Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JF

Dle výkladu znalců církevního ritu byla "jen" uškrcena proto, aby prolitím její krve nebyla nezpochybnitelnou pretedentkou na blaho ergo svatořečení.

2 0
možnosti
JT

J20i74r42i 65T49i55c39h85y

23. 1. 2022 16:03

Soucasna historicka studia naznacuji, ze to nebylo zcela tak, jak legendy popisuji. Politicky a mocensky boj mezi dvema staranami, Ludmila - Drahomira a Vaclav - Boleslav, byl resen v te dobe nasilim, spise nejaka bitka nez vrazda.

Sam Boleslav dal prenest telo Vaclava do Prahy k pohrbu v rotunde Svateho Jiri, Boleslavova dcera byla prijata papezem - tezko by prijimal dceru vraha - a stala se abatysi.

1 0
možnosti
JL

Češi (i Moravané) mají krátké a poměrně klidné dějiny, když se to srovná třeba s Poláky, Ukrajinci nebo Rusy. Krátké jsou proto, že Slovani neměli písmo a vše bylo postupně zapomenuto. Klidné proto, že jsme byli malý národ obklopený Němci, Poláky a Uhry. Češi se postupně dostali pod vliv Němců a pak Rakušanů a tím jejich dějiny víceméně mizely a obnovily se až po roce 1918. Historici dodnes nevypátrali, odkud se české kmeny odebraly tam, kde jsme teď. Pravděpodobně to bylo někde na území dnešní Ukrajiny, Běloruska či Ruska.

1 0
možnosti
Foto

Máte pravdu. Doporučuju přečíst si knížku Mojmíra Hampla PRO ČECHY JE NEBE NÍZKO. Připomíná věci, které na které bychom neměli zapomínat...

0 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma. :-)R^ Sedm let jsem žil v Radotíně a údolí Berounky znám. Je moc krásné.

1 0
možnosti
  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2330x
Novinářka a spisovatelka je reportérkou časopisu National Geographic, píše také pro MF Dnes a iDNES, Neviditelného psa, čte své fejetony v ČRo. Vydala deset knih. Jako žákyně spisovatele vede vlastní kurzy tvůrčí Psaní podle Lustiga, učí v Akademii ČTK, na Fakultě umění a designu v Plzni. Práce jejích studentů i další informace o kurzech najdete na: www.psanipodlelustiga.cz.

 

 

Seznam rubrik