Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Trojská Wall Street, mírový danajský dar a božský sex

Kam by se ubíral svět, kdyby bájná Trója nebyla vypálena a trojský král Priamos se domluvil s Řeky na vrácení krásné Heleny? Po studiu teorií správného vyjednávání přemýšlím, co všechno se dalo v historii účinnou taktikou zachránit. Trojská válka mohla skončit mírovou dohodou, takže na Tureckém poloostrově by dál kvelo krásné město a svou vyspělou kulturou a bohatstvím ovlivňovalo až do dnešních časů vývoj lidstva...

Pojďte se mnou snít, jak břehům Egejského moře dodnes vévodí legendární hradby pevnosti, kterou nechal vystavět ve 3. tisíciletí před naším letopočtem pravnuk samotného boha Dia. Ve školách bychom se učili třeba toto:

Jako je republika San Marino obklopena ze všech stran Římany, či na galském Azurovém pobřeží leží knížectví Monako,respektují Peršané jihozápadně od Dardanelské úžiny pod horou Ida nejstarší městský stát na světě.  Nese bájné jméno Trója a zůstal poslední enklávou živé antické mytologie, kde se už tisíce let Zeus a jeho početná rodina těší bezvýhradné úctě.

 

Zeus jako symbol mužské plodnosti

Trojští králové mají většinou božský původ, neboť vládce bohů Zeus, uctívaný coby symbol mužské plodnosti Gamélios, rozdává své sémě jako nebeský dar všem smrtelnicím, do kterých se zamiluje. Tak už stovky let obšťastňuje krásné trojské královny, jejichž manželé přijímají posvátná těhotenství svých drahých poloviček se vznešenou samozřejmostí, s jakou křesťané uznávají jen neposkvrněné početí Ježíše Krista.

Vládu si drží od poloviny 12. století př. n. l. Priamovci. Proslavili se během těžkých a neklidných časů, kdy hádky mezi bohy na Olympu málem zásadně ovlivnily osudy lidí a celých národů. Ve velké části světa dokonce zapříčinily zánik mnohobožství na úkor monoteistických náboženství, v nichž se stal jediný a nechybující nebeský otec pro věřící příkladnějším vzorem, než věčně se hašteřící řecký pantheon.

 

Maloasijský drak

Trójané mají pod kůží starobylý boží řád a pomocí proroků a věšteb se snaží co nejvíce zavděčit Diovi i všem jeho nebeským příbuzným. Pořádají slavnosti a hostiny, posílají do chrámů své nejkrásnější dcery a zahrnují své dobrodince štědrými obětními úlitbami.

Odměnou je jim tak vysoká životní úroveň, že Trója v žebříčcích hospodářské prosperity mnohonásobně vítězí nad desítkou předních světových velmocí, které mají boha jenom jednoho a vysilují se šarvátkami o to, jaký je ten pravý.

 

Danajský dar symbolem míru

Před branami města stojí obrovský dřevěný kůň, se kterým se už více než tři tisíce let nepohnulo. Jde o danajský dar, který tu roku 1184 př. n. l. na počest ukončení kruté války mezi Trójany a Řeky (Danaji) zanechal král Agamemnón. Výšině nad řekou Skamandros dominuje Diův chrám. Na Hlavním Áresově bulváru stojí ministerstvo války a zahraničních vztahů, úzce propojené s Pýthiiným prognostickým ústavem, lidově přezdívaným Sybilion. 

Muzejní míle přechází z Athéniny třídy na Apollónovu pláň, jíž vévodí Trojská státní opera a Národní divadlo. Dionýzovy terasy, plné příjemných hospůdek a kaváren, vedou k Palladiu, reprezentativnímu obchodnímu centru s luxusními butiky. Nad lážeňskouu promenádou bohyně Thetis se tyčí Posseidónův meteorologický ústav, kde „rosničkáři“ troubením na obrovskou mušli varují před zemětřeseními, bouřemi a uragány.

Legendární hřbitov, na němž odpočívají všichni významní Trójané, se nachází v parku Na Hádovce. Přilehlé krematorium sousedí s Persefóninými zahradami, v nichž je umístěn Kerberův pohřební ústav a bývalá Cháronova mincovna, dnes fungující jako ministerstvo financí. V centru města stojí i světoznámý Asklepeion, nejstarší nemocnice na světě.

 

Božský sex

Nad řekou Skamandros se klene Afroditin pahorek s uličkami lásky, kam ročně přijíždějí s očekáváním božského sexu stovky zahraničních turistek. Jenže když se Poseidonovi či Diovi zlíbí znásilnit vnadnou krasavici třeba v podobě býka, jako se to přihodilo mýtické princezně Európě, jsou cizinky zděšené. A navíc z božského splynutí stoprocetně obtěžkané, což manželé v jiných kulturách hrdě jako bohem poctění Trójané nenesou.

 

Trojská drachma a ceny akcií

Trojskou měnou je drachma, patřící k nejstabilnějším a nejtvrdším na světě. Pohnout s jejím kurzem dokáže jen náladový Hádes, když v návalu zuřivosti sešle pohromu na Úránovy doly za Hissarlikem, kde Trójané těží v hlubinách země vše, co malý stát potřebuje. Pak padají ceny akcií na celém světě, protože se odvíjejí právě od burzy, sídlící na Atlasově Wall Street.

Obchodovat na burze v Tróji je snem každého cizince, stejně jako dlouhodobě v Priamově noblesním městě žít. Jenže udržet se ve světle božské přízně a vrátit se domů s bohatstvím, jaké může lidem dát pouze maloasijský drak, se podaří jen málokomu. Důvodem bývá absolutní neschopnost cizinců respektovat tvrdé boží zákony, nad kterými přísně bdí Ústav spravedlnosti boha Apollóna.

 

Význam Institutu antické spolupráce v Dijovicích

Právě díky neoblomným pravidlům, panujícím v legendární Tróji, je kvetoucí země u Egejského moře zbytku světa věčným trnem v oku. Král Priamos CXVI. si je tohoto stavu dobře vědom.

Potenciální nebezpečí nepodceňuje a dobrou diplomacii považuje za základ stability říše. Proto má v Tróji největší váhu vedle Sybilionu i vzdělávací institut Antické spolupráce v Dijovicích, v němž se všichni Trójané povinně zdokonalují ve vyjednávacích taktikách. Kdyby totiž zklamali, zbyl by po slavném městě jen Homérův epos Ílias a pahorek Hissarlik s ruinami, které možná jednou najde nějaký snílek jako germánský archeolog Heinrich Schliemann.

Koho by zajímalo pokračování, na http://www.cooperation.cz/ bude v nejbližších dnech
můj příběh záchrany Tróje vyjednáváním rozvinutý do detailů.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dana Emingerová | úterý 25.1.2011 16:50 | karma článku: 27,33 | přečteno: 9089x
  • Další články autora

Dana Emingerová

Jak Evka snědla tátovi Arnoštovi kus románu

Přestavuju si Arnošta Lustiga, jak si na obláčku listuje novou knížkou o sobě. Jmenuje se Arnoštova cesta a vtipně s nadhledem provází životem slavného spisovatele.

9.2.2024 v 15:24 | Karma: 14,17 | Přečteno: 334x | Diskuse| Kultura

Dana Emingerová

Happy Birthday

17. listopadu 1989 byl pátek. Ještě ráno to byl takový obyčejný pošmourný den. Pamatuješ si to naprosto přesně, protože v ten pátek, kdy začala „Sametová revoluce“, umřelo dítě.

17.11.2022 v 9:20 | Karma: 26,31 | Přečteno: 1868x | Diskuse| Osobní

Dana Emingerová

V houbařské pasti

Omámeni mochomůrkou hlízovitou jsme se srovnávali s možností, že nám třeba zbývá už jen pár hodin života...

15.8.2022 v 8:24 | Karma: 27,56 | Přečteno: 2987x | Diskuse| Společnost

Dana Emingerová

V osmadevadesáti odešla Hana, statečná sestra Arnošta Lustiga

Stojím v Truhlářské ulici v centru Prahy před domem číslo 20. Tady žil po válce spisovatel Arnošt Lustig se svou maminkou a starší sestrou Hanou. Zvoním ve třetím poschodí u dveří s vizitkou Hana Hnátová. Je jaro roku 2011...

6.8.2022 v 12:44 | Karma: 38,78 | Přečteno: 4430x | Diskuse| Kultura

Dana Emingerová

Za střípky z úsvitu českých dějin vděčíme rodinným vraždám

O počátcích českého státu bychom nevěděli nic, kdyby Boleslav nedal zabít knížete Václava a Drahomíra nedala zavraždit Ludmilu a kdyby se obě tyto oběti nezařadily do zástupu svatých. O světcích se totiž musely psát legendy...

23.1.2022 v 13:53 | Karma: 20,24 | Přečteno: 604x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Komu spadne do klína západ Afriky? Ve hře o vliv je průmysl i dezinformace

26. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Africe Pozvolný odchod Francie ze západní Afriky je hotová věc. Zcela nahradit francouzský vliv ale bude...

Čechů ubývá, rodí se méně dětí. Není čas na sex a vztahy, vysvětlují odborníci

26. května 2024

Premium Stále více žen v Česku nemůže otěhotnět nejen z důvodů onemocnění, ale i kvůli odkládaní...

První barevná fotka zmizela v hlubinách času. Už ji nikdy nikdo neuvidí

26. května 2024

Seriál Je to jen pruhovaná stuha na tmavém pozadí, přesto představuje zásadní moment ve vývoji barevné...

V metru ve stanici Náměstí Republiky spadl do kolejiště člověk, provoz byl zastaven

25. května 2024  22:38,  aktualizováno  23:28

„Na stanici metra B spadl do kolejiště člověk. Provoz metra je přerušen v úseku Smíchovské nádraží...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2328x
Novinářka a spisovatelka je reportérkou časopisu National Geographic, píše také pro MF Dnes a iDNES, Neviditelného psa, čte své fejetony v ČRo. Vydala deset knih. Jako žákyně spisovatele vede vlastní kurzy tvůrčí Psaní podle Lustiga, učí v Akademii ČTK, na Fakultě umění a designu v Plzni. Práce jejích studentů i další informace o kurzech najdete na: www.psanipodlelustiga.cz.

 

 

Seznam rubrik