Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem v Kundler Klamm kaňonu zapomněl na ukoplý palec

Běžel jsem pro jablka a vlezl mi do cesty obrubník. Pět minut před odjezdem na dovolenou jsem si ukopl palec a narazil koleno. Brečím. Máma mi leduje koleno i prsty. Táta je na mě hodný. Brečím totiž málokdy, protože jsem zvyklý na nejrůznější pády ze závodů na kolečkových bruslích. Ale teď je mi všechno líto. Hlavně to, že budu v Alpách bez bráchů sám…

KryštofDana Emingerová

 

Jedeme do Tyrolska, co tam prý jódlují Tyroláci. Velcí bráchové nejedou, mají juniorské mistrovství Evropy. Na těch kolečkových bruslích. Bude to tam bez nich asi nuda. A aby toho všeho nebylo dost, ukopl jsem si ten prst.

 

Táta se mě snaží po cestě zabavit. Počítáme auta. Já fordy, on seaty. Závodíme, kdo jich bude mít víc. Táta mi vybral schválně fordy, abych měl víc bodů a přestal bulit, protože u nás seaty moc nejezdí. Tajně jsem mu připočítal dva body, ale stejně v Plzni už vedu 15:7. Táta se na oko rozčiluje, ale já vím, že má radost, protože si myslí, že už jsem zapomněl na tu nohu. Ale nezapomněl. Prsty pekelně pálí a koleno mámopuchlý. To jsem zvědavý, jak budu v Apách jezdit na kole, když přes stržený nehet nemohu obout žádnou botu.

Máma je na mě taky hodná a koupila mi zmrzlinu. A ještě fidorku a gumový míšánky. Vůbec na ně nemám chuť. To zranění je děsně nespravedlivý. Konečně u Mnichova v zácpě usnu a probudím se těsně před údolím Alpbachtal, kam míříme do tyrolské horské vesničky Reith.

Domečky tu mají spousta balkonů, ze kterých visí do ulic obrovské trsy barevných pelargonií. A taky je tu kostelíček, u kterého bydlíme. Hotel se jmenuje Kirchenwirt. Našel jsem si, že v překladu je to něco jako Hostinec u kostela. Zní to dost staromódně.

Když vylézám s auta, kulhám. Nevím, co mě bolí víc. Jestli naražené koleno nebo ten opuchlý prst. Pokojíček máme hezký, dvoupatrový, takže mám nahoře na rozloženém gauči království pro sebe. Jenže tak tak se tam dobelhám.

Chci si pustit velkou plazmovou televizi. Takovou nemám ani doma. Ale nedaří se mi zjistit, jak se zapínají programy. Kruci! A už musíme na večeři.

Máma mi objednává nějaké zdejší typické jídlo - špecle, ale moc mi to  nechutná... že jsem nedal na tátu a nedal si vídeňský řízek?! Aby mi to nebylo líto, dá mi táta od sebe kousek candáta. Ten je fakt dobrý. Skoro jako dědovi pstruzi. A pak dostanu ještě horké maliny se zmrzlinou – prý heisse Liebe – horká láska. Naražená noha mě tak bolí, že na pohár vůbec nemám chuť.

Jdu do svého podkrovního pokojíčku. Po cestě narazím na nástěnku, kde jsou podepsané fotky různých zajímavých lidí. Ve stejném hotelu jako já spali skoro před půl stoletím Beatles, co miluje moje máma. Měli fakt srandovní sestřihy. A na fotku napsali, že tu byli spokojený. Třeba budu taky. Jdu spát. Ze zdola z lokálu slyším, jak už tam jódlují Tyroláci. Znám o nich takovou písničku: "Tam v Tyrolskejch Alpách, kde je krásně tak, žil tam se svou kozou malý Tyrolák, chlupatý měl nohy, nahý kolena a pil mlíko z vemena..."

Ráno pořád kulhám a prasklý nehet mě pořád dost bolí. Když mi máma říká, aby si zkusil nazout pořádné pevné sportovní boty, mám pocit, že se zbláznila. Pojedem prý na výlet do blízkého kaňonu Kundler Klamm. Odmítám poslechnout a kňourám, protože je jasné, že kromě sandálů s volnou špičkou nic na bolavou nohu nedostanu.

Táta je ale neoblomný. Toho poslechnout musím. Raději se před ním tvářím jako tvrďák, aby mě nesprdnul, že jsem rozmazlený měkkouš. Jen pokulhávám, aby viděl, že trpím, ale zvládám to.

Za pár minut jízdy autem jsme v kaňonu říčky Ache. Je moc hezká. Dravá a v něčem připomíná šumavskou Vydru. Jdeme proti proudu mezi vysokými skalními stěnami. Pozoruju tůně a myslím na dědu, se kterým jsem minulý týden rybařil. Chodíme spolu často. Už jsem chytil pár mírových pstruhů. Nejdelší měl třicet cenťáků a zasekl jsem ho v Senohrabech na Mnichovce. Byl to zázrak, protože tam chodí spousta pytláků. Já pytlák nejsem, mám rybářský lístek. Ale tady v Rakousku by mi neplatil. Kdybych tu měl s sebou prut, hned bych pytlačil. Na říčce jsou krásné tůňky. Je jasné, že v nich musí být obrovské rybí kusance.

Máma mi po cestě soutěskou vypráví, jak s dědou v dětství chytali ryby. Prý trávili dovolené pořád někde ve křoví a čekali, až se táta vrátí z lovu. To by se mi taky líbilo. Prázdniny v roští u potoka, kde bych s dědou rybařil.

Ptám se táty, jestli by taky se mnou někdy nešel na ryby. Slézáme k vodě a pozorujeme temné stíny pstruhů, číhajících pod hladinou na mouchy. Je to dobrodružství a táta je skvělý horolezec. Šplháme se po šutrech nad divokou řekou, jen máma se hrozí, abychom nespadli do peřejí. Když začne pršet, ani to nevnímáme.

Nad kaňonem je vidět kus duhy. Táta se těší, že odpoledne spolu vyrazíme na kolo a já už jsem dávno zapomněl, že mám ukopnutý palec a naražené koleno.

 

Zapsáno dle vyprávění dvanáctiletého syna Kryštofa

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dana Emingerová | úterý 19.7.2011 11:00 | karma článku: 15,13 | přečteno: 1845x
  • Další články autora

Dana Emingerová

Jak Evka snědla tátovi Arnoštovi kus románu

Přestavuju si Arnošta Lustiga, jak si na obláčku listuje novou knížkou o sobě. Jmenuje se Arnoštova cesta a vtipně s nadhledem provází životem slavného spisovatele.

9.2.2024 v 15:24 | Karma: 14,17 | Přečteno: 333x | Diskuse| Kultura

Dana Emingerová

Happy Birthday

17. listopadu 1989 byl pátek. Ještě ráno to byl takový obyčejný pošmourný den. Pamatuješ si to naprosto přesně, protože v ten pátek, kdy začala „Sametová revoluce“, umřelo dítě.

17.11.2022 v 9:20 | Karma: 26,31 | Přečteno: 1868x | Diskuse| Osobní

Dana Emingerová

V houbařské pasti

Omámeni mochomůrkou hlízovitou jsme se srovnávali s možností, že nám třeba zbývá už jen pár hodin života...

15.8.2022 v 8:24 | Karma: 27,56 | Přečteno: 2987x | Diskuse| Společnost

Dana Emingerová

V osmadevadesáti odešla Hana, statečná sestra Arnošta Lustiga

Stojím v Truhlářské ulici v centru Prahy před domem číslo 20. Tady žil po válce spisovatel Arnošt Lustig se svou maminkou a starší sestrou Hanou. Zvoním ve třetím poschodí u dveří s vizitkou Hana Hnátová. Je jaro roku 2011...

6.8.2022 v 12:44 | Karma: 38,78 | Přečteno: 4430x | Diskuse| Kultura

Dana Emingerová

Za střípky z úsvitu českých dějin vděčíme rodinným vraždám

O počátcích českého státu bychom nevěděli nic, kdyby Boleslav nedal zabít knížete Václava a Drahomíra nedala zavraždit Ludmilu a kdyby se obě tyto oběti nezařadily do zástupu svatých. O světcích se totiž musely psát legendy...

23.1.2022 v 13:53 | Karma: 20,24 | Přečteno: 604x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  20:41

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21,  aktualizováno  20:41

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31,  aktualizováno  20:38

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2328x
Novinářka a spisovatelka je reportérkou časopisu National Geographic, píše také pro MF Dnes a iDNES, Neviditelného psa, čte své fejetony v ČRo. Vydala deset knih. Jako žákyně spisovatele vede vlastní kurzy tvůrčí Psaní podle Lustiga, učí v Akademii ČTK, na Fakultě umění a designu v Plzni. Práce jejích studentů i další informace o kurzech najdete na: www.psanipodlelustiga.cz.

 

 

Seznam rubrik