Může být vůbec vláda dobrá?

Politika je prý nepříliš populární téma. Většina lidí v mém dosahu ji prý opravdu ,,nemusí." Tady na blogu pozoruji, že se o ni píše skoro nejvíc. Já o politice nepíšu, protože jí nerozumím. Nerad se pouštím do věcí, kterým alespoň zpola nerozumím.

Něco ale přece dá zdravý selský rozum. Jako například to s tou ČNB a oslabením koruny. Zvyšování daní také určitě nepovede ke zvýšení kupní sily obyvatelstva.

I když chci psát hlavně o věcech  běžně kolem, chtěl bych zde udělat výjimku(doufám že naposled) a zkusit shrnout svůj celkový názor na politiku.

Silná ,,střední třída" je prý základem prosperity státu. To prý je u nás úplně passé. Pravda je pravděpodobně(alespoň podle mého pozorování) v tom, že obyvatelstvo se má relativně dobře ale stát z toho nic nemá. Proto vymýšlí na obyvatele stále nové ,,fígle" v podobě nejasných zákonů. Život tedy není onou ,,občanskou pohodou", ale neustálým bojem mezi člověkem a ,,státem." Aby to vypadalo, že obyvytelstvu na vývoji v zemi záleží, nadává na vládu.

Vláda je permanentně špatná principiálně proto, že je výš. Fungující stát je projevem kolektivní spoluúčasti všech jeho obyvatel. Nejen parlamentu a vlády.

Mám zato, že parlament a vláda není ničím jiným, než jakousi vyšší oktávou nás všech. Je výrazem toho, jak se vzájemně chováme ke svému okolí.

Dále si myslím, že lidé se navzájem potřebují. Proto by měli jednat s vzájemnou úctou bez ohledu na majetkové poměry. Žena v domácnosti je stejně důležitá jako řidič, kuchařka, prodavačka,bavič, instalatér, IT specialista nebo jednatel firmy. Všichni se navzájem potřebují. Tomuto jsou nejblíž patrně ve Skandinávii. Ta je pro mnohé (i mým) vzorem. Přílišná politická korektnost může být ale opačným extrémem, jak se tam ukázalo.

Jde hlavně o to, zda obyvatelstvo vůbec chce, aby parlament a vláda byly dobré.Pokud neprojeví samo snahu o zlepšení mezilidských vztahů, tak ani sebelepší vláda, třeba i importovaná ze Skandinavie s tím nic nesvede.

 

 

Autor: Roman Enders | čtvrtek 30.1.2014 10:02 | karma článku: 8,12 | přečteno: 416x
  • Další články autora

Roman Enders

Pat a Mat v reálu.

17.2.2024 v 14:58 | Karma: 23,29

Roman Enders

Highway to Hell

20.1.2024 v 13:09 | Karma: 9,98

Roman Enders

Veřejně stravovací dobrodružství

29.12.2023 v 11:46 | Karma: 18,97

Roman Enders

Pojedou další vlaky...

23.12.2023 v 12:04 | Karma: 19,65