Norsko v noci

Fascinující severská země je zde tentokrát pouze kulisou strhujícího příběhu Sheldona Horowitze, veterána americké námořní pěchoty.

Dvaaosmdesátiletý Sheldon Horowitz se stěhuje po smrti své ženy Mabel a syna Saula z New Yorku do Oslo ke své vnučce Rhee a jejímu manželovi Larsovi na dožití. Zde se náhodně připlete k vyřizování účtů balkánského gangu v sousedním bytě, při němž je zavražděna mladá žena balkánského původu a zůstane po ní šestiletý chlapec, kterého Sheldon rychle ukryje.

Sheldon je veterán války v Koreji a zároveň Žid, což může být třaskavá směs pro zaryté odpůrce amerického militarismu. Věřím však, že po přečtení jeho příběhu mnozí zjihnou. Každá světová mocenská doktrina má své lidi, kteří jsou přesvědčeni, že za ni musí vypustit duši. Tito to pak běžnému smrtelníkovi dokážou zdůvodnit tak, že tomu začne i věřit. Nebojte se o politice to není.

Je to zčásti důvodem smrti Sheldonova syna Saula, jež zahynul pro změnu ve válce ve Vietnamu. Jeho účast v ní Sheldon horlivě podporoval.

O to víc nyní Sheldon čelí stigmatu viny ze smrti svého syna a rozhodne se malého balkánského chlapce zachránit. Norská policie přitom nemá v hledáčku chlapcova otce a zároveň vraha jeho matky, takže by mu ho klidně vydala.

Sheldon tak prchá s malým Paulem, jak si chlapce pojmenoval, podobně jménu svého syna před policií, gangem i vnučkou s pra-zeťem, jež všichni staříka s chlapcem usilovně hledají. Sheldon při tom plně využívá zkušeností, nabytých ve službě u US Marine.

Příběh se odehrává v několika rovinách všech zúčastněných aktérů, aniž byste se v něm ztráceli. Norské prostředí a hlavně netradiční hlavní hrdina mu dodávají patřičnou gradaci.

Autor Derek B. Miller se tak svým vypravěčským mistrovstvím směle řadí po bok ať už klasickým či moderním severským autorům.

"Norsko v noci" je román a zároveň thriller, jehož 330 stran strhujícího čtení se, pevně  věřím milí čtenáři, postará o hodnotné strávení Vašeho volného času.

 

Knihu jsem dostal jako dárek k narozeninám od dcery mé přítelkyně, Simony, ktrá netušila, že se trefila víc, než kdyby to bylo jen "o Norsku:"

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Roman Enders | čtvrtek 4.4.2019 8:41 | karma článku: 12,81 | přečteno: 456x
  • Další články autora

Roman Enders

Pat a Mat v reálu.

17.2.2024 v 14:58 | Karma: 23,29

Roman Enders

Highway to Hell

20.1.2024 v 13:09 | Karma: 9,98

Roman Enders

Veřejně stravovací dobrodružství

29.12.2023 v 11:46 | Karma: 18,97

Roman Enders

Pojedou další vlaky...

23.12.2023 v 12:04 | Karma: 19,65