mohli nabídnout obstojné zkušenosti. Je nám třicet až třicet pět. Vypadáme mladě a dobře. Jsme vysokoškolsky vzdělaní. Umíme světové jazyky. Jsme scestovalí. Počítačově gramotní. Nejsme poznamenaní komunismem, ale ještě nejsme rozmazlení kapitalismem. Umíme se prodat a necháme si to náležitě proplatit. Vyděláváme tři, čtyři i více desítek tisíc měsíčně. Vyděláváme dvojnásob až trojnásob více než generace našich rodičů. Díky nepružnosti dnešních padesátníků a šedesátníků jsem se dostali do manažerských pozic, na které bychom za normálních okolností čekali další dvě dekády. Najednou máme podřízené o dvacet třicet let starší, než jsme my. Píšeme jim výplatní pásky a náležitě nám to stouplo do hlavy.

26.2.2010 v 8:20 | Karma: 32,59 | Přečteno: 2873x | Diskuse| Společnost

Marek Erben

Jak mi Facebook (ne)zrušil profil

Milá KT, vím o tobě všechno. Kdy ses narodila, kde bydlíš, mám tvůj telefon, email, znám všechny tvoje přátele a sourozence, vím, kam chodíš do KFC a jak se jmenuje tvůj pes, vím že se ti líbil Avatar a k obědu máš ráda kuře, že děláš spinning... a přitom jsem tě nikdy neviděl ani s tebou nikdy nemluvil.

13.2.2010 v 10:43 | Karma: 34,62 | Přečteno: 6666x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Policie řešila na Václaváku podezřelé kufry, centrem nejezdily dvě linky metra

18. června 2024  13:53,  aktualizováno  14:44

Aktualizujeme V úterý odpoledne policie uzavřela část Václavského náměstí kvůli nálezu podezřelých zavazadel....

Farageovi kandidáti chválí Hitlera. Může za to prověřovací firma, čílí se lídr

18. června 2024  14:33

Kandidáti britské nacionalistické strany Reform UK vedené Nigelem Faragem čelí kontroverzím. Jeden...

Dodávka na pěší zóně srazila a usmrtila seniorku, zůstala zaklíněná pod autem

18. června 2024  14:19

Tragickou dopravní nehodu vyšetřovali dnes dopoledne olomoučtí policisté i hasiči na pěší zóně v...

Potyčka na ubytovně v Ústí skončila vraždou, podezřelého policie zadržela

17. června 2024  12:06,  aktualizováno  18.6 14:01

Policisté vyšetřují vraždu na ubytovně v Ústí nad Labem. V násilný trestný čin zřejmě vyústila...

Kanceláře, 53 m2 - Brandýs nad Labem-Stará Boleslav
Kanceláře, 53 m2 - Brandýs nad Labem-Stará Boleslav

Boleslavská, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav - Stará Boleslav, okres Praha-východ
12 100 Kč/měsíc

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5328x
Singleton po třicítce, se zájmem o život. m-blogger

Seznam rubrik