Feminismus a transparentnost strukturálních fondů

Při výzvách do strukturálních fondů se objevila naprostá rarita. V opatření na podporu rovných příležitostí, vyhlašovaných MPSV, se objevila věta: „Projekty nemohou mít politický charakter, nesmí sloužit k propagování jakýchkoliv politických nebo ideologických cílů, včetně ideologií feminismu či maskulinismu.“ Takováto věta se ještě u žádné výzvy neobjevila. Granty do strukturálních fondů podléhají řadě přísných regulí, pravidel, přesně definovaných zcela transparentních hodnotících kritérií. Ve výzvách k projektům jsou přesně určeny cílové skupiny, na které mají mít projektové aktivity příznivý dopad a specificky je určeno projektové zaměření.

Co však znamená tato věta a jak bude do doposavad transparentního procesu vstupovat? Na semináři k projektové výzvě zaznělo, že věta bude vstupovat do hodnotícího procesu, což je velmi překvapivé. Nikde totiž není definováno, co má Ministerstvo vlastně na mysli, co myslí těmi politickými či ideologickými cíli a co ideologií feminismu a maskulinismu. Feminismus je pojem značně široký a je poměrně obtížné jej definovat, respektive pakliže o něm mluvíme, je nutné jej definovat a vysvětlit, co máme na mysli.

Termín maskulinismus je v českém kontextu zcela neusazen a nepoužívá se, snad poprvé jej teď použilo MPSV, a těžko říct, co jím je vlastně myšleno. Projekty nesmí být politické, opět jde o chápání významu slova politický, protože v nejširším slova smyslu je každý projekt politický, v úzkém slova smyslu neznám jediný projekt, který uspěl ve strukturálních fondech a byl politický. Ideologičnost míří opět nejspíše k „maskulinismu“ a feminismu.  

V hodnotícím procesu zeje černá díra, v níž může zmizet cokoli za zcela pofiderní argumentace, že projekt byl feministický, maskulinistický, ideologický či politický. Pakliže nebude tato věta jednoznačně vysvětlena a přesně přetlumočena žadatelům i hodnotitelům, bude hrubě narušena transparentnost celého procesu.

Pro blog Gender Studies napsala Lada Wichterlová, Ředitelka pro vedení projektů a lidské zdroje

Autor: Kateřina Dušková | úterý 2.9.2008 17:06 | karma článku: 14,64 | přečteno: 2298x