Jenom kousek štěstí..

Malé zamyšlení nad zdejší velkou diskusí obou stran politického názoru, někdy až jejich vzájemném osočování. Dále(hlavně) také  nad významem cestování.

V prvé řadě lidé, kteří občas vzpomenou na ,,staré dobré časy" by neměli být hned napadání, že ,,vidí rudě."Vždyť pokud nepřišli přímo do styku s StB, či jiným nátlakem tehdejšího režimu a nezažili přímo vpád ,,spřátelených" armád, žili většinou poměrně pokojný život.

S listopadem 89 jsme si v drtivé většině, pokud pamatuji, přáli kromě odstupu komunistů hlavně možnost cestování a možnost drobného podnikání.

Nechci zde až tolik rozebírat, že drobné podnikání, především drobný prodej a doprava, bylo téměř v zárodku zadušeno nadnárodními logistickými a potravinovými řetězci. Možná byl pro ně takto legislativou účelově vytvořen prostor. Drobný  prodej nakonec ovládli především Vietnamci. Ti ale tráví ve svých obchodech všechen čas. Nevidíte je na výletě ani v hospodě. Za to mají můj obdiv. Vypadá to, že nebýt jich, polovina národa chodí nahá....

Hlavně se chci zmínit o možnosti cestování, což je dle mého názoru zatím největší počin moderních dějin této země. Cestování zatím nejvíc přispělo k posílení sebevědomí a národní hrdosti našich lidí. Mnozí to sice unisono odmítají: ,,můžeme cestovat, ale co je nám to platné, když na to stejně nemáme!"

To není úplně pravda.

Sednete-li dnes například v šesti či osmi lidech do dodávky se stanem a spacákem, tak za půl minimálního platu objedete půlku Evropy. A nemusíte si připadat jako ,,šupáci." Prostě takovýto způsob cestování máte rádi. Ve Skandinávii nás dokonce díky to ovládli většinoumuto obdivují, že si dovedeme sami takto zorganizovat dovolenou.

Ještě více obdivuji cestovatele a není jich málo, kteří tvrdí,že: ,,je škoda ztrácet čas vyděláváním peněz na cestu" a sednou rovnou na kolo se stodolarovkou v kapse ,,kdyby bylo nejhůř."

Těmito způsoby navíc máme možnost nasát lépe atmosféru dané oblasti. Nejsme takto pouze ,,tupými" turisty. Na druhé straně, někdo si potřebuje opravdu jenom pořádně odpočinout. Zjistíme, že se nemáme opravdu za co stydět co se týká naší krajiny, kultury i dovednosti lidí. I jinde nadávají na politiky, nemohou sehnat práci, jež by chtěli. I jinde se krade, je tam pokrytectví a závist. Obecně platí: čím chudší či odlehlejší země, tím srdečnější a přátelští lidé. Není to ale vždy pravidlem.

Stále je markantní rozdíl v atmosféře a náladě lidí v cizině a u nás. Ten však právě možnost cestování i studia v cizině pomáhá nejvíc stírat.

Je špatně odsuzovat šmahem celé země nebo státní celky, které jsme osobně nenavštívili a máme pouze médii zprostředkované informace o jejich vládnoucích kruzích. To platí na VŠECHNY světové strany!

Můžeme se stydět za své politiky. Daleko lepší je však vyzdvihovat naše přednosti a těch je habaděj..

Václav Havel byl svého času fenoménem, ale jenom proto, že byl ve světě hlavním naším atributem prezentovaným médii. Dnes o nás z mé zkušenosti mají v cizině povědomí hlavně díky sportu a to je dobře.

Nebojme se proto cestovat a šířit naše pozitivní vlastnosti a dovednosti, což je především umění, sport a humor:-)

Autor: Roman Enders | čtvrtek 4.12.2014 19:19 | karma článku: 10,97 | přečteno: 318x
  • Další články autora

Roman Enders

Pat a Mat v reálu.

17.2.2024 v 14:58 | Karma: 23,29

Roman Enders

Highway to Hell

20.1.2024 v 13:09 | Karma: 9,98

Roman Enders

Veřejně stravovací dobrodružství

29.12.2023 v 11:46 | Karma: 18,97

Roman Enders

Pojedou další vlaky...

23.12.2023 v 12:04 | Karma: 19,65